10x trends en tips voor een vakantie in Spanje in 2022 volgens ESPANJE!

10x trends en tips voor een vakantie in Spanje in 2022 volgens ESPANJE!
Beeld: 123rf

10x trends en tips voor een vakantie in Spanje in 2022 volgens ESPANJE!

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wat zijn de vakantietrends voor 2022? Nederlanders blijven dit jaar in ieder geval vaak dichter bij huis. Volgens onderzoek van de ANWB is Nederland dit jaar naar verwachting weer het populairste vakantieland, gevolgd door Duitsland en Frankrijk, Spanje en België. Maar wat zijn de trends voor een vakantie in 2022 volgens het Spanje magazine ESPANJE! waarbij ook nuttige tips worden gegeven.

Kamperen is en blijft populair en steeds meer Nederlanders willen op stap met de camper. Ook willen we veel vaker delen, want dat is duurzamer én goedkoper. Andere  trends zijn de workation en de friendcation: de combinatie van vakantie en werken en de vriendenvakanties en dat kan perfect in Spanje! Ook reizen langs filmlocaties raken na die bingewatchsessies tijdens de lange lockdownwinter steeds meer in trek. En we boeken steeds minder kant-en klare vakanties maar kiezen voor losse onderdelen. Tijd genoeg immers en lang leve de voorpret. Met deze tien tips van het Spanje magazine ESPANJE! wordt je vakantie in Spanje plannen nog leuker en makkelijker!

1. Geen eigen camper? Huur er een bij de buren!

Met auto’s doen we het al veel langer, dus waarom zou je niet ook caravans of campers delen? Camptoo maakt het mogelijk om caravans en campers op een verantwoorde manier te delen met je buren, je vrienden en andere vakantiegangers bij jou uit de omgeving.. Op de laatste Kampeer & Caravan Jaarbeurs bleek dat 21% van de ondervraagden camper- en caravandelen wel ziet zitten. De belangrijkste redenen daarvoor zijn  zowel voor de huurders als de verhuurders kostenbesparing. De meeste mensen gebruiken hun caravan of camper immers maar een paar weken per jaar. De rest van de tijd betalen ze om hem te stallen, want hij mag niet de hele zomer aan de rand van de weg staan. Huren bij je buren is ideaal om te kijken of het iets voor je is om met de camper of caravan op pad te gaan voor je zelf die peperdure investering doet. Als je je eigen camper of caravan verhuurt is die gedurende de verhuurperiode gelukkig goed verzekerd. Huurders hebben wel een eigen risico. Het plaatsen van een advertentie gaat heel makkelijk en je bepaalt zelf of je een verhuurverzoek accepteert. Als huurder betaal je niks extra maar verhuurder moeten 15%  tot 18% van de verhuur afstaan. Een geweldig alternatief is een 15-daagse camperreis met Travelworld. Dat is inclusief KLM-vlucht, twee nachten hotel en twaalf nachten camperhuur.

2. Goedkoper en gezelliger: een groot vakantiehuis

Als de pandemie ons iets heeft geleerd is dat contact met je vrienden en familie een eerste levensbehoefte is. We hebben de afgelopen jaren vooral door kunnen komen door de dagelijkse app- Zoom- Teams- en FaceTimecontacten.  Maar wat hebben we alle gezelligheid gemist. Hoog tijd dus voor een vakantie met een grote groep familie of vrienden. Veel gezelliger én omdat je de kosten deelt ook nog eens veel en veel goedkoper. En als je met zijn allen in de auto erheen gaat reis je ook nog eens duurzamer. In het Verenigd Koninkrijk is er onderzoek naar gedaan en daar zagen reisbureaus de vraag naar grote groepsvakanties met  maar liefst 600 % stijgen. Wacht daarom niet te lang met het boeken van je groepsreis, anders zijn alle leuke en goedkope huizen al voor je neus weggekaapt. Er zijn heel veel verhuurbedrijven, dus waar moet je beginnen? Wij hebben goede ervaringen met Belvilla. Zij hebben meer dan 1000 huizen in alle prijsklassen in álle delen van Spanje, van Galicië in het noorden (weinig keus dus snel zijn) tot de beroemde costa’s, de Canarische Eilanden en Ibiza. Ook BungalowNet heeft een zeer uitgebreid aanbod van meer dan 1400 vakantiehuizen in Spanje. Zelfs in de zomer kun je hier een vakantiehuis met zwembad voor  vier personen huren voor minder dan €500 per week. Maar wacht niet te lang want zo’n derde van de huizen is nu al bezet voor de zomer.  Ga je met kinderen en wil je aan de kust verblijven en veel vertier? Kijk dan eens bij Bungalowspecials. Zij bieden de vakantiehuizen van Pierre & Vacances aan in o.a. Benidorm, Blanes en L’Estartit en op Mallorca en de Canarische eilanden.

3. Op naar het grote avontuur: Interrailen door Spanje

Klinkt allemaal leuk met de hele familie naar Spanje, maar veel jongeren van 18, 19 en begin 20 vinden het vanzelfsprekend hoog tijd om zelf op pad te gaan, met hun eigen vrienden. Een auto en vakantievilla is ook voor hen een aanrader, maar wie het echte avontuur zoekt gaat interrailen en in hostels slapen. In Spanje zijn de spoorverbindingen tussen de verschillende steden supersnel en supergoed. Ook lopen er veel treinen langs de kust en bovendien kun je ook de boot nemen naar Mallocra en Ibiza.  Zo kun je strand en stad perfect combineren. Heb je weinig geld, dan kun je ook de bus naar Barcelona nemen en van daaruit met lokale treinen verder reizen. Er zijn passen voor kinderen, jongeren van 12-27, volwassenen en voor senioren en je kunt kiezen voor de eerste of de tweede klasse. De simpelste pas met vier reisdagen binnen een maand kost voor jongeren €185, voor volwassenen €246, maximaal twee kinderen  t/m elf jaar reizen gratis en zestig-plussers betalen €221 voor deze meest eenvoudige pas. Wil je lekker lang wegblijven en optimaal flexibel zijn? Kies dan voor de duurste pas. Daarmee kun je als jongere gedurende drie maanden elke dag reizen voor slechts €677, volwassenen betalen €902, voor kinderen is het weer gratis en senioren kunnen voor €812 elke dag de trein pakken in 33 landen. Als je op je bestemming bent kun je een fiets huren, bijvoorbeeld bij Bajabikes. Dat kost slechts €60 per week.

4. Zelf boeken maakt flexibeler

Steeds meer mensen boeken hun vakantie zelf. Enerzijds is dat door internet natuurlijk steeds gemakkelijker geworden en aan de andere kant hebben we de afgelopen maanden vaak zeeën van tijd gehad om in de avonduren te zoeken naar leuke bestemmingen. We merken dat ook aan reacties van de lezers van ESPANJE!  Zij gebruiken onze reisreportages vaak om zelf op stap te gaan met onze tips. Krijg je ESPANJE! nog niet thuisgestuurd? Je regelt het hier in een paar seconden. Een jaar lang op de mat en in je mailbox voor nog geen twee tientjes. In ESPANJE! magazine vind je onder andere tips voor bijzondere accommodatie zoals deze twintig B&B’s van Nederlandse en Vlaamse eigenaren overal in Spanje. Of zoek een hotel, hostal of appartement op booking.com. In Spanje hebben zij inmiddels ruim 125.000 adresjes in alle prijsklassen.

5. Kant-en-klaar biedt gemak

Heb je niets met voorpret maar vind je het juist fijn om je te laten leiden door experts? Kies dan voor een kant-en-klare vakantie. Bijvoorbeeld van SRC Reizen. Zij hebben een heel bijzonder aanbod van 17 cultuurreizen in heel Spanje. Van een vierdaagse stedenreis naar Bilbao en San Sebastián in Baskenland inclusief een bezoek aan het Guggenheimmuseum en het San Telmomuseum, tot 14-daagse fly-drives naar Andalusië inclusief alle hotels of speciale pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela. Ook ACSI biedt kant-en-klare rondreizen aan in alle delen van Spanje. Zoals de Grand Tour, die begint in het Groene Noorden en via Extremadura en Andalusië doorloopt naar de Catalaanse kust. Een maand lang trek je zo door Europa van camping naar camping onder begeleiding van een gids. Acht excursies en all overnachtingen zijn bij de prijs inbegrepen,

6. Reis bewust en respecteer de Spaanse gewoontes

Bewust reizen is de trend en dat betekent ook dat je respect hebt voor de lokale gebruiken. Dat betekent in Spanje voorlopig trouw je mondkapje op en ‘s middags lekker uitgebreid lunchen. Niet alleen respectvol maar zo haal je ook veel meer uit je vakantie. Als de Spanjaarden eten zijn de straten toch leeg. Als je met hun ritme meegaat kun je daarna weer genieten van de gezellige avonduren waarin iedereen de straat op gaat om te borrelen en wat tapa’s te eten. Uit een onderzoek van Booking.com blijkt dan ook dat meer dan de helft van alle reizigers het belangrijk vindt dat hun vakantie een positieve invloed heeft op de lokale bevolking. Meer dan 70 % van alle bevraagden geeft aan dat ze op reis nog enkel ervaringen willen opdoen die representatief zijn voor de lokale cultuur. Met deze tips en weetjes van ESPANJE! wordt je vakantie nog leuker.

7. Lees van tevoren en geniet meer

Het is heerlijk om onvoorbereid op reis te gaan en je te laten leiden door de tips van locals, folders van de VVV en boekjes die je ter plekke koopt. Maar soms is een beetje planning wel fijn. Bijvoorbeeld als je bergtochten wilt maken of je echt wilt verdiepen in alles wat er in de vele Spaanse kerken te zien is. Reisboekhandel De Zwerver in Groningen heeft een zeer uitgebreide collectie kaarten en wandel- en cultuurgidsen waarmee je goed beslagen ten ijs komt. Als je door de week voor 17 uur bestelt heb je de kaarten en boeken de volgende dag al in huis. Je kunt de reisboeken en landkaarten van De Zwerver hier uitzoeken en bestellen.

8. De ideale combinatie: werken en vakantie vieren

Zoek je werk in Spanje zodat je het hele jaar een beetje vakantie hebt? Of wil je een vakantiebaantje aan een van de Spaanse costas? Er zijn volop vacatures in Spanje. In de horeca, op campings, in hotels of in callcentra. In steden als Málaga, Barcelona en Valencia of op Ibiza, Mallorca of de Canarische Eilanden. Voor onbepaalde tijd of alleen voor een paar maanden in de zomervakantie. Je vindt tientallen vacatures bij Yobbers. Soms zit er zelfs gratis accommodatie bij in en soms kun je ook nog een cursus Spaans volgen. Estupendo, no… Wij zetten hier alvast een paar leuke vacatures op een rijtje. Je kunt via de sollicitatieknop meteen solliciteren. Veel succes en plezier!

9. Geen zin in een lange rit? Huur een auto in Spanje!

De vluchten bij bijvoorbeeld Transavia zijn soms zo voordelig dat het goedkoper is om te vliegen en dan in Spanje een auto te huren. Zo heb je ook meer dagen de tijd om heerlijk van Spanje te genieten. Hier onder enkele tips van Sunny Cars, waar je een huurauto all in kunt huren. Geen rompslomp met verzekeringen dus en 24/7 assistentie vanuit Nederland. Dat geldt trouwens ook voor TUI Cars die sinds 2017 ook actief is op de Nederlandse markt.

  • Kies voor een kleine auto als je het land in gaat. Dat is handig voor de smalle straatjes in kleine dorpen.
  • Kies voor een sterke motor als je de bergen in moet. Ook al heb je een kleine auto, als ie krachtig is haal je alle toppen met gemak.
  • Kies voor vol + vol en lever de tank vol af. Dat geeft de minste rompslomp en kost vaak het minst.
  • Heb je een vlucht in de vroege ochtend, huur dan op de luchthaven en niet bij een (vaak goedkoper) bedrijf buiten de luchthaven. De shuttle kan kostbare extra minuten kosten.

Meer slimme tips als je een auto wilt huren vind je in dit artikel.

10. Samen met je vrienden of je kids naar Max en Memphis kijken

Het ideale uitje als je van sport en Spanje houdt: een stedentrip in combinatie met een voetbalwedstrijd in Barcelona of Madrid. Maar in mei kun je in Barcelona ook Max Verstappen in actie zien. Je kunt zo’n reisje natuurlijk prima zelf regelen, maar er zijn ook kant-en-klare sportreizen. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Je hebt zelfs al een vlucht, twee nachten hotel en een ticket voor een wedstrijd in Camp Nou voor minder dan €200… Wij doken er even in en maakten deze kleine selectie voor het voorjaar van 2022. ¡¡Vamos!!

Bonustip: Spaanse films en Spaanse verhalen

Tot slot: kun je voorlopig nog niet op vakantie? Kom dan lekker in Spaanse sferen door Spaanse films te kijken en verhalen over Spanje te lezen. In editie 1 2022 van ESPANJE! vind je onder andere verhalen over de Lecrinvallei en de Costa Tropical in Andalusië, over wandelen in Catalonië, over de heerlijke stad Burgos en de provincie Burgos en over Formentera, het kleine mooie zusje van Ibiza. Je kunt ‘m los bestellen of hier een abonnement nemen. Voor slechts €44,50 ontvang je vier recente edities en krijg je ESPANJE! heel 2022 en 2023 in de bus en als digitale editie ook nog eens op je telefoon of laptop. Dat is meer dan 45 % korting op de winkelprijs van €6,99. En dan een allerlaatste tip. Bij CineMember hebben ze meer dan 80 recente Spaanse films. Je kunt twee weken helemaal gratis kijken. Je regelt het hier in een paar tellen.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud