Search
menu
Search

De ‘taxi-oplichter’ verschijnt voor de rechter in Zaragoza

De ‘taxi-oplichter’ verschijnt voor de rechter in Zaragoza
Beeld: via canva.com

De ‘taxi-oplichter’ verschijnt voor de rechter in Zaragoza

Oplichters, ze komen voor in alle vormen en maten. We schreven al herhaaldelijk over beruchte Spaanse oplichters die de rekening in het restaurant niet betaalden. In Zaragoza vatte de politie een man die vele keren een taxi nam en vervolgens weigerde te betalen.

De taxichauffeurs in Zaragoza waren al een tijdje het slachtoffer van Javier L.B (42). De laatste keer dat de man werd aangeklaagd, woonde hij in het stadje Cadrete. Tussen 4 en 20 juni dit jaar nam de man er maar liefst vijf keer een taxi zonder te betalen. Een ‘sinpa’ heet zoiets in Spanje, een afkorting van ‘sin pagar’ (zonder betalen). Een keer kwam Javier er nochtans niet zo goedkoop vanaf. Hij moest een maandje naar de gevangenis omdat hij zijn boete van 360 euro voor oplichting niet betaalde.

In December verschijnt de man voor de rechter voor vijf lichte misdaden. Javier L.B ging steeds op dezelfde manier te werk. Hij belde een taxidienst met de vraag om een rit tot Zaragoza. Ter hoogte van nummer 19 van de Calle de García Galdeano vroeg Javier de chauffeur om even te wachten terwijl hij iets oppikte. Vervolgens vroeg hij dezelfde chauffeur om terug naar Cadrete te rijden. Daar werd die opnieuw even gevraagd om te wachten. Javier gebruikte excuses als “ik loop even naar boven om mijn portefeuille”, “maak maar al de rekening, ik kom meteen terug”, of “ik vergat mijn geld op het werk en stuur je wel snel een bizum”.

De chauffeur vertrouwde Javier op zijn woord, maar zag noch de man noch enig geld terug. Vijf chauffeurs liepen zo tussen de 45 en 59 euro mis. Tel daar nog eens de wachttijd en de tijd voor de aanklacht bij. 

Javier L.B. heeft nochtans al heel wat op zijn kerfstok. Meermaals stond hij terecht voor criminele feiten waaronder een dozijn oplichtingen van taxichauffeurs en het kraken van woningen. Ooit deed hij zich zelfs voor als een Guardia Civil om een taxichauffeur op te lichten. De vos verliest zijn streken niet, zegt men weleens. Of de rechter daar in december verandering in kan brengen, valt nog af te wachten.

Ga naar de inhoud