Koningspython en hangbuikzwijn zijn invasieve diersoorten in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Koningspython en hangbuikzwijn zijn invasieve diersoorten in Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Laatste update: 2 jaar geleden.

MADRID – De Spaanse regering heeft afgelopen vrijdag de Spaanse catalogus van invasieve uitheemse soorten waarvan het bezit, transport en verhandelen van levende exemplaren verboden is bijgewerkt. Op die lijst zijn nieuwe dieren, reptielen en planten geplaatst zoals het Vietnamese varken of hangbuikzwijn, de koningspython, de roodwangschildpad en steppevaraan en voor de Canarische Eilanden twee plantensoorten, te weten de palán palán en pampasgras.

De lijst met invasieve soorten dieren en planten is uitgebreid in Spanje. Wat betreft de dieren die op de lijst geplaatst zijn is het in bezit hebben, het transport en verhandelen van levende exemplaren verboden. Wat betreft de dieren die reeds aanwezig zijn zullen strikte richtlijnen en controles gaan gelden.

Controle

Eigenaren van de invasieve diersoorten mogen hun dieren wel nog gewoon houden mits men voor 1 januari 2022 aan de autoriteiten (autonome regio’s) meldt dat men eigenaar is van deze dieren zodat er een controle is. Er zijn strengere eisen wat betreft de sterilisatie en markering of identificatie van de dieren waarbij het vanaf nu ook verplicht is om aan te geven als een dier ontsnapt.

Hangbuikzwijnen

Wat betreft de Vietnamese varkens of hangbuikzwijnen heeft het Wetenschappelijk Comité reeds in 2016 het advies gegeven om deze op de lijst te plaatsen van invasieve diersoorten. De redenen daarvoor zijn de gezondheids- en milieurisico’s van hun aanwezigheid in de natuurlijke omgeving alsmede het risico van hybridisatie met wilde zwijnen waardoor de zogenaamde ‘cerdolíes’ ontstaan die vaak agressiever zijn dan de normale wilde zwijnen en hangbuikzwijnen.

De hangbuikzwijnen (cerdos vietnamitas) zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld wilde zwijnen (jabalíes) niet agressief en zijn niet gevaarlijk voor de mens en andere dieren maar een kruising tussen beide leidt tot agressieve dieren.

Het probleem is echter dat de mini-zwijnen/varkens als huisdier naar Spanje gehaald worden maar als deze groter en dikker worden (tot wel 70 kilo) laten mensen deze zwijnen/varkens los in de natuur.

Reptielen

Men heeft ook drie reptielen op de lijst geplaatst van invasieve soorten, te weten de koningspython (pitón real), de roodwangschildpad (tortuga de la península) en steppevaraan (varano de la sabana). Deze reptielen zijn op de lijst opgenomen omdat ze een gevaar vormen voor de biodiversiteit in Spanje.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.