Search
menu
Search

Spanjaarden geven deze kerst gemiddeld 745 euro uit

Spanjaarden geven deze kerst gemiddeld 745 euro uit
Beeld: via canva.com

Spanjaarden geven deze kerst gemiddeld 745 euro uit

Kerstmis is de tijd van het jaar waarin we ons onderdompelen in gezelligheid, warmte en liefde. Een periode waarin we samen zijn met onze familie en vrienden genieten van heerlijk eten en drinken. Maar laten we eerlijk zijn, kerst kan ook behoorlijk stressvol zijn. Het vinden van het perfecte cadeau, het organiseren van een uitgebreid kerstdiner en het plannen van alle sociale verplichtingen kan soms overweldigend zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitgaven die bij deze feestelijke periode komen kijken.

Volgens een recent onderzoek van de Spaanse Consumentenbond zullen Spanjaarden dit jaar gemiddeld 745 euro uitgeven aan cadeaus, maaltijden en diners en reizen of vakantie tijdens de kerstperiode. Laten we eens kijken naar deze uitgaven.

Laten we beginnen met de cijfers. Uit een enquête van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) blijkt dat Spanjaarden dit jaar gemiddeld 10 euro meer zullen uitgeven aan kerstaankopen dan vorig jaar. Deze cijfers zijn niet echt verrassend. We weten allemaal dat kerst een dure aangelegenheid kan zijn. Maar wat zijn nu precies de grootste kostenposten tijdens deze feestelijke periode?

Het vinden van het perfecte cadeau kan soms een hele opgave zijn. En dat is terug te zien in de cijfers. Gemiddeld besteden Spanjaarden 396 euro aan kerstcadeaus, wat neerkomt op bijna de helft van ons totale budget. Het is ook wel erg verleidelijk om die schattige kersttrui of die mooie ketting te kopen voor onze familie of vrienden. Wie wil er nu niet de Kerstman spelen en iedereen blij maken met mooie cadeaus?

Naast cadeaus zijn kerstmaaltijden en diners ook een belangrijk onderdeel van kerst. We willen allemaal genieten van heerlijke gerechten en drankjes met onze familie en vrienden. Gemiddeld geven Spanjaarden hier 150 euro aan uit, wat neerkomt op ongeveer 20% van het totale budget. Die uitgaven zijn het waard, want wat is er nu fijner dan samen te genieten van een uitgebreid kerstdiner met al het lekkers dat de feestdagen te bieden hebben?

Volgens de OCU geven de Spanjaarden daarna 122 euro uit aan reizen en vakantie. Niet iedereen blijft thuis tijdens de feestdagen, of misschien moet er gereisd worden om naar familie te gaan voor de kerst. De kerstloterij El Gordo en loten zijn ook een traditionele kostenpost met de Spaanse feestdagen. Gemiddeld wordt daar 71 euro aan uitgegeven. Als laatste kostenpost staat 33 euro op de lijst voor uitgaven tijdens feesten, discotheken en in feestzalen.

Hoewel cadeaus, maaltijden en tradities allemaal belangrijk zijn tijdens kerst, is er één ding dat nog belangrijker is: tijd doorbrengen met onze familie. Uit het onderzoek van OCU blijkt dat maar liefst 86% van de Spanjaarden dit jaar zal deelnemen aan diners en maaltijden met familieleden die niet bij hen wonen. Dat is natuurlijk waar kerst echt om draait. Samen zijn met de mensen van wie we houden en genieten van elkaars gezelschap.

Ga naar de inhoud