Search
menu
Search

Woning in Spanje verkopen in 2022: dit zijn de ontwikkelingen

Woning in Spanje verkopen in 2022: dit zijn de ontwikkelingen
Beeld: Canva

Woning in Spanje verkopen in 2022: dit zijn de ontwikkelingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De woningmarkt in Spanje is volop in beweging na de stilstand vanwege de corona-pandemie. De verwachting is ook in de eerste maanden van 2022 het sentiment positief zal zijn en er veel woningen zullen worden verkocht. Het blijft zowel qua rente en huizenprijzen een goed moment om een woning te kopen én dus om deze te verkopen in Spanje, zo meldt het internationaal makelaarskantoor Casalunya. 

In een tijd als de huidige, waarin de pandemie de samenleving en de economie verandert, is het moeilijk voorspellingen te doen. Internationaal makelaarskantoor Casalunya verwacht echter dat het aantal verkopen van woningen zal blijven stijgen. Wat zij merken is dat juist vanwege de huidige economische onzekerheid, huisvesting extra belangrijk is geworden en wordt gezien als een “veilige haven”. Er wordt ontzettend veel geklust in woningen. Je thuis voelen in een woning is extra belangrijk in deze mentaal uitdagende tijd.

Prijsstijgingen Spaanse huizenmarkt

Uit de studie van MVGM blijkt dat de prijzen voor de aan- en verkoop van vastgoed in Spanje met 10% zijn gestegen. Dat geldt voor heel Spanje. Het is de vraag of deze prijsstijging zal aanhouden. De prijs voor nieuwbouwwoningen gaat sowieso stijgen vanwege de prijsstijging voor materialen en de grote vraag naar klussers (waardoor het lastiger en dus duurder is om ze te vinden. Tip: check ook even Habitissimo voor het vinden van een klusser in Spanje).

Nu verkopen of later?

Als je overweegt om de woning te verkopen, maar daar geen haast bij hebt, dan kun je je afvragen: is het een goed moment om nú mijn woning in Spanje te verkopen? Er zijn meerdere zaken die je daarbij in overweging moet nemen.

Ja, er is weer een groter aanbod op de huizenmarkt en dat betekent meer concurrentie. Veel mensen hebben tijdens de pandemie gewacht met het in de verkoop zetten van hun woning. En wanneer het aanbod groter is, heeft dit een effect op de prijzen van de woning. Hetzelfde zien we in Nederland, waar de huizenprijzen extreem zijn gestegen omdat er te weinig woningen in de verkoop worden aangeboden.

Stijging verkoop van luxe woningen

De overheid is momenteel veel belastingregels en wetten rondom huur- en koopwoningen aan het vernieuwen. Eén van de gevolgen daarvan is dat de IBI-toeslag (de jaarlijkse belastingheffing in Spanje voor woningeigenaren) zal gaan stijgen. Voor eigenaren van luxe woningen die daar misschien toch al niet veel gebruik van maken, kan dit verhoogde bedrag de druppel zijn om hun vastgoed te verkopen. 

De verwachting is dus dat er begin 2022 meer luxe eigendommen en dan met name in en rondom de grote Spaanse steden, in de verkoop zullen worden gezet. Zoals Casalunya eerder schreef neemt het aantal (buitenlandse) kopers op zoek naar luxe woningen in Spanje ook flink toe, dus dat is een mooie samenloop van omstandigheden.

Casalunya is hét full service makelaarskantoor gespecialiseerd in de verkoop van unieke woningen in het hogere segment. Vanuit de Oud-Romeinse kuststad Tarragona verkoopt Casalunya de meest exclusieve villa’s op de mooiste plekken aan de Costa Dorada. ga voor meer informatie naar Casalunya.nl.

Ga naar de inhoud