Een standbeeld voor de trouwe hond Lobi in Archidona

Een standbeeld voor de trouwe hond Lobi in Archidona
Beeld: @lourdescanog / twitter

Een standbeeld voor de trouwe hond Lobi in Archidona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Miguel heeft Lobi nooit gekend, net als hij zijn opa nooit heeft gekend. Maar hij heeft thuis het verhaal zo vaak gehoord dat het bijna voelt alsof hij het zelf heeft meegemaakt. Zijn vader vertelde het hem en daarna vertelde die het weer aan zijn zoon. Zo weet iedereen in de familie hoe opa Miguel een hond had die zó trouw was dat hij zijn baasje zelfs niet in de steek liet toen die overleed. 

Miguel García was een slager in Archidona, in het binnenland van de provincie Málaga. Als hij kon, was hij ook muilezeldrijver. Met een ezel bracht hij alles wat besteld werd uit Granada. Dit deed hij te voet. De rit was tachtig kilometer lang, zowel heen en terug. En dit deed hij met Lobi aan zijn zijde. ‘Het was een kleine hond’, zegt de kleinzoon van Miguel García. 

Het hondje ging altijd met hem mee, overal naartoe. En als opa naar een plek ging waar Lobi niet naar binnen mocht, wachtte hij buiten op hem voor zo lang als nodig was. Dit gebeurde bijvoorbeeld als Miguel naar de kroeg ging. Lobi wachtte dan geduldig bij de deur. Het was een lieve hond en hij was altijd bij opa Miguel in de buurt. 

Toen Miguel 37 was, werd hij gediagnosticeerd met slokdarmkanker. De laatste zes maanden van zijn leven was hij bedlegerig. Lobi zat altijd aan de voet van het bed. Toen Miguel overleed, werd hij naar de begraafplaats gebracht. Toen hij begraven werd, was Lobi erbij. Het hondje was uit huis ontsnapt om achter zijn overleden baasje aan te gaan. 

En zo kwam het dat Lobi daar de rest van zijn dagen doorbracht. Elke ochtend ging Lobi op weg naar de begraafplaats. Daar bracht hij de dag door naast het graf van Miguel. Als de poorten van de begraafplaats ’s avonds dicht gingen, ging Lobi terug naar huis. Gedurende drie maanden ging dit zo voort. Tot hij op een dag aangereden werd door een auto. ‘In die tijd waren er nauwelijks auto’s op de weg’ zegt kleinzoon Miguel. Daardoor was Lobi zich niet van het gevaar bewust.  

Toen de familie zich ervan bewust werd dat er een soortgelijk verhaal was in Edinburgh en dat het hondje daar een standbeeld had gekregen, dachten ze dat dit ook mooi zou zijn voor Lobi. Het standbeeld van Lobi staat in de straat  ‘Calle Nueva’ in Archidona.  Bijna zestig jaar na zijn dood is Lobi nu niet alleen de trots van zijn familie, maar van het hele dorp.

Ga naar de inhoud