Feest in Ibi (Alicante) met meel, eieren, vuurwerk en grappen

Feest in Ibi (Alicante) met meel, eieren, vuurwerk en grappen
Beeld: Adobe Stock
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Dat 28 december de dag van de grappen en grollen was in Spanje is misschien wel bekend maar dat dit feit op een wel heel speciale wijze gevierd wordt in de kleine plaats Ibi in de provincie Alicante misschien niet. Hier wordt de gemeenteraad elk jaar vier dagen voor het nieuwe jaar overgenomen door Els Enfarinats bestaande uit een rechter, een openbare aanklager en een secretaris die de stad overnemen. Deze lokale feestdag valt samen met de Día de los Santos Inocentes.

Het is niet zo’n goed idee om door de straten van Ibi te lopen op 28 december aangezien men ongetwijfeld compleet wit en bedolven onder het meel en eiwit thuis zult komen. De inwoners houden maar niet op met het uithalen van grappen en grollen om zo de buren en dorpsgenoten in de maling te nemen.

Ondertussen controleert de tijdelijke gemeenteraad de winkels en bewoners waarbij eventuele onregelmatigheden meteen bestraft worden met … juist, meel, eieren en grappen en grollen.

Veel deelnemers verkleedden zich als militairen om zo een staatsgreep uit te voeren waarbij de gemeente van het dorp wordt overgenomen. Dat gebeurt in dit geval dan niet met kogels en bommen maar met meel, eieren en vuurwerk.

Dit jaar heeft men gebruik gemaakt van 1.000 tot 1.500 kilo meel (overblijfselen van bakkerijen) en 12.000 eieren (die over de datum waren) waarmee de organisatie wil aangeven dat er geen etenswaren verspild. Er was dit jaar meer publiek aanwezig dan andere jaren wat aangeeft dat het ‘Els Enfarinats’ feest steeds populairder wordt. Uiteraard speelt het aangename weer ook een belangrijke rol.

Waarom?

Maar waarom eigenlijk? Geen idee. Maar leuk en grappig is het wel. Inmiddels is het feest “Los Enharinados” uitgegroeid tot Fiesta de Interés Turístico Autonómico, oftewel een belangrijke toeristische trekpleister aangezien er duizenden niet Ibi bewoners naar dit dorp van slechts 23.800 inwoners komt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.