Search
menu
Search

Algo de españa – deel 27: Welke toeter rijdt er nu weer door ons dorp heen?

Algo de españa – deel 27: Welke toeter rijdt er nu weer door ons dorp heen?
Beeld: supergoedspaansleren.nl

Algo de españa – deel 27: Welke toeter rijdt er nu weer door ons dorp heen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.n

Toeoeoeoet toet toet, wat is dit nou weer door onze straat? Rennen! Het is de ‘ouwe’ SRV-man, zo eentje als vroeger! Oh nee…… weer voor niks het is de gasflessenman. Hier in Spanje zie je vaak van die open vrachtwagens rijden met rammelende oranje gasflessen. ‘Nou die was het deze keer met z’n hand op de toeter’.

Wie heeft welke toeter?

Op dinsdag hebben we er een paar toeterend rondrijden. Net zoals vroeger de ‘ouwe’ SRV man’, handig hoor. Alle boodschappen aan huis. Maar wat niet handig is, wie heeft nou welke toeter?

En je waagt je leven

En als ze gas geven door je straat, ze zijn zo weer voorbij gescheurd. En dan kan je fluiten naar je SRV-man. Dus als ik een toeter hoor, dan denk ik, ‘wie zou het zijn?’ Je neemt een sprint naar de deur, je duikt de straat op en je waagt je leven. Als-ie stopt en je leeft nog, dan heb je wat je hebben moet.

Geld onder de gasfles

De gasflessenman die is makkelijk te stoppen, want je barricadeert gewoon de straat met je lege gasflessen, sommigen mensen leggen ook gewoon het geld eronder en je hebt je gasflessen weer omgeruild. Of je ziet de gasflessenman in de kroeg zitten, je geeft alvast het geld voor de gasflessen en hij weet waar je woont en ruilt na zijn koffie pauze de flessen voor je om.

Servicio a domicilio (aan huis service)

Er zijn er nog veel meer hoor die hier een rondje door het dorp maken, kijken of ze nog wat kunnen slijten. We hebben een vrachtwagen die verkoopt beddengoed, kleding, net zo’n soort rijdende Zeeman. Die heeft zo’n megafoon en noemt alles op in zo’n rondvaart wat hij allemaal verkoopt, dat je denkt ‘madre mia, past dat allemaal in dat gammele vrachtwagentje’?

¡Macetas! 

We hebben er nog één die roept ‘maceta’s, maceta’s, maceta’s, maceta’s’. Nou als je weet wat dat zijn, dan weet je dat je bij hem planten kan kopen.

¡Whieieieie!

We hebben ook nog zo’n rijdende koekjesverkoper, iemand die je oude ijzer meeneemt. En natuurlijk de messen- & scharensliep, maar die heeft een zo’n aparte fluit, dat klinkt mooi. Hoewel mijn schoonzus daar anders over denkt. Zij zegt dat het aparte fluitgeluid van de scharensliep ongeluk brengt, want altijd ging er iemand dood als hij vroeger het dorp binnen kwam. En als je denkt, laat ik eens even goedkoop mijn keukengerei slijpen, nou vergeet het maar. Je kunt beter alles nieuw kopen. Terug in de tijd

Ik geniet van het ´ouderwetse´ leven, heerlijk al die jaren terug in de tijd. Lekker knullig en onhandig. Maar alles met een mooie glimlach. En het is toch wel heel handig dat er van alles langs de deur komt, als je snapt wat er langsrijdt tenminste.

Maak van 2022 je mooiste jaar. Geniet van alle kleine dingen en van elkaar.Un beso Cintha

En als je VOOR de zomer 2022 Spaans wilt praten dan lukt het jou via mijn unieke bijzondere lesmethode. En de LAATSTE keer LIVE lessen in mijn online klaslokaal vanaf 10 januari 2022. Of je kiest voor 24 uur per dag inloggen en lekker in je eigen tempo supersnel, leuk en makkelijk Spaans leren. Meer informatie via www.supergoedspaansleren.nl/cursussen-overzicht of mail mij op info@supergoedspaansleren.nl

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud