Regionale staking in Baskenland en Navarra voor fatsoenlijk salaris, leven en pensioen

Regionale staking in Baskenland en Navarra
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PAMPLONA – In de autonome regio’s Baskenland en Navarra wordt gestaakt. Het gaat om een algemene staking die door de regionale vakbonden is aangekondigden waar duizenden werknemers uit de regio’s aan meedoen. Op het moment van schrijven heeft de politie meerdere keren moeten optreden en zijn er tien personen gearresteerd.

De vakbonden ELA, LAB, Steilas, ESK, Ehne, Hiru en Etxaide hebben voor deze donderdag een algemene staking in de autonome regio’s País Vasco en Navarra georganiseerd. Tienduizenden werknemers hebben gehoor gegegeven aan de oproep en zijn de straten opgegaan voor een beter salaris/werk, een beter leven en een beter pensioen.

Zoals altijd bij stakingen waren er ook dit keer veel problemen. De Baskische Ertzaintza politie, de Policía Foral politie in Navarra en de Nationale Policía Nacional hebben regelmatig charges moeten uitvoeren om orde op zaken te stellen.

Zo werden er straten afgesloten, spoorwegen geblokkeerd en was er veel schade aan straatmeubilair in verschillende steden. En dat alles onder het motto ‘trabajo, vida y pension digno’ ofwel een fatsoenlijk salaris, leven en pensioen.

Minimumloon

De staking viel samen met de dag dat de Spaanse coalitieregering van Pedro Sánchez met de bonden voor werkgevers, zelfstandigen en de twee belangrijkste vakbonden voor werknemers de verhoging van 50 euro naar 950 euro minimumloon ondertekenden

Voor de regering is dat al een grote stap in de goede richting naar een streven van 1.200 euro als minimumloon. Ook de pensioenen zijn dit jaar verhoogd maar volgens de vakbonden in Navarra en Baskenland niet genoeg. Volgen hen moet er een minimumpensioen komen van 1.080 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.