Politiehond Ajax die aanslag op Mallorca voorkwam geëerd in Antequera

Politiehond Ajax die aanslag op Mallorca voorkwam geëerd in Antequera
Beeld: Twitter

Politiehond Ajax die aanslag op Mallorca voorkwam geëerd in Antequera

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De Guardia Civil heeft in Antequera in het binnenland van de provincie Málaga de politiehond Ajax geëerd met een standbeeld. In feite gaat het om een buste van de Duitse herder die een terroristische aanslag van de ETA voorkwam op het eiland Mallorca. De buste van Ajax is geplaatst naast andere invloedrijke (maar veel minder belangrijke) honden zoals Pipper de Instagram influencer, Pancho de acteur en LÑaika de astronaut. 

Op 30 juli 2009 vond er in Palma Nova in de gemeente Calvia op het Balearen eiland Mallorca een terroristische aanslag van de Baskische terroristische beweging ETA plaats. Dat gebeurde door een bom die onder een politieauto van de Guardia Civil was gelegd waarbij twee agenten om het leven kwamen. 

De ontploffing vond plaats in een druk bezocht toeristisch deel van Palma Nova waardoor er veel paniek ontstond onder de toeristen en inwoners van de kustplaats. Op 8 kilometer afstand bevond zich ook het Koningspaar in het Palacio de Marivent. Direct na de aanslag werd het eiland Mallorca hermetisch gesloten.

Na de bomontploffing maakte de Guardia Civil gebruik van honden om andere explosieven te zoeken en de Duitse herder Ajax wist een tweede bom onder een andere patrouillewagen van de Guardia Civil te vinden waardoor meer doden voorkomen kon worden.

En die heldhaftige actie van Ajax is nu geëerd met een buste in Antequera, ver weg van het eiland Mallorca in het achterland van de provincie Málaga maar waar de voormalige en gepensioneerde politiehond Ajax in 2013 overleed.

De presentatie van de buste van Ajax die door de plaatselijke beeldhouwer Antonio García Herrero is gemaakt was een hele aangelegenheid met diverse vertegenwoordigers van de gemeente Antequera, de Diputación de Málaga en natuurlijk agenten, sergeanten en hondentrainers van de Guardia Civil.

Bekende hondenplein

De buste van Ajax is te vinden in bij het Rojas Pérez plein tegenover het Jardines de La Negrita stadspark. Nabij de buste van de Duitse herder Ajax zijn ook panelen te vinden van de politiehond Ajax maar ook van andere invloedrijke honden. 

In dit geval gaat het om Laika, de Sputnik astronaut; Pancho, de acteur; Pipper de Influencer op Instagram; Snoopy van de animatiefilmpjes; Lassie de internationale filmster en Hachiko de hond waar iedereen om heeft gehuild.

Ga naar de inhoud