Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2024 in Spanje: stem ook mee!

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2024 in Spanje: stem ook mee!
Beeld: via canva.com

Drie kandidaten voor titel van Vogel van het Jaar 2024 in Spanje: stem ook mee!

Elk jaar wordt door SEO/Birdlife in Spanje de Vogel van het Jaar gekozen. In 2023 kreeg de grauwe kiekendief of ‘aguilucho cenizo’ de titel van Vogel van het Jaar die daarmee de rosse waaierstaart of ‘alzacola rojizo’ in 2022, de gierzwaluw of ‘vencejo común’ in 2021 en de kwartel of ‘codorniz común’ in 200 opvolgde. Maar wat wordt de Vogel van het Jaar in 2024? Ook jij kunt nog meestemmen!

Voor de ‘Ave del Año en 2024’ verkiezing zijn er dit jaar drie kandidaten uitgekozen waar iedereen nog tot en met 8 januari 2024 op kan stemmen via DEZE WEBSITE. Het gaat om de roerdomp (avetoro común), de baardman (bigotudo) en de lepelaar (espátula común).

Roerdomp (avetoro común)

De roerdomp is een grote, bruine vogel met een lange, slanke hals en poten. Hij leeft in moerasgebieden en broedt in rietvelden. De roerdomp is een nachtvogel en jaagt op kleine dieren, zoals kikkers, vissen en insecten. Hij is een goede zwemmer en kan ook onder water duiken.

roerdomp
Beeld: via canva.com

Baardman (bigotudo)

De baardman is een kleine, bruine vogel met een witte baard. Hij leeft in bossen en struiken. De baardman is een insecteneter en jaagt op vliegende insecten, zoals muggen, vliegen en kevers. Hij is een goede zanger en zijn zang is te horen in de zomer.

baardman
Beeld: via canva.com

Lepelaar (espátula común)

De lepelaar is een grote, witte vogel met een lange, rode snavel. Hij leeft in moerassen en langs rivieren. De lepelaar is een viseter en jaagt op vissen, kikkers en andere waterdieren. Hij is een goede zwemmer en kan ook onder water duiken.

lepelaar
Beeld: via canva.com

Sinds 1988 houdt SEO/Birdlife in Spanje een wedstrijd waarbij men de ‘Ave del Año’ kan kiezen. Tot nu toe zijn er 34 vogels die de eer hebben gehad om vogel van het jaar te zijn geweest in Spanje. Hiermee wil SEO/Birdlife niet alleen de vogels eren, maar ook bekendheid geven aan de verschillende types vogels en aandacht vragen voor de ecologische problemen.

Ga naar de inhoud