Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2023 in Spanje: stem mee!

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2023 in Spanje: stem mee!
Beeld: Canva

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2023 in Spanje: stem mee!

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt door SEO/Birdlife in Spanje de Vogel van het Jaar gekozen. In 2022 kreeg de rosse waaierstaart of ‘alzacola rojizo’ 38% van de stemmen en werd deze de opvolger van de gierzwaluw of ‘vencejo común’ die in 2021 de Vogel van het Jaar was was en de 2020-Vogel van het Jaar de kwartel of ‘codorniz común’ opvolgde. Maar wat wordt de Vogel van het Jaar in 2023? Ook jij kunt nog meestemmen!

Voor de ‘Ave del Año en 2023’ verkiezing zijn er dit jaar drie kandidaten uitgekozen waar iedereen nog tot en met 8 januari op kan stemmen via DEZE WEBSITE. Het gaat om de grauwe kiekendief (aguilucho cenizo), de aasgier of witte krenggier (alimoche común) en de witbuikzandhoen (ganga ibérica).

grauwe kiekendief
Beeld: Grauwe Kiekendief / Canva

De grauwe kiekendief is een roofvogel uit de familie der havikachtigen. Een volwassen vrouwtje is ongeveer 45 centimeter groot, het mannetje blijft iets kleiner, tot 38 centimeter. Het mannetje is grijs en heeft een gestreepte onderkant. Het vrouwtje is bruin. De leefomgeving, het gedrag en de broedgewoonten zijn bijna identiek aan die van de blauwe kiekendief. De grauwe kiekendief is echter slanker, en in de vlucht valt meteen de veel grotere beweeglijkheid en wendbaarheid op.

aasgier
Beeld: Aasgier / Canva

De aasgier of witte krenggier is een vogel uit de familie van havikachtigen. De aasgier is 54 tot 70 cm lang en 1,6 tot 2,4 kg zwaar en heeft een spanwijdte van 146-175 cm. Het is een middelgrote gier met een karakteristiek vliegsilhouet waarbij de wigvormige staart het meest opvalt. Volwassen vogels zijn wit met zwarte arm- en handpennen. Verder heeft deze gier een opvallend smalle snavel en heeft een geel gekleurde naakte huid rond het oog.

witbuikzandhoen
Beeld: Witbuikzandhoen / Canva

Het witbuikzandhoen is een vogel uit de familie van de zandhoenders. Het mannetje heeft een witte buik, gescheiden van de donker oranjebruine borst door een zwarte streep; de oranjebruine keel is op zijn beurt weer gescheiden van de borst door een zwarte streep. De bovendelen zijn olijfgroen met ronde gele vlekken, de vleugeldekveren goudgroen met zwarte dwarsstrepen. De kop is oranjebruin met een zwarte oogstreep en keelstreep. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar heeft weinig groen en is meer gemarmerd. Verder heeft zij twee zwarte banden op de bovenborst en ontbreekt de zwarte keelstreep.

Sinds 1988 houdt SEO/Birdlife in Spanje een wedstrijd waarbij men de ‘Ave del Año’ kan kiezen. Tot nu toe zijn er 33 vogels die de eer hebben gehad om vogel van het jaar te zijn geweest in Spanje. Hiermee wil SEO/Birdlife niet alleen de vogels eren, maar ook bekendheid geven aan de verschillende types vogels en aandacht vragen voor de ecologische problemen.

Ga naar de inhoud