De spannende wandelroute op houten loopbrug in Relleu is langer geworden

Turismo Relleu / web
Beeld: Turismo Relleu / web

De spannende wandelroute op houten loopbrug in Relleu is langer geworden

De provincie Alicante in Spanje staat bekend om haar natuurschoon. Er zijn tal van wandelroutes door parken, bossen en bergen. Voor elk wat wils: van makkelijke familieroutes tot uitdagende tochten voor ervaren wandelaars. In het plaatsje Relleu, gelegen in het hart van de provincie Alicante, bevindt zich een bijzondere wandelroute die zelfs de meest ervaren wandelaars doet duizelen. Het gaat om een houten loopbrug die langs een 60 meter diepe kloof loopt en die recent nog spannender is geworden. Onderaan dit artikel is een video te zien.

De ‘Pasarela de la presa de Relleu’ bestaat uit houten planken die tussen twee bergwanden zijn gespannen. De route heeft een lengte van ongeveer 850 meter heen en terug. Gedurende de hele tocht hang je boven een diepe afgrond, op een hoogte tussen de 60 en 20 meter. Al vanaf de installatie van de hangbrug over de Relleukloof vreesden veel hoogtevrees-wandelaars deze route.

Sinds december vorig jaar is deze route verder uitgebreid en is de houten loopbrug met 150 meter verlengd tot één kilometer heen en terug. Hierdoor gaat de route nu nog dieper de bergen in en komt de brug nog dichter bij de bodem van de kloof. Ook zijn er nu trappen die naar beneden afdalen en is er een glazen uitkijkbalkon gebouwd. Voor de echte waaghalzen!

Met de uitbreiding komt de hangbrug nu op sommige plekken op slechts 20 meter boven de rivier in de kloof. Dat voelt nog veel enger en indrukwekkender dan de oorspronkelijke hoogte van 60 meter. De nieuwe trappen die naar beneden leiden, zorgen er bovendien voor dat je echt het gevoel krijgt de diepte in te dalen. En dan is er nog het glazen balkon, vanwaar je loodrecht de kloof in kunt kijken.

Het glazen uitkijkbalkon biedt een spectaculair zicht op de omgeving. Vanaf hier heb je het mooiste gezicht op de Relleu-dam en het stuwmeer beneden in de kloof. De schuinstaande ramen in het golvende glazen bouwwerk versterken nog eens het gevoel dat je boven een afgrond hangt. Voor de meeste bezoekers is het uitkijkpunt het hoogtepunt van de loopbrug-wandeling. Letterlijk en figuurlijk!

Vooral voor mensen die last hebben van hoogtevrees, is de hangbrug een heuse uitdaging. Vanaf 60 meter hoogte kijk je loodrecht naar beneden de diepte in. De houten planken onder je voeten voelen wankel en de reling oogt nogal fragiel. Het is dan ook een hele opgave om je zenuwen onder controle te houden tijdens het lopen over het wandelpad. Je moet heel goed opletten waar je loopt en vooral niet naar beneden kijken!

Aan de andere kant is de spectaculaire omgeving rondom de loopbrug adembenemend mooi. De kloof doorsnijdt een woest berglandschap vol rotsen en naaldbomen. In de verte is het stuwmeer van Relleu te zien, dat door de bergen wordt omgeven. Ondanks de hoogtevrees, zullen de meeste wandelaars toch even de tijd nemen om van dit prachtige uitzicht te genieten. Want zo’n natuurschoon zie je niet vaak.

 • loopbrug1
 • loopbrug2
 • loopbrug3

Praktische informatie

Er zijn verschillende routes om deze verborgen schat van Relleu te ontdekken. De meeste combineren de hangbrugwandeling met bezienswaardigheden als grotten, oude watermolens en irrigatiekanalen. Er zijn twee verschillende routes uitgezet: een lange en een korte.

Lange route (3 uur)

 • 10 km lengte
 • 200 m hoogteverschil
 • Startpunt: informatiepaneel begin van de route
 • Na 5 km komt de loopbrug

Korte route (1 uur)

 • 3,6 km lengte
 • 40 m hoogteverschil
 • Start bij de Carretera del Camino del Amadorio, ongeveer 2,5 km buiten Relleu
 • Hangbrug halverwege

Praktische tips

 • Online tickets kopen of ter plekke bij de kassa
 • Volwassenen > 11 jaar: € 2,50
 • 65+ en kinderen tot en met 11 jaar: € 1,50
 • Inwoners van Relleu: gratis

Het belooft een adembenemende ervaring te worden voor iedere natuurliefhebber!

Ga naar de inhoud