‘Emoji’ is het woord van het jaar 2019 in Spanje

‘Emoji’ is het woord van het jaar 2019 in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Voor het zevende opeenvolgende jaar heeft de Agencia Efe en de Fundéu BBVA het woord van het jaar gekozen, in dit geval dus 2019. Er stonden verschillende woorden op de lijst zoals ‘exhumación’ (opgraven) of ‘DANA’ (de gota friá storm) maar uiteindelijk is gekozen voor een internationaal woord: ‘emoji’.

De emoji’s zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van smartphones en sociale media netwerken en daarom is ‘emoji’ het woord van het jaar geworden. Het grappige is dat ‘emoji’ eigenlijk een Japans woord is wat staat voor uitspraak. Het gaat echter om ideogrammen of emoticons die wereldwijd gebruikt worden om emoties en situaties uit te beelden.

‘Emoji’ is daarmee het woord van het jaar in 2019 in Spanje en volgt de eerdere ‘palabras del año’ op, te weten ‘microplástico’ (2018), ‘aporofobia’ (2017), ‘populismo’ (2016), ‘refugiado’ (2015), ‘selfi’ (2014) en ‘escrache’ (2013).

Emoji werd in 2019 als winnaar gekozen uit de volgende lijst van Spaanse woorden: electromovilidad, desglobalización, neonegacionismo, exhumación, DANA, huachicolero, seriéfilo, influente, albañila, cúbit, superdesempate.

Geschiedenis

De eerste emoji werd in 1998 of 1999 ontworpen door Shigetaka Kurita, die deel uitmaakte van het team dat werkte aan het mobiele internetplatform i-mode van NTT DoCoMo. 

In 1997 zag de Fransman Nicolas Loufrani hoe het gebruik van ASCII-emoticons binnen de mobiele technologie toenam, en hij begon te experimenteren met bewegende smileys. Hij wilde zo een kleurige, verbeterde versie van de uit leestekens bestaande ASCII-emoticons creëren voor meer interactief digitaal gebruik. Hierna maakte Loufrani een online lijst met emoticons.

De emoticons waren onderverdeeld in categorieën: klassiekers, humeur, vlaggen, feest, grappig, sport, weer, dieren, eten, landen, beroepen, planeten, sterrenbeelden en baby’s. De ontwerpen werden in 1997 geregistreerd bij het United States Copyright Office en in 1998 als gif-bestanden op het internet geplaatst – de allereerste grafische emoticons in de geschiedenis.

Hoewel het oorspronkelijk alleen beschikbaar was in Japan, zijn enkele emoji-tekens opgenomen in Unicode, waardoor ze ook elders te gebruiken zijn. Veel besturingssystemen voor smartphones, zoals Android, iOS en Windows Phone, ondersteunen emoji ook zonder een Japanse provider. 

Sedert 2014 wordt ieder jaar op 17 juli wereldemojidag gevierd, zo gekozen vanwege het feit dat de kalender-emoji (?) in iOS (en enkele andere implementaties) deze dag aangeeft.

Wat is jouw favoriete emoji?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.