Burgemeester wil verbroedering Barcelona en Tel Aviv verbreken

Burgemeester wil verbroedering Barcelona en Tel Aviv verbreken
Beeld: Canva

Burgemeester wil verbroedering Barcelona en Tel Aviv verbreken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Je wist het misschien niet, maar al sinds 1998 is Barcelona verbroederd met de Israëlische stad Tel Aviv. In Barcelona komt echter al langer kritiek op die verbroedering, gezien de problematische houding van de Israeli ten opzichte van het Palestijnse volk. Burgemeester Ada Colau lanceert nu een petitie om te kijken of er een einde aan de verbroedering moet komen of niet.

Dat Ada Colau een petitie begint, is op zijn zachtst gezegd bijzonder. In theorie heeft het stadsbestuur namelijk de macht in handen om de verbroedering met Tel Aviv eigenhandig op te heffen. Colau lijkt het echter op veilig te willen spelen en vraagt eerst de mening van haar inwoners. Volgens bronnen ontbreken nog 3750 handtekeningen op de lijst voordat de discussie bij het stadsbestuur op tafel komt.

Achter de campagne zit het collectief ‘Prou Complicitat amb Israel’ (Einde aan de medeplichtigheid met Israël). Dat is een Catalaanse civiele vereniging die de Palestijnse zaak steunt. 

De dag waarop het stadsbestuur haar steun betuigde aan ‘Prou Complicitat amb Israel’ is bovendien niet geheel neutraal. De oproep tot handtekeningen kwam er op 9 november, de dag dat men Kristallnacht of de Nacht van het Gebroken Glas herinnert. Die bewuste avond op 9 november 1938 vermoordden de nazi’s een paar honderd Joden. Ze vernielden ook 200 synagogen, namen nog eens 30.000 Joden gevangen en sloopten winkels en huizen.

‘Prou Complicitat amb Israel’ beweert dat het Israëlische regime een apartheid voert tegen het Palestijnse volk. Door de vraag naar het einde van de verbroedering komt het Barcelonese stadsbestuur in Israël in opspraak. Het is echter niet de eerste keer dat er politieke spanningen zijn tussen Israël aan de ene kant en het Barcelona van Colau aan de andere kant.

Ga naar de inhoud