skip to Main Content
Buitenlandse rijbewijzen hebben ook (straf)punten in Spanje
123rf

Buitenlandse rijbewijzen hebben ook (straf)punten in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen weten het wellicht niet maar mocht je in Spanje wonen en daar officieel staan ingeschreven in de gemeente en ook een NIE-nummer hebben, dan moet je er rekening mee houden dat als je met een Nederlands of Belgisch rijbewijs rondrijdt men ook “virtuele” punten heeft en deze dus ook kan verliezen bij een verkeersovertreding.

Veel Nederlanders (44.458) en Belgen (30.068) staan officieel ingeschreven als inwoner van Spanje (empadronado) en hebben een buitenlands registratienummer ofwel NIE-nummer maar soms wordt vergeten dat men een buitenlands rijbewijs heeft.

Aangezien rijbewijzen lang geldig zijn en Spanje net zoals Nederland en België bij de Europese Unie hoort, menen veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen dat het niet nodig is om een buitenlands rijbewijs om te wisselen voor een Spaans rijbewijs. Dat is ook correct maar men moet toch met enkele zaken rekening houden.

Wonen in Spanje

Mocht je officieel in Spanje wonen en een Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben dan kun je in principe niet naar je geboorteland gaan om daar een nieuw rijbewijs aan te vragen als dat verlopen, gestolen of verloren is. Je staat immers niet meer in Nederland of België ingeschreven maar je woont officieel in Spanje. Op zich is dat geen probleem en kun je bij de Dirección General de Tráfico (DGT) in Spanje een Spaans rijbewijs aanvragen.

Puntenrijbewijs

Aan de ene kant is het bovenstaande ook logisch want je woont en leeft in Spanje dus waarom een Nederlands of Belgisch rijbewijs aanhouden? Een van de redenen waarom Nederlanders en Belgen (en andere buitenlanders) liever geen Spaans rijbewijs willen hebben is het puntensysteem.

Woon en leef je in Spanje dan dien je ook rekening te houden met de Spaanse verkeersregels. Dat houdt in dat, ook al heb je een buitenlands rijbewijs, je als NIE-nummer houder bij het begaan van verkeersovertredingen toch punten kunt kwijtraken van een rijbewijs.

Virtuele punten

Elke buitenlander die een NIE-nummer heeft en een buitenlands rijbewijs, heeft zogenaamde “virtuele” punten die je net zoals een Spanjaard ook kan verliezen, al is dat vaak niet bekend bij de buitenlanders. Het is dus niet zo dat je aan de strafpunten kunt ontkomen want die worden geregistreerd op het NIE-nummer (waar in Spanje zo’n beetje alles op wordt geregistreerd).

Wanneer merk je dit? Op het moment dat je een Spaans rijbewijs wilt aanvragen of omwisselen worden de op het NIE-nummer geregistreerde punten van het saldo afgehaald. Mocht je teveel strafpunten hebben (meer dan de oorspronkelijke 12) dan zul je wel een Spaans rijbewijs kunnen aanvragen maar dat zul je dan niet krijgen voordat je een opfrissingscursus of zelfs een nieuw (in het Spaans of Engels) theorie examen aflegt.

Dit wordt normaal gesproken bekend gemaakt door de DGT via de reguliere post waarbij het dus belangrijk is dat het postadres in Spanje correct is.

Conclusie

Met een Nederlands of Belgisch EU-rijbewijs is het toegestaan om in Spanje te rijden zolang het rijbewijs geldig is. Sta je in Spanje ingeschreven als woonachtig met een NIE-nummer maar met een Nederlands of Belgisch rijbewijs, dan krijg je virtuele punten en krijg je bij verkeersovertredingen naast een boete ook strafpunten.

Op het moment dat je een Nederlands of Belgisch rijbewijs wilt of moet omruilen voor een Spaans rijbewijs houdt men rekening met eventuele strafpunten die geregistreerd staan op het NIE-nummer die dan ook van het totaal afgaan.

Zijn dat teveel strafpunten (meer dan 12) dan dien je een theorie examen af te leggen, net zoals een Spanjaard die alle punten van het rijbewijs is kwijtgeraakt. Als dat succesvol is gedaan zul je pas het Spaanse rijbewijs krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 36 reacties
 1. en als vervolg op mijn vraag vanaf wanneer de wet van kracht is met de virtuele aftrek van punten voor buitenlanders en werkt die ook met terugwerkende kracht
  met dank

 2. Helaas klopt de verstrekte informatie hier inderdaad niet. Wanneer je ingezetene bent in Spanje, dien je binnen 6 maanden je rijbewijs om te zetten naar een Spaans rijbewijs. Gelukkig weet de Spaanse politie het zelf ook niet meer omdat de regels meedere malen zijn aangepast hier omtrent.

 3. Met een Nederlands of Belgisch EU-rijbewijs is het toegestaan om in Spanje te rijden zolang het rijbewijs geldig is.

  Dit klopt niet. Vooral voor oudere mensen is het belangrijk om te weten dat je je rijbewijs moet omzetten naar een Spaans rijbewijs indien:

  A/ Je rijbewijs geen vervaldatum heeft >> na twee jaar resident te zijn moet je een Spaans rijbewijs aanvragen
  B/ je rijbewijs 15 jaar of langer geldig is >> na twee jaar resident te zijn moet je een Spaans rijbewijs aanvragen.

  Dit is voor de meeste onder ons niet van toepassing. Maar er zijn toch nog enkelen die of een rijbewijs hebben zonder vervaldatum, of een rijbewijs dat langer dan 15 jaar geldig is. Met deze rijbewijzen mag je maar twee jaar rondrijden in Spanje als resident.

  1. Ga nou geen onzin opschrijven. Je mag met je EU rijbewijs met vervaldatum van bv 10 jaar rijden totdat het moment dat het verloopt. Dus dat geldt voor Ned. rijbewijzen. Daarna moet je een Spaanse aanvragen. Ga maar eens langs bij Trafico. 65 of 70 plussers geen idee. Ik rij al jaren met mijn Ned. rijbewijs hier, kan nog 2 jaar mee.

   1. Hoi Ramon,

    Voor je reageerd is het altijd handig om een comment door te lezen. Het gaat om rijbewijsen die langer dan 15 jaar geldig zijn of zonder vervaldatum.

    Meeste recente rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, met deze mag je rustig rondrijden tot ze vervallen , en dan een Spaanse aanvragen.

 4. Bij aanvraag van een code op de bewuste website van DGT (met NIE nummer en vervaldag Europees in BE afgeleverd rijbewijs) om punten te kunnen opvragen kreeg ik de melding: “C15: El usuario no se encuentra registrado como conductor en el sistema.” Ik ben geen resident maar wel ingeschreven als padron in de gemeente om een Spaanse nummerplaat te “kunnen” krijgen. Spijtig genoeg heb ik ook een boete gehad en betaald waarvoor normaal 4 punten worden gegeven. (Niet rijden met een geldig Spaans rijbewijs wat, volgens mij en de mening van een Spaans advocaat, voor een niet-resident niet in overeenstemming is met de Europese regels). Alles wordt er weer niet duidelijker mee.

 5. Vaag verhaal.Wat wordt er bedoeld met het “verliezen van virtuele punten”? Het gaat er toch juist om geen punten te vergaren?

  1. Je vergaart geen punten maar je verliest punten. Een rijbewijs heeft over het algemeen vanaf dag 1 (behalve in enkele gevallen) 12 punten. Bij overtredingen gaan er punten vanaf, afhankelijk van de overtreding. Zie de links in de oranje gekleurde balken en op onze website http://www.spanjeweetjes.nl. Er is dus niets vaag aan dit verhaal maar we hebben niet alles vermeld.

   1. blijf het toch nog vraag vinden, aantal dingen in je artikel kloppen helaas niet, en zo help je mee aan de algemene golf van misinformatie over Spaanse wetgeving . in plaats van duidelijkheid te scheppen

  1. Jean, je kunt dit opvragen op de website van de DGT. Zelf nooit eerder gedaan (geen aanleiding toe) maar dat staat er te lezen op de sites van DGT en ITV… succes!

  1. Anoniem, je kunt dit opvragen op de website van de DGT. Zelf nooit eerder gedaan (geen aanleiding toe) maar dat staat er te lezen op de sites van DGT en ITV… succes!

 6. Wanneer krijg je puntenaftrek, bij elke snelheidsovertreding b.v.? of alleen bij bepaalde zware verkeersdelicten?
  En hoeveel puntenaftrek bij welke overtreding?

  antemano muchas gracias para su reacción.

  1. Beste Leon, hier als voorbeeld en leidraad de link van de verzekeringsmaatschappij Fenix Directo met een globaal overzicht van overtredingen (in alle categorieën) en de bijhorende puntenaftrek. In het Spaans.

   https://www.fenixdirecto.com/es/area-clientes-fenix-directo/mas-servicios/permiso-por-puntos/tabla-perdida-puntos

   Verder nog deze aanvulling: per autonome regio kunnen er verschillen zitten in de hoogte van de boetes (euro´s) en ook de puntenaftrek kan per autonome regio verschillend zijn!

 7. Voor de volledigheid van het artikel nog een paar aanvullende weetjes. Een beginnend houder van een rijbewijs (ongeacht de leeftijd) begint met 8 punten en dat aantal punten ontvang je ook als je het rijbewijs bent kwijtgeraakt of hebt laten verlopen. Een tweede tekstuele aanvulling is deze. Men begint met 12 punten, maar kan dat totaal opbouwen naar 15 punten. Rijd drie jaren zonder puntenverlies en je ontvangt 2 extra punten. Rijd je daarna nog eens 3 jaren zonder puntverlies dan ontvang je nogmaals een extra punt.
  Dan terugverdienen van punten. Indien de puntenaftrek minder dan 6 punten bedraagt, kun je weer terug naar 12 komen door 2 jaren zonder puntaftrek te rijden. Als de aftrek 6 punten bedraagt dien je 3 jaren zonder puntenaftrek te rijden en dien je veelal een of meerdere aanvullende cursussen te voltooien. Als je meer dan 6 punten bent kwijtgeraakt, kun je rekenen op een lang en kostbaar traject van cursussen, mogelijk zelfs opnieuw examen afleggen.
  Men kan het “saldo” aan punten van een rijbewijs opvragen op de website van de DGT. Groeten, Gerrit.

 8. Vraagje is het mogelijk als Nederlander, zijnde niet resident, wel huizenbezitter en NIE nummer in de provincie Aragon, een Spaanse auto te kopen?
  Wie weet er wat van

 9. Denk er ook aan dat wanneer je de 70-jarige leeftijd bereikt, je je NL-rijbewijs voor een Spaans zult moeten omwisselen, inclusief de vereiste medische keuring, ongeacht hoeveel jaar je rijbewijs nog geldig is.

  1. De zoon is ook komen wonen in Spanje is 57j NIE nr resident, gaat voor Spaans rijbewijs (verplicht) maar was ook verplicht voor een medische controle. Iets minder dan € 60.

  2. Inderdaad René, mijn Belgisch rijbewijs ( onbeperkt geldig en geregistreerd bij DGT) verloopt als ik 70 wordt. Door DGT werd er een papiertje aan mijn rijbewijs toegevoegd met de geldige categorieën en de vervaldatum.
   Ik dacht dat het sinds januari 2015 verplicht is voor buitenlanders, die na die datum in Spanje komen wonen (dus resident), binnen de 2 jaar een Spaans rijbewijs te hebben.

   1. Élk Belgisch rijbewijs is maar max 10j geldig
    De papieren versie blijft geldig tot 2033 maar je riskeert wel problemen buiten het grondgebied van België: je kan een boete krijgen. Er zijn er die dit reeds ondervonden hebben en ja: je kan er tegen procederen maar begin er maar aan als je oo verlif bent of terug in België bent!

  3. Of je Achtien of Achtentachtig bent hier moet iedereen de medische keuring hebben, Hier in Spanje geen verschil oud of jong of ziek of gezond je moet je laten keuren ik heb twee zonen die hier in Spanje voor hun rijbewijs gaan ,het eerste wat de rijscholen eisen ? Juist medisch rapport ps wij wonen al twintig jaar in Spanje (Gran Canaria) mvg Antonio.

 10. Net zoals in veel andere zuidelijke europese landen, is het bij het vernieuwen of aanvragen van een Spaans rijbewijs het veel belangrijker is wie je kent ipv.wat je kunt.
  voor 15 Euro meer koop je gewoon weer punten.
  los van het feit dat de registratie van verkeers punten via het NIE. nummer rammelt als een klok.

  1. Valt allemaal reuze mee en het lijkt me niet verstandig om hier te vermelden dat je punten kunt kopen. Uiteindelijk is dat hele systeem bedacht om de veiligheid te vergroten en minder verkeersdoden te hebben … iets dat gelukt is. Dus punten kopen (wat uiteraard strafbaar is) is niet echt een goede oplossing en iets dat je uiteindelijk ook heel duur kan komen te staan. Houdt je gewoon aan de regels dan is er niets aan de hand.

   1. Heel duidelijk Redactie!!!! Je moet niet rommelen met de verkeersveiligheid ,als je als Nederlander wilt verblijven in een ander and dan dien je je te houden aan de regels en normen die daar worden gehandhaaft ,en voor Rommelaars is daar geen plaats laat dat duidelijk zijn m.v.g. met dank aan de Redactie Antonio

 11. Als je jezelf gewoon aan de reges houd maakt een punten rijbewijs helemaal niets uit, ik heb al jaren 15 punten op mijn Spaanse rijbewijs en dat wil ik graag zo houden.

  1. Ik deel je mening Leo, maar je kunt ook “accidenteel” tegen de lamp lopen. Twee weken terug reed ik van de luchthaven van Alicante naar mijn huis in Spanje. Op een rechte weg van enkele kilometers lang (omgeving San Fulgencio), met nauwelijks verkeer, mag je 80 rijden. Behalve op een korte strook van zo’n 300 meter waar 60 (en dan nog enkel in de ene richting en niet in de andere!) van toepassing is. Een onzinnige situatie op die plaats. Daar we aan het praten waren lette ik even niet op die beperking (die ik normalitair wel ken). Stonden ze daar niet te flitsen zeker! Even verder halt houden en € 100,00 boete (€ 50,00 te betalen dankzij direct betalen). Ik reed 78, dus netjes onder de “normale” snelheid op die kilometerslange baan. Ik ben geen snelheidsmaniak.Dit was niet omtrent veiligheid maar pure mensenkl*** .
   Geen puntenaftrek voor mijn natuurlijk, gezien niet-resident.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken