Botanische tuin Parc Samà nabij de kustplaats Cambrils nieuw leven ingeblazen

Oeps ... foto ontbreekt!

Botanische tuin Parc Samà nabij de kustplaats Cambrils nieuw leven ingeblazen

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Vanaf april is het weer mogelijk om het legendarische en cultuur- en natuurhistorische Parc Samà nabij de kustplaats Cambrils te bezoeken. Mocht je deze zomer aan de Costa Dorada verblijven dan is een bezoekje meer dan de moeite waard. Ontdek de tuinen met een enorme schat aan planten en bomen of tel de schildpadden en vissen die in het enorme meer zwemmen en geniet van de dieren die er rondlopen.

De nieuwe eigenaren (of in ieder geval het bedrijf wat de organisatie doet) Expertus Turisme i Oci hebben sinds september 2016 meer dan 300.000 euro geïnvesteerd in de verbeteringen van de installaties, onderhoud van de tuinen en restauratie van gebouwen. Officieel zal Parc Samà op 1 april heropend worden voor het publiek.

Het park heeft het de laatste jaren niet makkelijk gehad nadat het door verschillende bedrijven gerund werd maar zonder echt succes en weinig onderhoud aan de gebouwen, tuinen en dieren. Daar is nu met de nieuwe eigenaren een einde aan gekomen. De historische tuin was ooit een van de eerste vrijetijdsparken van Spanje en herbergt nog steeds unieke exemplaren van sub tropische bomen afkomstig uit Cuba. De nieuwe eigenaren hopen deze glamour weer terug te brengen in Parc Samà.

Geschiedenis

Het Parc Samà heeft een lange geschiedenis wat teruggaat naar 1881 toen men in opdracht van Salvador Samà i Torrens begin met de aanleg van het park. De Markies van Marianao, zoals Salvador ook wel genoemd werd, had reeds diverse kooien laten bouwen om daar dieren te huisvesten die uit de hele wereld afkomstig waren om zo een privé dierentuin te creëren (ooit liepen er tijgers en beren rond). Het hele project werd door Josep Fontserè ontworpen, dezelfde man die ook het Parque de la Ciutadela in Barcelona heeft ontworpen samen met de beroemde Antonio Gaudí.

Rondom de kooien werd een heuse botanische tuin ontworpen met veel bomen en planten afkomstig uit Cuba en andere subtropische landen. Ook werden er diverse unieke en Gaudí achtige gebouwen en constructies, zoals de uitzichttoren (Torre del Mirador) op de hoek en het platform bij het meer, neergezet. Er werd een groot meer ontworpen waar tegenwoordig honderden vissen en schildpadden hun onderkomen hebben gevonden.

Bezoeken

Vanaf 1 april is het dus weer mogelijk om de botanische tuin te bezoeken tegen betaling van 7 euro en 5,50 euro voor kinderen en 65+, geld wat gebruikt wordt voor het onderhoud van de tuinen en gebouwen en voor het onderhouden van de vele dieren die er wonen. Het Parc Samà is te vinden langs de T-312 weg van de kustplaats Cambrils naar Montbrió del Camp, op slechts 5 kilometer van de kust. Deze weg is nog niet zo lang geleden verbreed en vernieuwt waardoor het mogelijk is (maar pas op) om met de fiets naar het park te rijden. Meer informatie en prijzen kun je op de website vinden.

Overnachten

Slapen in het Parc Samà is niet mogelijk en ook al ligt het park slechts 5 kilometer van de kust af, slapen in de nabijheid van het park is wel mogelijk. Het door Nederlanders gerunde Mas Montbrió Belvedere is een van de mogelijkheden. Deze luxe B&B ligt op een steenworp afstand van het Parc Samà en is de ideale plaats om dit deel van de Costa Dorada, inclusief de botanische tuinen, te ontdekken. In de verbouwde Masía (oud landhuis) zijn 5 kamers en 1 appartement te vinden, allen met prachtig uitzicht over de omgeving en van alle gemakken voorzien. Bezoek de website voor meer informatie en prijzen.

Ga naar de inhoud