Mini Watergate-schandaal met Podemos en PP in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Mini Watergate-schandaal met Podemos en PP in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de Spaanse pers wordt er nauwelijks over geschreven maar wij wilden het toch even aanhalen want als later blijkt dat na het gerechtelijk onderzoek de informatie waar blijkt te zijn, kan gesproken worden van een mini Watergate-schandaal. Het gaat in dit geval om spionage en valse informatie die in de pers naar buiten is gebracht door o.a. de Partido Popular (PP) om de politieke formatie Podemos en de leider Pablo Iglesias tijdens de verkiezingen in 2016 in diskrediet te brengen.

Afgelopen week moest de Podemos-partijleider Pablo Iglesias voor de rechter verschijnen als getuige omdat in 2016 een mobiele telefoon van Dina Bousselham, een medewerkster van Iglesias, was gestolen. De informatie die daarop stond en de verzinsels van de pers daarna werden door o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken en de toenmalige minister Jorge Fernández Díaz (PP) om Podemos in diskrediet te brengen en een coalitie met de PSOE te voorkomen, naar buiten gebracht aldus de krant Publico.

Nog geen maand voordat de centrale parlementsverkiezingen gehouden worden op 28 april (28A) komt dit nieuwe schandaal naar boven waarbij de vaker genoemde ‘cloacas del Estado’ weer genoemd wordt. Het gaat in dit geval om de handelingen van de ‘policía política’ ofwel de politieke politie of de politie die voor politieke doeleinden gebruikt wordt waarbij de naam José Manuel Villarejo genoemd wordt.

Politiecommissaris

Villarejo is een voormalige politiecommissaris maar hij kan beter omschreven worden als de ultra spion of de James Bond van Spanje want zijn naam komt in veel onderzoeken en frauduleuze praktijken naar boven.

Villarejo zit op dit moment in de gevangenis maar regelmatig worden er geluidsopnames of informatie gelekt (door hem of medewerkers) waarbij niemand veilig is: de Koning, Rajoy, de PP, Gürtel, ministers, Catalonië etc. En nu ook Podemos waarbij gesproken wordt van diefstal en het verzinnen van vals nieuws om Podemos en Pablo Iglesias in diskrediet te brengen.

OK Diario

Een andere naam die naar boven komt in het politieonderzoek is de naam Eduardo Inda, de hoofdredacteur van de krant OK Diario en vaste medewerkers van televisieprogramma’s zoals La Sexta Noche en Al Rojo Vivo.

Inda heeft privé en werk berichten die op de gestolen telefoon stonden naar buiten gebracht en daarbij, aldus het onderzoek, valse nieuwsberichten verzonnen om Pablo Iglesias en Podemos aan te vallen. Als je ooit La Sexta Noche (zaterdagavond op La Sexta) hebt gezien is bekend dat Inda een persoonlijke vendetta heeft tegen Iglesias. Als je op dit moment de krant OK Diario bekijkt wordt er nergens iets geschreven over Pablo Iglesias en Podemos.

Telefoon

Alles draait om de smartphone die in 2016 werd gestolen in een winkelcentrum. Dat werd door de Podemos medewerkster Dina Bousselham aangegeven bij de politie die dat gearchiveerd heeft als een normale diefstal van een telefoon.

Maar een jaar later in 2017 dook deze gestolen telefoon op in het onderzoek genaamd Operación Tandem. Daarbij werd geconstateerd dat berichten die door de krant OK Diario waren gepubliceerd letterlijk van de telefoon kwamen waarop men verder ging onderzoeken en de naam Villarejo en de voormalige minister van Binnenlandse Zaken ook naar boven kwamen.

Partijen

Ondanks dat deze zaak, als later uit het onderzoek blijkt dat het allemaal waar is, kan zorgen voor een van de grootste politieke schandalen in Spanje waarbij een partij (PP) de andere (Podemos) aanvalt, diefstal pleegt en vals nieuws naar buiten brengt, schrijven weinig kranten hierover.

Ook de politieke leiders van de grootste partijen PP, PSOE en Ciudadanos hebben nog niets over dit schandaal gezegd. Niemand wil zijn/haar vingers hieraan branden met nog maar een maand te gaan voor de verkiezingen op 28A.

De PP en Pablo Casado zeggen niets, Ciudadanos en Albert Rivera zeggen niets en de regering van de PSOE zegt dat ze, omdat het onderzoek nog loopt, niets mogen zeggen. Alleen Podemos kan dit schandaal gebruiken om de overige partijen aan te vallen.

Ga naar de inhoud