Wat gebeurt met de 20 eurocent korting per liter benzine en diesel in Spanje in 2023?

Wat gebeurt met de 20 eurocent korting per liter benzine en diesel in Spanje in 2023?
Beeld: Canva

Wat gebeurt met de 20 eurocent korting per liter benzine en diesel in Spanje in 2023?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals inmiddels wel bekend, geeft de Spaanse overheid sinds 1 april 2022 0,20 euro korting per liter benzine en diesel. Deze korting is niet te zien bij de pomp zelf, maar wordt toegepast bij het afrekenen waardoor de eindprijs lager is. Deze maatregel geldt in feite tot en met 31 december 2022, maar wat gebeurt er in 2023? Blijft de korting nog steeds geldig of komen er veranderingen?

Sinds vrijdag 1 april en tot en met 31 december 2022 zijn de brandstofprijzen goedkoper omdat de Spaanse regering 0,20 euro per liter korting geeft bij de pomp. Deze korting wordt meteen van de te betalen prijs afgehaald na het tanken (maar is niet te zien op de prijsindicatie op de pomp zelf). Diverse merken zoals Cepsa en Repsol geven daarnaast extra kortingen als je in het bezit bent van een speciale gratis kaart.

Deze korting wordt gegeven vanwege de gestegen brandstofprijzen vanwege onder andere de Oekraïne-oorlog maar ook de inflatie. Deze korting geldt sinds 1 april en tot en met 31 december 2022 voor iedereen, zowel privé als in de transportsector en voor mensen met lage en ook hoge inkomens. En precies dat laatste wil de regering waarschijnlijk aanpassen in 2023.

Er wordt gekeken of het mogelijk is dat deze speciale brandstofkorting gehandhaafd kan worden in 2023, maar dan alleen voor bepaalde groepen automobilisten. In feite wil men onderzoeken of het mogelijk is om een scheiding te maken tussen huishoudens met een laag inkomen en die met een hoog inkomen. Volgens de minister van Belastingzaken is dat echter een ingewikkeld systeem en moeilijk controleerbaar.

De 0,20 euro korting per liter benzine en diesel is verdeeld in 0,15 euro dat door de Spaanse overheid gefinancierd wordt terwijl de brandstofleveranciers 0,05 euro voor rekening nemen. De regering zegt dat deze maatregel de staat uiteindelijk meer dan 6 miljard euro heeft gekost en de vraag is of dit haalbaar is om gedurende 12 maanden in te voeren in 2023.

Voorlopig is er een maand voor het einde van de brandstofkorting in Spanje op 31 december 2022 nog geen beslissing genomen. Daardoor weten veel automobilisten, maar ook vrachtwagenchauffeurs niet waar ze aan toe zijn en wat hen te wachten staat in 2023.

Ga naar de inhoud