skip to Main Content
Spaanse staatshotels Paradores bestaan 90 jaar

Spaanse staatshotels Paradores bestaan 90 jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De luxe staatshotels genaamd Paradores bestaan dit jaar 90 jaar nadat het eerste hotel door Koning Alfonso XII op 9 oktober 1928 werd geopend als Parador de Gredos tussen Madrid en de Portugese grens. Sindsdien is het netwerk van Paradores hotels gestaag gegroeid naar meer dan 100 hotels verdeeld over heel Spanje waarbij deze altijd gelegen zijn in historische gebouwen en/of op bijzondere plaatsen.

In 1910 besloot Spanje iets aan zijn imago te doen en een toeristische infrastructuur uit te bouwen. Hiervan werd pas werk gemaakt in augustus 1926, toen men begon met de bouw van de Parador de Gredos in de provincie Ávila in Castilla y León. Deze plaats was speciaal uitgekozen door koning Alfonso XIII. Het hotel werd op 9 oktober 1928 ingewijd en werd daarmee de eerste Parador van Spanje.

Hierna werden verschillende andere paradores geopend over heel Spanje. De hotels zijn soms speciaal als toeristen onderkomen gebouwd, maar vaak wordt ook Spaans erfgoed op deze manier in ere gehouden. Verschillende kastelen, kloosters en haciënda’s werden in gebruik genomen als staatshotel. Een andere doelstelling is om de regionale economie te stimuleren door veel lokale producten en recepten te gebruiken.

De Paradores zijn luxe staatshotels die door de Spaanse staat onderhouden worden en vaak op zo’n spectaculaire plaats liggen dat het (beetje) meer geld voor een luxe kamer meer dan de moeite waard is. Ook het slapen in een authentiek maar gerestaureerd kasteel, paleis of oud klooster is bij de Paradores de normale manier van vakantie vieren en is wat een verblijf erg spannend en exclusief maakt. Er zijn inmiddels alweer meer dan 100 Paradores te vinden op het Spaanse vasteland, de Canarische Eilanden en een Parador in buurland Portugal.

Voor diegene die Spanje op een andere manier willen ontdekken en weg willen van de populaire kustplaatsen en dat graag in stijl doen, zijn de Paradores een uitstekende mogelijkheid om het land, de inwoners, de cultuur, de architectuur en de gastronomie te leren kennen.

Mocht je meer informatie willen over de ruim 100 Paradores in Spanje en Portugal, kijk dan eens op de Nederlandse website paradoresreizen.com waar omschrijvingen staan van alle Paradores en ook kant-en-klare autorondreizen te vinden zijn. Uiteraard kun je ook terecht op de Spaanse website paradores.es voor tekst en uitleg.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. De paradores zijn vaak prachtig gerestaureerde historische gebouwen op mooie lokaties. Slapen in een klooster, kasteel, toren, heel bijzonder. Als ‘Amigo van de Paradores’ (gratis) krijg je vaak fijne aanbiedingen, kortingen. Speciale prijzen voor 60+-ers of jongeren tot 35 jaar. Voor die kortingsprijs kun je tot drie kamers krijgen, dus je kunt ook leuk met je grote kinderen op stap. Bij de maaltijden serveert men graag lokale producten, heerlijke ervaring!

    1. Rita, als je nieuw “Amig@“ wordt heb je soms de eerste nacht gratis en betaal je alleen bv rond de €8/10 voor een enorm ontbijt(buffet). Verder kun je prijzen hebben van rond de €60,-.
      Buiten het hoogseizoen kun je hele mooie aanbiedingen hebben, op de allermooiste plaatsen. Voor die prijs waren wij met onze zoon (jongerenprijs) allemaal in de Parador van Leon, fantastisch!! Maar de andere hebben ook die prijzen, terwijl ze in het hoogseizoen €250,- kunnen zijn. Er valt ook te onderhandelen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken