Buitenlandse rijbewijzen hebben ook (straf)punten in Spanje

Buitenlandse rijbewijzen hebben ook (straf)punten in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen weten het wellicht niet maar mocht je in Spanje wonen en daar officieel staan ingeschreven in de gemeente en ook een NIE-nummer hebben, dan moet je er rekening mee houden dat als je met een Nederlands of Belgisch rijbewijs rondrijdt men ook “virtuele” punten heeft en deze dus ook kan verliezen bij een verkeersovertreding.

Veel Nederlanders (44.458) en Belgen (30.068) staan officieel ingeschreven als inwoner van Spanje (empadronado) en hebben een buitenlands registratienummer ofwel NIE-nummer maar soms wordt vergeten dat men een buitenlands rijbewijs heeft.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is het NIE-nummer in Spanje[/su_note]

Aangezien rijbewijzen lang geldig zijn en Spanje net zoals Nederland en België bij de Europese Unie hoort, menen veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen dat het niet nodig is om een buitenlands rijbewijs om te wisselen voor een Spaans rijbewijs. Dat is ook correct maar men moet toch met enkele zaken rekening houden.

Wonen in Spanje

Mocht je officieel in Spanje wonen en een Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben dan kun je in principe niet naar je geboorteland gaan om daar een nieuw rijbewijs aan te vragen als dat verlopen, gestolen of verloren is. Je staat immers niet meer in Nederland of België ingeschreven maar je woont officieel in Spanje. Op zich is dat geen probleem en kun je bij de Dirección General de Tráfico (DGT) in Spanje een Spaans rijbewijs aanvragen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Een Spaans rijbewijs aanvragen[/su_note]

Puntenrijbewijs

Aan de ene kant is het bovenstaande ook logisch want je woont en leeft in Spanje dus waarom een Nederlands of Belgisch rijbewijs aanhouden? Een van de redenen waarom Nederlanders en Belgen (en andere buitenlanders) liever geen Spaans rijbewijs willen hebben is het puntensysteem.

Woon en leef je in Spanje dan dien je ook rekening te houden met de Spaanse verkeersregels. Dat houdt in dat, ook al heb je een buitenlands rijbewijs, je als NIE-nummer houder bij het begaan van verkeersovertredingen toch punten kunt kwijtraken van een rijbewijs.

Virtuele punten

Elke buitenlander die een NIE-nummer heeft en een buitenlands rijbewijs, heeft zogenaamde “virtuele” punten die je net zoals een Spanjaard ook kan verliezen, al is dat vaak niet bekend bij de buitenlanders. Het is dus niet zo dat je aan de strafpunten kunt ontkomen want die worden geregistreerd op het NIE-nummer (waar in Spanje zo’n beetje alles op wordt geregistreerd).

Wanneer merk je dit? Op het moment dat je een Spaans rijbewijs wilt aanvragen of omwisselen worden de op het NIE-nummer geregistreerde punten van het saldo afgehaald. Mocht je teveel strafpunten hebben (meer dan de oorspronkelijke 12) dan zul je wel een Spaans rijbewijs kunnen aanvragen maar dat zul je dan niet krijgen voordat je een opfrissingscursus of zelfs een nieuw (in het Spaans of Engels) theorie examen aflegt.

Dit wordt normaal gesproken bekend gemaakt door de DGT via de reguliere post waarbij het dus belangrijk is dat het postadres in Spanje correct is.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is de DGT in Spanje[/su_note]

Conclusie

Met een Nederlands of Belgisch EU-rijbewijs is het toegestaan om in Spanje te rijden zolang het rijbewijs geldig is. Sta je in Spanje ingeschreven als woonachtig met een NIE-nummer maar met een Nederlands of Belgisch rijbewijs, dan krijg je virtuele punten en krijg je bij verkeersovertredingen naast een boete ook strafpunten.

Op het moment dat je een Nederlands of Belgisch rijbewijs wilt of moet omruilen voor een Spaans rijbewijs houdt men rekening met eventuele strafpunten die geregistreerd staan op het NIE-nummer die dan ook van het totaal afgaan.

Zijn dat teveel strafpunten (meer dan 12) dan dien je een theorie examen af te leggen, net zoals een Spanjaard die alle punten van het rijbewijs is kwijtgeraakt. Als dat succesvol is gedaan zul je pas het Spaanse rijbewijs krijgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.