Welke supermarkten in Spanje hebben de goedkoopste basisproducten: Mercadona of Carrefour?

Welke supermarkten in Spanje hebben de goedkoopste basisproducten: Mercadona of Carrefour?
Beeld: Canva

Welke supermarkten in Spanje hebben de goedkoopste basisproducten: Mercadona of Carrefour?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ook in Spanje zijn het economisch gezien woelige tijden. Voor veel mensen betekent dat opletten met de wekelijkse uitgaven. De krant El Confidencial bekeek of je voor je portefeuille best gaat winkelen in Carrefour of in Mercadona.

Op 1 januari trad in Spanje het zogenaamde ‘anticrisis’ decreet in werking (Wet 20/22 van 27 december). Die zorgde voor een tijdelijke daling van de IVA (BTW) op verschillende alledaagse producten. Zo wordt er momenteel op producten als brood, eieren of peulvruchten 0% IVA geheven. Voor sommige andere producten (zoals olijfolie) geldt een verlaagd tarief van 15 %.

Sinds de wet in werking trad, worden de prijzen met argusogen in de gaten gehouden. De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) bekeek de prijs van 156 producten uit de meest belangrijke supermarkten. Zij concludeerde dat in de grote ketens de prijs 10% omhoog is gegaan. Vooral in Mercadona, Carrefour, Eroski en Alcampo zag men stijgingen tot 10% of meer. Maar waar is het nu het goedkoopst winkelen?

Mercadona vs. Carrefour

Mercadona en Carrefour zijn de twee winkels met het grootste marktaandeel in Spanje. Mercadona is goed voor 27,4% van de verkoop, Carrefour voor 7,6%. Een post van de bekende instagrammer @marclife ging deze week viraal. Hij vergeleek de prijzen in beide winkels. Na onderzoek bleek van beide winkels de Carrefour een klein beetje goedkoper dan de Mercadona. 

En wat met de rest van de basisproducten?

Een dozijn eieren kostte in september 2022 nog 2,15 euro. In Alcampo betaal je nu al 2,45 euro. De goedkoopste plek is Lidl met 2,09 euro.

Pasta haal je dan weer best in Alcampo met 0,75 euro. Het duurst is die bij Dia met 0,83 euro.

Voor melk liggen de prijzen overal dicht bij elkaar, de beste optie zijn dit keer de Carrefour en Alcampo met 0,90 euro.

Olijolie is het product dat het meeste in prijs toenam. In september 2022 vond je in Lidl 1 liter olijfolie voor 3,89 euro. Hetzelfde merk kost je daar nu 5,45 euro. De goedkoopste fles van dat merk vind je vandaag in Dia met 5,20 euro, het duurste in Alcampo 6,81 euro.

Ga naar de inhoud