Spanjaarden worden met andere Europeanen uit China geëvacueerd

Spanjaarden met andere Europeanen uit China geëvacueerd
Beeld: Adobe Stock

Spanjaarden worden met andere Europeanen uit China geëvacueerd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spanjaarden die zich in het door het coronavirus (2019-nCoV) getroffen Wuhan in China bevinden worden samen met andere Europeanen met vliegtuigen geëvacueerd. De Europese Unie heeft een speciaal protocol in werking gesteld waardoor het mogelijk is om Europeanen in het getroffen gebied te repatriëren. Volgens de laatste telling gaat het om 20 Spanjaarden.

Terwijl het aantal door het coronavirus besmette inwoners in China boven de 7.000 is gestegen en er gesproken wordt van meer dan 170 doden zijn er meer dan 56 miljoen mensen in quarantaine geplaatst. In Europa zijn slechts drie besmettingen bekend en zijn er regelmatig valse alarmen zoals in Spanje met het laatste geval in Málaga.

Volgens de Europese Unie zijn er in het getroffen gebied in China zo’n 600 Europeanen uit 14 lidstaten aanwezig. Daaronder bevinden zich inwoners uit Spanje, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Portugal, Groot Brittannië, Bulgarije en Roemenië. Niet iedereen wil China verlaten maar een groot deel heeft besloten tijdelijk naar huis terug te keren.

Voordat de Europeanen China mogen verlaten worden ze grondig onderzocht. Als ze symptomen hebben die kunnen wijzen op een besmetting zullen die personen China niet mogen verlaten. 

Eenmaal terug in eigen land moeten de uit China komende Spanjaarden minstens 14 dagen in een ziekenhuis in Madrid blijven waar ze onderzocht worden om eventuele verspreiding in Spanje te voorkomen.

Spanje

In Spanje is de verkoop van mondkapjes (mascarillas) de afgelopen dagen met maar liefst 350% gestegen bij de online verkopen en 330% bij de Spaanse apotheken. Met name in de grote steden Madrid en Barcelona waar de grootste groepen Chinezen te vinden zijn stegen de verkopen enorm.  

In Spanje zijn tot nu toe diverse valse alarmen geweest zoals recent twee IJslanders in Torrevieja. Eerder waren er twee personen in Barcelona, daarna een persoon in Baskenland en een persoon in Granada die mogelijk besmet waren. Het laatste geval was een man in Barcelona die later ook niet besmet bleek en nu onderzoekt men een persoon in Málaga.

Ga naar de inhoud