Search
menu
Search

Spanje in top tien van wereldlanden wat betreft hernieuwbare energie

Spanje in top tien van wereldlanden wat betreft hernieuwbare energie
Beeld: Kallerna / wikipedia

Spanje in top tien van wereldlanden wat betreft hernieuwbare energie

Spanje begint steeds meer een leider op het gebied van hernieuwbare energie te worden. Met een sterke focus op zonne- en windenergie, heeft Spanje zich gevestigd als een van de top 10 landen ter wereld op het gebied van schone energie. In dit artikel kijken we naar de rol van Spanje in de ontwikkeling van hernieuwbare energie en wat de belangrijkste bronnen zijn.

Hernieuwbare energie is een belangrijk onderdeel geworden van de energiemix van Spanje. Het land heeft zich gecommitteerd aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en heeft ambitieuze doelen gesteld voor de toekomst. Volgens het ‘Rastreador de Energías Renovables’ (Renewable Energy Tracker), een tool die het progressieve gebruik van schone energie in verschillende landen evalueert, staat Spanje op de tiende plaats in de wereld. Dit is een indrukwekkende prestatie, aangezien Spanje slechts een fractie van het grondgebied van andere landen op deze lijst beslaat.

Op de eerste plaats op DEZE LIJST staat Chili, gevolgd door Brazilië, China, Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en de Verenigde Staten. Op de tiende plaats staat Spanje, gevolgd door buurland Portugal en dan op de twaalfde plaats Nederland. Vreemd genoeg staat België niet op de lijst van 60 landen, goed voor 85% van de wereldbevolking en 90% van de totale uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik en bbp.

Zonne-energie

Een van de belangrijkste bronnen van hernieuwbare energie in Spanje is zonne-energie. Het land heeft een ideale locatie voor zonne-energie, met meer dan 3.000 zonuren per jaar. Dit heeft Spanje in staat gesteld om een van de grootste zonne-energiecentrales ter wereld te bouwen: de Solnova Solar Power Station in Sevilla. Deze centrale heeft een capaciteit van 150 megawatt en voorziet ongeveer 94.000 huishoudens van schone energie.

Een ander belangrijk project op het gebied van zonne-energie is de Andasol Solar Power Station in Granada. Met een capaciteit van 150 megawatt is dit de grootste thermische zonne-energiecentrale van Europa. Het maakt gebruik van spiegels om zonlicht te concentreren en water te verwarmen, wat vervolgens wordt gebruikt om stoom te produceren en turbines aan te drijven. Dit project heeft een enorme impact gehad op de ontwikkeling van zonne-energie in Spanje en heeft andere landen geïnspireerd om soortgelijke projecten te starten.

Windenergie

Naast zonne-energie heeft Spanje ook aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van windenergie. Het land heeft momenteel meer dan 23.000 windturbines, die samen goed zijn voor ongeveer 20% van de totale elektriciteitsproductie. Dit maakt Spanje een van de grootste producenten van windenergie ter wereld.

Een van de meest opvallende windenergieprojecten in Spanje is de El Hierro-windwaterstofinstallatie op het eiland El Hierro. Deze installatie combineert windenergie met waterstoftechnologie om een volledig duurzame energievoorziening te creëren. Het eiland is nu in staat om 100% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen, waardoor het een voorbeeld is voor andere landen die streven naar een schone energietoekomst.

Ga naar de inhoud