Het nieuws dat Holland Nederland wordt bereikt ook Spanje

Het nieuws dat Holland Nederland wordt bereikt Spanje
Beeld: 123rf

Het nieuws dat Holland Nederland wordt bereikt ook Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 januari zal Holland geen Holland meer zijn maar door het leven gaan als Nederland. Dat is de conclusie uit in Spanje verschenen artikels in kranten over de naamsverandering van Nederland. De conclusie is dat ‘Holanda’ vanaf volgend jaar officieel alleen nog ‘Países Bajos’ zal heten en dat de ‘holandeses’ niet meer zo zullen heten maar door het leven gaan als het veel lastigere ‘paisesbajeños’.

Als je in de toekomst tegen een Spanjaard zegt dat je uit ‘Holanda’ komt en een ‘holandés’ of ‘holandesa’ bent dan lieg je, tenzij je uit de provincies Noord Holland of Zuid Holland komt. Want als het aan de Nederlandse regering ligt moet Holland Nederland of The Netherlands worden in het buitenland.

Uiteraard zal in de toekomst ‘Holanda’ of internationaler ‘Holland’ door de mensen nog steeds gebruikt worden als men verwijst naar Nederland maar feit is dat dit officieel niet meer mag want het moet Nederland of ‘Neerlandés’ of ‘Países Bajos’ worden in het Spaans.

Vanaf 1 januari 2020 zal Nederland al het promotiemateriaal veranderen van Holland naar Nederland met een oranje tulp, want die mag natuurlijk (hoe clichñe deze ook is) niet ontbreken in het logo. De hele naamsverandering zal de overheid 200.000 euro gaan kosten maar dat kan makkelijk hoger zijn.

In november 2019 werd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen al het nieuwe logo voor Nederland (Netherlands) bekend gemaakt waarmee men het tot nu toe veel gebruikte ‘tulpje Holland’ met pensioen stuurt. Het nieuwe beeldmerk combineert twee symbolen: de letters NL en een gestileerde oranje tulp.

Holland Vs Nederland

‘Holanda’ (Holland) staat officieel voor Holanda Septentrional (Holanda del Norte) ofwel Noord Holland en Holanda Meridional (Holanda del Sur) ofwel Zuid Holland. Maar Holland wordt veel gebruikt als het over Nederland gaat. Deels is de toeristenindustrie de schuldige want waar zie je Holland nu niet op staan.

Maar Holland roept echter ook clichébeelden op van de klompen, molens en tulpen en daar wil men vanaf want Nederland is meer dan dat. Vanaf 1 januari moet als het aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken ligt alleen nog gesproken worden over Nederland of The Netherlands, ofwel in Spanje Países Bajos of Neerlandés. 

Daarvoor zal het domein van de toeristische website holland.com veranderen naar netherlands.nl en .com en wordt de taal Hollands ook omschreven als ‘neerlandés’ ofwel Nederlands. Dat zou dus in Spanje ook meteen inhouden dat men het niet meer zal hebben over ‘holandeses’ als men het over de Nederlanders heeft maar over ‘paisesbajeños’ dat uiteraard een veel moeilijker woord is, al kan ‘neerlandeses’ natuurlijk ook gebruikt worden 😉 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.