skip to Main Content
Spanje heeft de grootste vissersvloot van de Europese Unie

Spanje heeft de grootste vissersvloot van de Europese Unie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de cijfers van Eurostat heeft Spanje de grootste vissersvloot van alle EU-lidstaten. De gegevens zijn over het jaar 2016 waarbij er in de Europese Unie 83.734 vissersboten geregistreerd staan die samen goed zijn voor 1,6 miljoen brutoton en een totaal motorvermogen van 6,3 miljoen kilowatt. 21,2% van de vis capaciteit is te vinden in Spanje maar de meeste vissersboten zijn weer te vinden in Griekenland.

Weliswaar heeft Griekenland de meeste vissersboten maar over het algemeen zijn deze klein en wordt er veel minder vis mee gevangen dan de grotere boten die in Spanje te vinden zijn. Wat betreft boten staat Griekenland dus met 18,1% bovenaan de lijst gevolgd door Italië met 14,7% en Spanje met 11,1%.

In Spanje stonden volgens de cijfers van eurostat in 2016 in totaal 9.312 boten geregistreerd wat er minder zijn dan de 11.424 boten in 2008. Griekenland heeft in 2016 in totaal 15.182 vissersboten wat er minder zijn dan de 17.138 boten in 2008. Nederland staat met 843 boten op de lijst en België met 72 vissersboten.

Wat betreft vissers capaciteiten en vangst is Griekenland bij lange na niet zo groot als Spanje en staat Spanje op eenzame hoogte met 338 duizend brutoton wat goed is voor een aandeel van 21,2%. Groot Brittannië staat met 186 duizend brutoton en een aandeel van 11,7% op de tweede plaats gevolgd door Frankrijk met 173 duizend brutoton en een aandeel van 10,9%. Nederland staat met 132 duizend brutoton op een vijfde plaats op de lijst. Griekenland heeft dus weliswaar de meeste boten maar heeft 72 duizend brutoton wat slechts een aandeel is van 4,5%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. De harde waarheid is dat de zeebodem flink naar de haaien gaat met al die sleepnetten en andere bizarre vis praktijken. De manier waarop er gevist wordt is niet echt meer normaal te noemen. De grote knallen die er soms te horen zijn is wel een groot vraagteken van wat er dan opgeblazen wordt. Met stroomimpulsen vissen. De wetgeving is zo lek als een mandje. Kweekvijvers van bepaalde vissoorten die zijn er steeds meer om aan de vraag van soorten te kunnen voldoen. Spanje staat bekend als consumeer paradijs. Maar de houdbaarheid is aan het slinken. Dus gaan de prijzen wellicht flink stijgen op de spijzenkaart. Eens stagneert de aanvoer van zeevruchten en dan >? Spanje zal net als andere vis landen degelijke afspraken moeten gaan maken. Voor dat er onderling problemen gaan komen. Die wrijving is er al en de zee leeg vissen is niet bijdehand. !! Balans en gezond verstand. Waar blijft de samenwerking. Het toerisme heeft geen zin in prijsverhogingen ook niet voor het behoud van de zee. Een mentaliteits verandering is wel aan te bevelen. Er lopen teveel dikke mensen rond . Te vet en veel te zwaar. Hebben nooit genoeg en blijven vreten. Sporten niet en roken en drinken tot aan de rand van het leven. Daarna gaat het levenslicht uit.

  1. Naar mijn informatie neemt het aantal boten in Spanje ieder jaar af.
   Er zouden EU-regelingen bestaan, die inhouden dat men een premie ontvangt als de eigenaar zijn boot niet verkoopt of overdoet aan familie, maar uit de circulatie haalt.
   Veel booteigenaren kunnen daarmee met vervroegd pensioen
   gaan en verminderen daardoor de vloot en dus ook de visvangst.
   Ik heb het een keer gezien: uit de oude houten vissersboot worden motor en alle vervuilende delen verwijderd, vervolgens wordt de boot gesleept op enkele mijlen uit de kust, en een staafje dynamiet in de romp detoneert….de boot zinkt langzaam met video-opname voor de notaris en de EU betaalt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken