Search
menu
Search

Na twee jaar eindelijk weer feest in Ibi met meel, eieren, vuurwerk en grappen

Na twee jaar eindelijk weer feest in Ibi met meel, eieren, vuurwerk en grappen
Beeld: Adobe Stock

Na twee jaar eindelijk weer feest in Ibi met meel, eieren, vuurwerk en grappen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Dat 28 december de dag van de grappen en grollen is in Spanje is misschien wel bekend, maar dat dit normaal gesproken op een wel heel speciale manier gevierd wordt in de kleine plaats Ibi in de provincie Alicante misschien niet. Hier wordt de gemeenteraad elk jaar vier dagen voor het nieuwe jaar overgenomen door Els Enfarinats bestaande uit een rechter, een openbare aanklager en een secretaris die de stad overnemen. 

Het is niet zo’n goed idee om door de straten van Ibi te lopen op 28 december omdat men ongetwijfeld compleet wit en bedolven onder het meel en eiwit thuis zult komen. De inwoners houden niet op met het uithalen van grappen en grollen om zo de buren en dorpsgenoten in de maling te nemen. Ondertussen controleert de tijdelijke gemeenteraad de winkels en bewoners waarbij eventuele onregelmatigheden meteen bestraft worden met … juist, meel, eieren en grappen en grollen.

Veel deelnemers verkleedden zich als militairen om zo een staatsgreep uit te voeren waarbij de gemeente van het dorp wordt overgenomen. Dat gebeurt in dit geval dan niet met kogels en bommen maar met meel, eieren en vuurwerk.

Dit jaar heeft men gebruikgemaakt van 1000 tot 1500 kilo meel (overblijfselen van bakkerijen) en 12.000 eieren (die over de datum waren) waarmee de organisatie wil aangeven dat er geen etenswaren verspild. Er was dit jaar meer publiek aanwezig dan andere jaren wat aangeeft dat het ‘Els Enfarinats’ feest steeds populairder wordt. Uiteraard speelt het aangename weer ook een belangrijke rol.

Waarom?

Maar waarom eigenlijk? Geen idee. Maar leuk en grappig is het wel. Inmiddels is het feest “Los Enharinados” uitgegroeid tot Fiesta de Interés Turístico Autonómico, of een belangrijke toeristische trekpleister omdat er duizenden niet Ibi bewoners naar dit dorp van slechts 23.800 inwoners komt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?