Facebook betaalt 34 miljoen euro achterstallige belasting aan Spanje

Facebook betaalt 34 miljoen euro achterstallige belasting aan Spanje
Beeld: Freepik

Facebook betaalt 34 miljoen euro achterstallige belasting aan Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Facebook heeft een deal gesloten met de Spaanse belastingdienst en heeft 34,4 miljoen euro aan de Spaanse schatkist betaald vanwege achterstallige belastingen. Het gaat om belastingen die het grootste sociale media netwerk ter wereld tussen 2013 en 2018 aan Spanje had moeten betalen.

Facebook heeft besloten om belastingen te gaan betalen in Spanje en betaalde eind 2019 al 14,5 miljoen euro aan de Spaanse Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT). Dat is waarschijnlijk slechts een kleine fractie van de echt behaalde winst in Spanje.

Voor 31 december 2020 zal Facebook het resterende bedrag overmaken waardoor de Spaanse schatkist 34,4 miljoen euro aan achterstallige belasting van Facebook heeft ontvangen.

Facebook Spain wordt in stand gehouden met geld afkomstig van Facebook Ireland Holdings waar het belastingklimaat veel vriendelijker is voor grote multinationals zoals Google, facebook, Microsoft of Apple. Er zijn echter ook veel grote multinationals die kiezen voor Nederland als ‘belastingparadijs’, denk aan het Zweedse IKEA dat haar hoofdkantoor in Nederland heeft.

Ga naar de inhoud