De populairste premiers van het huidige democratische Spanje

De populairste premies van het huidige democratische Spanje
Beeld: Adolfo Suarez / Archieffoto

De populairste premiers van het huidige democratische Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een enquête is gebleken wie de populairste Spaanse premiers zijn sinds dat Spanje na de dood van dictator Franco een moderne democratie werd. Daaruit blijkt dat de huidige premier Pedro Sánchez niet echt goed gewaardeerd wordt maar wel beter dan zijn voorganger Mariano Rajoy. De populairste premier van Spanje is en blijft de allereerste, Adolfo Suarez.

Sinds 1978 heeft Spanje 7 ‘Presidentes del Gobierno’ gehad ofwel premiers van Spanje, twee van de niet meer bestaande UCD-partij, drie van de PSOE-partij en twee van de PP-partij. De huidige premier Pedro Sánchez is de zevende en volgde Mariano Rajoy op die voor het eerst in de geschiedenis via een motie van wantrouwen naar huis werd gestuurd.  

In een enquête van onderzoeksbureau HENNEO heeft men naar de populariteit en waardering voor de premiers van Spanje sinds de invoering van de huidige democratie gevraagd.

Daaruit is gebleken dat de nu nog steeds meest gewaardeerde premier Adolfo Suarez is die het land regeerde van 5 juli 1976 tot 26 februari 1981. Hij kreeg 34,5% van alle stemmen.

De tweede meest gewaardeerde premier van Spanje is de socialist (PSOE) Felipe Gonzalez die maar liefst gedurende 14 jaar en 4 ambtstermijnen het land regeerde van 2 december 1982 tot 5 mei 1996. Gonzalez kreeg 20,8% van de stemmen.

Als derde staat José María Aznar op de lijst als meest gewaardeerde premier van Spanje. De conservatieve (PP) premier volgde Gonzalez op en regeerde Spanje gedurende twee ambtstermijnen van 4 mei 1996 tot 15 maart 2004. Aznar kreeg 11% van de stemmen.

Aznar werd opgevolgd door de socialist (PSOE) José Luis Rodríguez Zapatero die gedurende bijna twee ambtstermijnen het land regeerde van 17 april 2004 tot 21 november 2011. Zapatero kreeg 7,5% van de stemmen.

De huidige en alweer zevende premier van Spanje is de socialist Pedro Sánchez die na een motie van wantrouwen in juni 2018 aan de macht kwam en daarna tot twee keer toe de landelijke verkiezingen wist te winnen. Pedro Sánchez regeert het land dus sinds 1 juni 2018 en kreeg 4,4% van de stemmen wat hem niet echt populair maakt als je de percentages met zijn voorgangers vergelijkt.

Maar Sánchez doet het blijkbaar wel beter dan zijn voorganger, de conservatieve (PP) premier Mariano Rajoy die gedurende twee ambtstermijnen het land regeerde van 20 december 2011 tot 1 juni 2018 toen hij na de eerste succesvolle motie van wantrouwen naar huis werd gestuurd door de huidige premier van Spanje Pedro Sánchez. Rajoy kreeg 4,2% van de stemmen.

De premier die de slechtste waardering kreeg is de interim-premier Leopoldo Calvo Sotelo die van 26 februari 1981 tot 2 december 1982 het land regeerde. Calvo Sotelo kreeg slechts 0,9% van de stemmen. Calvo Sotelo was de premier van Spanje toen de mislukte staatsgreep van 23 februari 1981 plaatsvond in het parlementsgebouw.  

Ga naar de inhoud