In 2022 keert de tramverbinding tussen Benidorm en Denia terug

In 2022 keert de tramverbinding tussen Benidorm en Denia terug
Beeld: Falk2 - CC BY-SA 4.0 / Wikimedia

In 2022 keert de tramverbinding tussen Benidorm en Denia terug

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Tot ieders verbazing heeft de regionale premier Ximo Puig van de Valencia regio afgelopen week aangekondigd dat de tramverbinding tussen Benidorm en Denia terugkeert. Het gaat om Lijn 9 die voor het einde van 2022 weer opnieuw in gebruik genomen moet worden.

De tramverbinding tussen Calpe en Denia werd op 28 juli 2016 gestaakt omdat de autoriteiten de tramlijn tussen Benidorm en Denia moesten sluiten vanwege de veiligheid. Dat gebeurde omdat gedurende 20 jaar er praktisch niets geïnvesteerd werd in dit deel van het TRAMtraject.

Maar de afgelopen jaren hebben de regionale autoriteiten 150 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van Lijn 9 en langzaamaan zijn er steeds nieuwe delen in gebruik genomen. Als eerste reed de trein weer naar Benissa en Teulada en vanaf volgend jaar wordt ook weer Gata de Gorgos verboden met de TRAM.

Om de TRAM door te laten rijden tot aan Denia moet er een nieuwe connectie gemaakt worden vanaf Teulada Moraira waar de trampassagiers tijdelijk moeten overstappen op andere treinen. De drie viaducten Quisi, Algar en de Mascarat die meer dan honderd jaar oud zijn worden gerestaureerd en verbeterd. Dat gaat echter meer tijd in beslag nemen waarbij deze werkzaamheden tot eind 2023 kunnen duren. Daarom wordt als alternatief en om de verbinding zo snel mogelijk te herstellen voor eind 2022 een alternatieve tramlijn in gebruik genomen vanaf Teulada Moraira.

Ga naar de inhoud