Inwoners Madrid aangeraden niet buiten te sporten vanwege luchtvervuiling

Inwoners Madrid aangeraden niet buiten te sporten vanwege luchtvervuiling
Beeld: Twitter

Inwoners Madrid aangeraden niet buiten te sporten vanwege luchtvervuiling

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse hoofdstad Madrid heeft vaker te maken met luchtvervuiling, maar nu is het zo erg dat de autoriteiten en de politie oproepen om niet in de openlucht te gaan sporten. De luchtvervuiling heeft deze week een dergelijk niveau bereikt dat deze schade kan toebrengen aan de gezondheid van mensen volgens de autoriteiten in Madrid.

De ‘Servicio de Calidad del Aire’ van ‘Madrid Salud’ heeft hoge niveaus van luchtverontreiniging geconstateerd die schadelijk voor de gezondheid van de mens zijn. Daarom wordt het sporten in de buitenlucht afgeraden. De politie verzocht de inwoners van de Spaanse hoofdstad ook voorzichtig te zijn.

Daarbij gaat het speciaal om 65-plussers, kinderen jonger dan 6 jaar en mensen met hart- en longaandoeningen. Zij worden aangeraden binnen te blijven zolang als de luchtvervuiling aanhoudt. Volgens de gezondheidsdiensten heeft deze periode vooral te maken met de zanddeeltjes die uit Afrika komen en over Spanje trekken. Deze belemmeren niet alleen het zicht en zorgen voor vieze ramen, auto’s en terrassen, maar ook voor ademhalingsproblemen.

Madrid is de hoogst gelegen landelijke hoofdstad van Europa en men heeft vaak te maken met luchtverontreiniging. Tijdens de thuisblijfplicht in 2020 in Spanje was Madrid de enige plaats waar sprake was van een stijging van luchtverontreiniging. Madrid en Barcelona werden vorige week door het Europese Hof nog op de vingers getikt omdat tussen 2010 en 2018 er veel meer stikstofdioxide (NO2) werd uitgestoten dan toegestaan volgens de regels binnen de Europese Unie.

Ga naar de inhoud