Search
menu
Search

Eenzame kathedraalbouwer Justo Gallego op 96-jarige leeftijd overleden

Eenzame kathedraalbouwer Justo Gallego op 96-jarige leeftijd overleden
Beeld: Canva

Eenzame kathedraalbouwer Justo Gallego op 96-jarige leeftijd overleden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Justo Gallego Martinez, ook bekend als ‘Don Justo’, is op 28 november 2021 op 96-jarige leeftijd in zijn eigen gebouwde kathedraal overleden. Justo was een monnik die vanaf 12 oktober 1961 aan een kathedraal bouwde in het Spaanse dorpje Mejorada del Campo, nabij Madrid.

Don Justo heeft praktisch zijn hele leven (60 jaar) gewijd aan de bouw van zijn kathedraal die ook wel ‘Catedral de Justo’ of ‘Catedral de la Fe’ genoemd wordt. Justo heeft eigenhandig de kerk/kathedraal gebouwd waarbij hij later geholpen werd door familieleden en vrijwilligers.

Justo was een boer en stierenvechter. In 1953 werd hij lid van een trappistenabdij, maar acht jaar later moest hij vertrekken toen bij hem tuberculose werd vastgesteld en zijn gezondheid verslechterde onder het monastieke regime. Hij begon 60 jaar geleden een kathedraal te bouwen op een perceel dat hij had geërfd van zijn ouders. Hij had beloofd dat als hij herstelde van de tuberculose, hij een heiligdom zou bouwen ter ere van de Nuestra Señora del Pilar (Vrouwe van de Pilaar), tot wie hij had gebeden.

Er zijn geen formele plannen voor het gebouw waar Justo mee begon. Het heeft zich ontwikkeld in de tijd in reactie op kansen en inspiratie. Een inspiratiebron was de Koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De omtrek van het gebouw is 20 x 50 meter. Het is gebouwd op een oppervlakte van ongeveer 8.000 vierkante meter. Dit omvat een complex samenspel van kloosters, kantoren, onderdak en een bibliotheek. De kathedraal heeft al een koepel (naar het voorbeeld van Sint-Pieter) die circa 40 meter hoog is en ongeveer 12 meter in diameter.

Het merendeel van de bouwmaterialen en gereedschappen die Justo gebruikte voor de bouw werden gerecycled. Hij gebruikte zowel alledaagse voorwerpen en overtollige bouwmaterialen geschonken door bouwbedrijven en een nabijgelegen steenfabriek. Zo zijn de kolommen gevormd met oude benzinevaten. De structuur bestaat ook uit een klooster, een bibliotheek, kantoren en woonruimtes.

De kathedraal is nagelaten door Justo Gallego Martinez aan het Bisdom van de nabijgelegen Alcalá de Henares. Hij zei dat zijn gebouw is opgedragen aan Nuestra Señora del Pilar (Onze Lieve Vrouw van de Pilaar), een verheerlijking van Maria, de moeder van Jezus, wier belangrijkste heiligdom in Zaragoza is gelegen.

Het gebouw heeft geen formele bouwvergunning of een bouwvergunning van de autoriteiten van Mejorada del Campo, de stad waar de kathedraal ligt op 20 km van Madrid. Justo heeft ook nooit de zegen of ondersteuning van de Katholieke Kerk gekregen. Een gecertificeerde architect heeft echter in 2006 aangeboden pro bono zijn diensten te verlenen om het gebouw legaal te maken.

Justo Gallego Martínez heeft voornamelijk alleen gewerkt aan de bouw, met hulp van zijn zes neefjes en incidentele vrijwilligers. Af en toe raadpleegde hij een expert op eigen kosten, in de zomer helpen soms vrijwilligers en voor het zware werk huurt hij een lokale medewerker op eigen kosten. Justo woonde samen met zijn zus. Hij financierde zijn werk door verkoop en verhuur een deel van zijn geërfde landbouwgrond en verder van particuliere donaties van supporters en bezoekers. In 2005 gaf een reclamecampagne voor Aquarius frisdrank hem en zijn kathedraal brede media aandacht in Spanje.

Inwoners van het gebied hebben gemengde meningen over het nog steeds lopende project. Sommigen zien het als een positieve toeristische attractie terwijl anderen de bouw alleen maar een doorn in het oog vinden waar de ambtenaren niet genoeg tegen hebben gedaan om het te voorkomen. Na de dood van Justo heeft de gemeente drie dagen rouw aangekondigd.

justo1
Beeld: Sven Brinkhoff – CC BY 3.0 / Wikimedia
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?