Search
menu
Search

Meer en meer mensen gebruiken de elektrische fiets of step in Spanje

Meer en meer mensen gebruiken de elektrische fiets of step in Spanje
Beeld: via canva.com

Meer en meer mensen gebruiken de elektrische fiets of step in Spanje

Het gebruik van verschillende vormen van vervoer neemt steeds meer toe onder Spaanse gebruikers, vooral het gebruik van de elektrische fiets en step. Het aantal gebruikers van beide vervoersmiddelen is in 2023 met respectievelijk 20% en 10% gestegen vergeleken met 2022, volgens gegevens van Freenow.

Zoals deze gegevens laten zien, is niet alleen het aantal gebruikers van elektrische fietsen en steps toegenomen, maar is ook de frequentie van het gebruik ervan gestegen. Deze gebruikers maken nu gemiddeld 3 ritten per maand en er worden meer ritten gemaakt in de zomermaanden en wanneer het mooi weer is dan in de maanden met lagere temperaturen, zoals te verwachten is. Juli was bijvoorbeeld de topmaand voor het gebruik van elektrische fietsen en steps, hoewel er ook een hoog aantal fietsritten werd geregistreerd in augustus en september, en een hoog aantal ritten met elektrische steps in september en oktober.

Maar niet alleen de elektrische fiets en step zijn doorgebroken als alternatieve vervoersmiddelen in Spanje in 2023, ook het aantal ritten met gedeelde auto’s is gegroeid, vooral in februari dat een stijging van 68% in ritten liet zien in vergelijking met het voorgaande jaar. In tegenstelling tot de eenpersoons voertuigen voor nieuwe mobiliteit, wordt de gedeelde auto meer gebruikt in de koudere seizoenen, vooral van oktober tot december. Het gebruik van gedeelde auto’s is in 2023 ook toegenomen vergeleken met 2022.

De elektrische motorfiets registreerde een stijging van 530% in het aantal ritten in het eerste kwartaal van 2023 in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit nieuwe vervoermiddel wordt bovendien het meest gebruikt door gebruikers per maand, met in totaal 4 ritten per gebruiker. In grote steden is het heel gebruikelijk om deze te huren per minuut, om snel van punt A naar punt B te gaan zonder al te veel te hoeven betalen en met een gegarandeerde parkeerplek bijna voor de deur.

Elektrische fietsen en steps hebben een aantal voordelen die bijdragen aan hun populariteit:

  • Ze zijn goedkoop in gebruik en onderhoud in vergelijking met auto’s. Er is geen benzine nodig en onderhoud is minimaal.
  • Ze produceren geen uitlaatgassen en zijn dus beter voor het milieu dan benzinevoertuigen.
  • Ze nemen minder ruimte in beslag voor parkeren dan auto’s.
  • Ze helpen lichaamsbeweging te stimuleren. Elektrische ondersteuning maakt fietsen en steppen minder vermoeiend.
  • Ze zijn handig voor korte afstanden in druk stedelijk verkeer waar files kunnen ontstaan.
Ga naar de inhoud