skip to Main Content
Februari: maand van onheil voor Spaanse hazewindhond

Februari: maand van onheil voor Spaanse hazewindhond

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse galgo. Waarschijnlijk het hondenras in Spanje dat het meest te lijden heeft onder de mens. Al eeuwenlang speelt de jacht met galgo’s een cruciale rol in veel plattelandsgemeenschappen in Spanje, waar bijna iedereen “galguero” was, en nog steeds is. Zware trainingen, maandenlang honger lijden tijdens het jachtseizoen, erbarmelijke leefomstandigheden, je poten uit je lijf moeten rennen. En dan… als het jachtseizoen voorbij is en de galgo niet langer “dient” of de “eer” van de jager heeft aangetast, volgt nog het ergste: afgedankt als een wegwerpartikel of soms erger, gedood, soms voorafgegaan door een lange lijdensweg. Jaarlijks zo’n 50.000 galgos. Wereld Galgo Dag, op 1 februari, markeert het einde van het jachtseizoen en het begin van de massale dump van galgo’s.

Sierra is zo’n galgo. Twee jaar geleden stierf ze bijna toen ze werd opgehangen. Het touw begaf het en maandenlang zwierf ze over het platteland tot ze gered werd. Sierra is geadopteerd en woont nu in Nederland, net als veel andere galgo’s. De Spaanse opvangen zitten overvol na het jachtseizoen. Het is letterlijk dweilen met de kraan open. Nederlandse organisaties helpen met hulpmiddelen zoals dekens, medicijnen, voer, etc. Ook financiële steun is essentieel om het leven van de gedumpte honden te verbeteren. Sommige honden, zoals Sierra, overleven het. Geld is vaak nodig voor medische verzorging.

Reddingsorganisties vangen een deel van deze dieren op en proberen een adoptiegezin te vinden. Dit is echter niet de oplossing. De oorzaak moet worden weggenomen. Net als in andere Europese landen bestaat in Spanje wetgeving die echter niet of nauwelijks wordt gehandhaafd. Als Spanje zelf geen maatregelen treft dan moet de Europese Unie dit afdwingen.

Verzet

In Nederland groeit het verzet tegen de mishandelingen. Men vindt het wrede en middeleeuwse tradities die zeker in Europa niet mogen plaatsvinden. In mei 2016 werd een grote protestmars gehouden naar de Spaanse Ambassade in Den Haag. 500 galgo’s liepen mee. Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, hield bij de ambassade een korte toespraak waarin ze meldde dat ze zich binnen het Europese Parlement zal inzetten om Spanje aan te spreken op de situatie. Steeds meer protesten vinden plaats in Spanje en andere Europese steden.

World Animal Protection (WAP) maakte vorig jaar schokkende opnamen in Spanje. Ze troffen een kleine galg in een schuur en asresten van gedode honden. Daarnaast maakte Internetcommunity AnimalsToday.nl in Spanje de documentaire “Broken Spirit, the Galgo’s last run” waarin naast de problematiek ook de redding van Sierra werd getoond. Ruim 100.000 mensen tekenden de petities van WAP en AnimalsToday.nl. Ze werden persoonlijk bij het verantwoordelijke ministerie in Madrid aangeboden.

BROKEN SPIRIT – The Galgo’s Last Run from AnimalsToday.nl on Vimeo.

Politieke druk

Victor Jägermeister redt al jarenlang galgo’s in Spanje. Hij redt galgo’s uit de omgeving van Madrid en Castilla-La Mancha, en hij stelt dat het aantal in de steek gelaten galgo’s in Spanje ieder jaar toeneemt, net als het aantal aanklachten voor mishandeling. Hij is ervan overtuigd dat druk vanuit Nederland essentieel is. Het is belangrijk dat Europese landen vanuit hun overheden helpen door te lobbyen. Victor: “Vele jaren zijn verstreken sinds ik mijn eerste galgo redde. Redden is belangrijk, de wetten aanscherpen en veranderen in Spanje veranderen des te belangrijker.”

De Stichting DutchGalgoLobby probeert door middel van lobby en voorlichting het leed van de Spaanse galgo te stoppen. Wilma van der Wel, voorzitter DutchGalgoLobby: “Vanuit Nederland kunnen we Europarlementariërs motiveren om Spanje aan te spreken op de misstanden. Ook kunnen we petities aanbieden aan de Spaanse overheid en de Spaanse ambassadeur. Protestmarsen in Nederland maar ook in andere Europese landen maken duidelijk dat veel Europeanen de mishandelingen in Spanje zouden willen stoppen. Financieel ondersteunen we educatieprojecten in Spanje om kinderen te leren goed met dieren om te gaan. Door ons gefinancierde grote billboards langs Spaanse snelwegen laten mensen nadenken over de behandeling van Galgo’s. Ook verdiepen we ons in Europese en Spaanse wetgeving om er voor te zorgen dat mishandeling wordt bestraft.”

Persbericht Stichting DutchGalgoLobby
Foto: DutchGalgoLObby (Sierra)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. De Spaanse regering dwingen maatregelen te nemen door hen in de portemonnee te raken .
  Daar zijn ze vast gevoelig voor.
  Dus . . niet meer met z’n allen naar Spanje op vakantie !!!!
  enne . . hun sinaasappels mogen ze óók zelf opeten.

 2. De reactie van wizza is ronduit beledigend “uitschot “is een hele nare reactie want Jagen met Galgo’s ( lees lange honden) is in alle europeese landen behalve spanje verboden en wordt alleen door STROPERS gedaan dus wizza verschuil je niet achter een pseudoniem en verwar stropers niet met Jagers die zeker in Nederland wildbeheerders zijn en zuinig zijn op de soorten diversiteit en het mooie wild dat er in nederland is

  1. Ook als je , jezelf noemende nette jager, ben je alleen door het toekijken en niet verbieden en in opstandkomen evenzeer schuldig aan deze WEERZINGWEKKENDE praktijken en krijg je van mij ook de naam “UITSCHOT”

 3. Al 15 jaar in de galgowereld, diverse keren bij de grote asielen/shelters in Spanje geweest. Onder het mom ”traditie” worden deze gruwelijke wandaden gepleegd met subsidies vanuit de EU. Hoge heren in Spanje voeren deze traditie uit daarom is het vechten zo vreselijk moeilijk. De Spanjaard zelf beweert dat alleen zigeuners deze wanpraktijken uitvoeren. Dit is niet waar! Er komt geen einde aan door het jaar heen worden er overal galgos gevonden waardoor de asielen voordat op 1 februari de officiële jacht beëindigt is al overvol zitten. In al die jaren geen verbetering helaas….

 4. Gelukkig komt er steeds meer verzet tegen de jacht en de gruwelijke praktijken van de jagers. Honderden asielen en organisaties zijn ieder jaar met man en macht bezig om de dierenmishandelingen van de jagers op te ruimen. Een algeheel verbod op de jacht zou een oplossing kunnen zijn, maar in een land met 2 miljoen jagers krijgen we dit nooit voor elkaar. Jagers=uitschot. Punt uit.

 5. Indien je geraakt bent door dit artikel , en ook je onvrede met deze situatie wil uiten, kan je altijd meelopen in één van de Marsen ” No A La Caza” ( = Neen aan de jacht met Galgo’s en andere hondenrassen ) die nu zondag, 4 februari , in 31 Spaanse steden gehouden worden. De Marsen starten om 12.00 op de aangegeven locatie. Indien je een hond hebt, kan deze ook meelopen. Het is belangrijk om je stem te laten horen ! Dank vanwege alle jachthonden !
  A CORUÑA // Obelisco
  ALICANTE // Plaza de los Luceros
  ALMERÍA // El Palmeral (Playa de Zapillo)
  ARRECIFE – Lanzarote // Recinto Ferial de Arrecife – 11h a 13h
  BARCELONA // Pza. de Cataluña
  BILBAO // Teatro Arriaga
  BURGOS // Teatro Principal de Burgos (Diputación)
  CÁDIZ // Pza. de San Antonio
  CASTELLÓN // Pza. de Santa Clara
  CIUDAD REAL // Parque de Gasset
  CÓRDOBA // Explanada Hotel Córdoba Center (Vía Norte)
  CUENCA // Estación de Renfe (C/ Mariano Catalina)
  GIJÓN // Pza. del Humedal
  GRANADA // Jardines del Triunfo
  JAÉN // Estación de Renfe (Pza. Jaén por la Paz)
  LAS PALMAS – Gran Canaria // Biblioteca Insular (Pza. de las Ranas) – 11h a 13h
  LEÓN // Pza. de San Marcos (Parador)
  LOGROÑO // Pza. del Mercado
  MADRID // Puerta del Sol
  MÁLAGA // Pza. de la Marina
  MÉRIDA // Puerta de entrada del Teatro Romano
  MURCIA // Pza. Glorieta de España
  PUERTO DEL ROSARIO – Fuerteventura // Primero de Mayo, 64 – 11h a 13h
  SALAMANCA // Pza. Mayor
  SAN SEBASTIÁN // Ayuntamiento Donosti (Jardines Alberdi Eder)
  SANTA CRUZ DE TENERIFE – Tenerife // Pza. Weyler – 11h a 13h
  SANTANDER // Pza. Porticada
  SEVILLA // Prado de San Sebastián (estación de metro)
  TOLEDO // Parque de “La Vega” (Paseo Merchán)
  VALLADOLID // Pza. de España
  ZARAGOZA // Pza. de España

  1. Ik zelf heb 3 Galgos en 1 Podenco allemaal adoptie honden, hier in de buurt wordt er vaak gejaagd en dit type mensen geeft werkelijk nergens om en zijn voledig gevoelsloos. Alleen al het feit dat je zomaar gevoelsloos een dier kunt doden zegt al genoeg, en als men dan ook nog eens onbeschoft afgeeft op de medemens en daarbij vaak geweldadige bewegingen maakt begrijpt iedereen wel dat jagers pure uitschot zijn in Spanje. Galgos zijn zulke ongelovelijke lieve honden dat als je ze kent echt helemaal niet begrijpt waarom dit lieve dier zo slecht behandeld wordt en zelfs gedood.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken