Search
menu
Search

Dit zijn de presentatieduo’s van de ‘Campanadas’ (oudejaarsavond) op de Spaanse televisie

Dit zijn de presentatieduo's van de ‘Campanadas’ (oudejaarsavond) op de Spaanse televisie
Beeld: via canva.com & instagram

Dit zijn de presentatieduo’s van de ‘Campanadas’ (oudejaarsavond) op de Spaanse televisie

In Spanje zijn de oudejaarsavonduitzendingen om middernacht, wanneer de klok 12 uur slaat en het nieuwe jaar begint, een groot evenement. Miljoenen mensen stemmen af om te zien wie op welke zender de klokken laat luiden en het nieuwe jaar inluidt. De presentatoren die het nieuwe jaar inluiden zijn beroemdheden en het is een grote eer om gevraagd te worden. De zenders strijden om de beste en meest opwindende line-up. Hier is een overzicht van de presentatoren van de verschillende Spaanse zenders dit jaar.

De oudejaarsavonduitzendingen op de Spaanse televisie, bekend als “Campanadas“, zijn erg populair. Ze trekken miljoenen kijkers die samen de overgang naar het nieuwe jaar vieren. De Campanadas hebben een lange traditie in Spanje. Al in de jaren ’60 keken mensen massaal naar de jaarwisseling op tv. Tegenwoordig is het dé manier voor veel Spanjaarden om oud en nieuw te vieren.

De uitzendingen zijn spectaculair en festiviteiten als vuurwerk en optredens maken ze tot quality tv. De presentatoren zijn vaak bekende tv-sterren. Het is een eer om de klokken te mogen luiden. De zenders strijden dan ook om de grootste sterren. De outfits van de vrouwelijke presentatoren is ook een belangrijk onderdeel. De extravagante jurken zijn vaak gespreksonderwerp de volgende dag. Kortom, de jaarwisseling op Spaanse tv is entertainment op het hoogste niveau.

Verschillende zenders

Alle grote Spaanse zenders hebben hun eigen jaarwisselingsuitzending. Publieke omroep RTVE zendt de campanadas uit vanaf de Puerta del Sol in Madrid, net als commerciële zenders als Antena 3 en La Sexta. Andere zenders kiezen juist voor een locatie buiten Madrid. Zo staan de presentatoren van Telecinco dit jaar in Sevilla.

De programma’s concurreren flink met elkaar. Ze proberen kijkers te trekken met spectaculaire decors, bekende gasten en verrassende presentatieduo’s. Toch heeft elke omroep zijn eigen stijl. RTVE mikt vaak op vertrouwde gezichten, terwijl Antena 3 juist graag schokt met extravagante jurken en showelementen. Zo blijft de jaarwisseling voor ieder wat wils bieden.

RTVE

Na een jaar afwezigheid keert RTVE-icoon Ramón García terug als presentator van de campanadas. Hij zal samen met zangeres Ana Mena en voetbalster Jennifer Hermoso het nieuwe jaar inluiden vanaf de Puerta del Sol. García heeft al 14 keer eerder de jaarwisseling gepresenteerd en is een vertrouwd gezicht. Een uur later nemen Roberto Herrera en Nia de honneurs waar vanuit de Canarische Eilanden.

Antena 3

Voor Antena 3 blijft alles bij het oude: Cristina Pedroche en Alberto Chicote presenteren voor de 10e respectievelijk 8e keer de jaarwisseling. De extravagante jurk van Pedroche is elk jaar weer een goed bewaard geheim. Deze keer rende ze zelfs naakt door de straten van Madrid in een promotievideo. De onthulling van de jurk op oudejaarsavond zelf is een vast ritueel geworden.

Telecinco & Cuarto

Telecinco en Cuarto (Mediaset) gooien het roer dit jaar om met nieuwe gezichten vanuit een andere locatie. In plaats van Madrid verkassen Marta Flich en Jesús Calleja naar Sevilla voor de jaarwisseling. De zender hoopt zo de teleurstellende kijkcijfers van vorig jaar te verbeteren. Toen stonden Risto Mejide en Mariló Montero in een studio in Torrejón.

La Sexta

La Sexta houdt vast aan het duo Dani Mateo en Cristina Pardo in Madrid. Al 7 jaar op rij verzorgt Cristina de jaarwisseling voor de zender, met de afgelopen 3 jaar Dani naast haar zijde. Hun chemie zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens de uitzending.

Ibai Llanos

Streamer Ibai Llanos zendt de campanadas al 3 jaar live uit op Twitch. Dit jaar niet met sidekick Ramón García, die voor RTVE werkt, maar met collega-streamer TheGrefg. Llanos trekt hiermee een jong publiek dat normaal niet naar de jaarwisseling op tv kijkt.

Ga naar de inhoud