Search
menu
Search

Koningspython en hangbuikzwijn zijn invasieve diersoorten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Koningspython en hangbuikzwijn zijn invasieve diersoorten in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft afgelopen vrijdag de Spaanse catalogus van invasieve uitheemse soorten waarvan het bezit, transport en verhandelen van levende exemplaren verboden is bijgewerkt. Op die lijst zijn nieuwe dieren, reptielen en planten geplaatst zoals het Vietnamese varken of hangbuikzwijn, de koningspython, de roodwangschildpad en steppevaraan en voor de Canarische Eilanden twee plantensoorten, te weten de palán palán en pampasgras.

De lijst met invasieve soorten dieren en planten is uitgebreid in Spanje. Wat betreft de dieren die op de lijst geplaatst zijn is het in bezit hebben, het transport en verhandelen van levende exemplaren verboden. Wat betreft de dieren die reeds aanwezig zijn zullen strikte richtlijnen en controles gaan gelden.

Controle

Eigenaren van de invasieve diersoorten mogen hun dieren wel nog gewoon houden mits men voor 1 januari 2022 aan de autoriteiten (autonome regio’s) meldt dat men eigenaar is van deze dieren zodat er een controle is. Er zijn strengere eisen wat betreft de sterilisatie en markering of identificatie van de dieren waarbij het vanaf nu ook verplicht is om aan te geven als een dier ontsnapt.

Hangbuikzwijnen

Wat betreft de Vietnamese varkens of hangbuikzwijnen heeft het Wetenschappelijk Comité reeds in 2016 het advies gegeven om deze op de lijst te plaatsen van invasieve diersoorten. De redenen daarvoor zijn de gezondheids- en milieurisico’s van hun aanwezigheid in de natuurlijke omgeving alsmede het risico van hybridisatie met wilde zwijnen waardoor de zogenaamde ‘cerdolíes’ ontstaan die vaak agressiever zijn dan de normale wilde zwijnen en hangbuikzwijnen.

De hangbuikzwijnen (cerdos vietnamitas) zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld wilde zwijnen (jabalíes) niet agressief en zijn niet gevaarlijk voor de mens en andere dieren maar een kruising tussen beide leidt tot agressieve dieren.

Het probleem is echter dat de mini-zwijnen/varkens als huisdier naar Spanje gehaald worden maar als deze groter en dikker worden (tot wel 70 kilo) laten mensen deze zwijnen/varkens los in de natuur.

Reptielen

Men heeft ook drie reptielen op de lijst geplaatst van invasieve soorten, te weten de koningspython (pitón real), de roodwangschildpad (tortuga de la península) en steppevaraan (varano de la sabana). Deze reptielen zijn op de lijst opgenomen omdat ze een gevaar vormen voor de biodiversiteit in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?