‘Emoji’ is het woord van het jaar 2019 in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

‘Emoji’ is het woord van het jaar 2019 in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor het zevende opeenvolgende jaar heeft de Agencia Efe en de Fundéu BBVA het woord van het jaar gekozen, in dit geval dus 2019. Er stonden verschillende woorden op de lijst zoals ‘exhumación’ (opgraven) of ‘DANA’ (de gota friá storm) maar uiteindelijk is gekozen voor een internationaal woord: ‘emoji’.

De emoji’s zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van smartphones en sociale media netwerken en daarom is ‘emoji’ het woord van het jaar geworden. Het grappige is dat ‘emoji’ eigenlijk een Japans woord is wat staat voor uitspraak. Het gaat echter om ideogrammen of emoticons die wereldwijd gebruikt worden om emoties en situaties uit te beelden.

‘Emoji’ is daarmee het woord van het jaar in 2019 in Spanje en volgt de eerdere ‘palabras del año’ op, te weten ‘microplástico’ (2018), ‘aporofobia’ (2017), ‘populismo’ (2016), ‘refugiado’ (2015), ‘selfi’ (2014) en ‘escrache’ (2013).

Emoji werd in 2019 als winnaar gekozen uit de volgende lijst van Spaanse woorden: electromovilidad, desglobalización, neonegacionismo, exhumación, DANA, huachicolero, seriéfilo, influente, albañila, cúbit, superdesempate.

Geschiedenis

De eerste emoji werd in 1998 of 1999 ontworpen door Shigetaka Kurita, die deel uitmaakte van het team dat werkte aan het mobiele internetplatform i-mode van NTT DoCoMo. 

In 1997 zag de Fransman Nicolas Loufrani hoe het gebruik van ASCII-emoticons binnen de mobiele technologie toenam, en hij begon te experimenteren met bewegende smileys. Hij wilde zo een kleurige, verbeterde versie van de uit leestekens bestaande ASCII-emoticons creëren voor meer interactief digitaal gebruik. Hierna maakte Loufrani een online lijst met emoticons.

De emoticons waren onderverdeeld in categorieën: klassiekers, humeur, vlaggen, feest, grappig, sport, weer, dieren, eten, landen, beroepen, planeten, sterrenbeelden en baby’s. De ontwerpen werden in 1997 geregistreerd bij het United States Copyright Office en in 1998 als gif-bestanden op het internet geplaatst – de allereerste grafische emoticons in de geschiedenis.

Hoewel het oorspronkelijk alleen beschikbaar was in Japan, zijn enkele emoji-tekens opgenomen in Unicode, waardoor ze ook elders te gebruiken zijn. Veel besturingssystemen voor smartphones, zoals Android, iOS en Windows Phone, ondersteunen emoji ook zonder een Japanse provider. 

Sedert 2014 wordt ieder jaar op 17 juli wereldemojidag gevierd, zo gekozen vanwege het feit dat de kalender-emoji (?) in iOS (en enkele andere implementaties) deze dag aangeeft.

Wat is jouw favoriete emoji?

Ga naar de inhoud