Mini Watergate-schandaal met Podemos en PP in Spanje

Mini Watergate-schandaal met Podemos en PP in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de Spaanse pers wordt er nauwelijks over geschreven maar wij wilden het toch even aanhalen want als later blijkt dat na het gerechtelijk onderzoek de informatie waar blijkt te zijn, kan gesproken worden van een mini Watergate-schandaal. Het gaat in dit geval om spionage en valse informatie die in de pers naar buiten is gebracht door o.a. de Partido Popular (PP) om de politieke formatie Podemos en de leider Pablo Iglesias tijdens de verkiezingen in 2016 in diskrediet te brengen.

Afgelopen week moest de Podemos-partijleider Pablo Iglesias voor de rechter verschijnen als getuige omdat in 2016 een mobiele telefoon van Dina Bousselham, een medewerkster van Iglesias, was gestolen. De informatie die daarop stond en de verzinsels van de pers daarna werden door o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken en de toenmalige minister Jorge Fernández Díaz (PP) om Podemos in diskrediet te brengen en een coalitie met de PSOE te voorkomen, naar buiten gebracht aldus de krant Publico.

Nog geen maand voordat de centrale parlementsverkiezingen gehouden worden op 28 april (28A) komt dit nieuwe schandaal naar boven waarbij de vaker genoemde ‘cloacas del Estado’ weer genoemd wordt. Het gaat in dit geval om de handelingen van de ‘policía política’ ofwel de politieke politie of de politie die voor politieke doeleinden gebruikt wordt waarbij de naam José Manuel Villarejo genoemd wordt.

Politiecommissaris

Villarejo is een voormalige politiecommissaris maar hij kan beter omschreven worden als de ultra spion of de James Bond van Spanje want zijn naam komt in veel onderzoeken en frauduleuze praktijken naar boven.

Villarejo zit op dit moment in de gevangenis maar regelmatig worden er geluidsopnames of informatie gelekt (door hem of medewerkers) waarbij niemand veilig is: de Koning, Rajoy, de PP, Gürtel, ministers, Catalonië etc. En nu ook Podemos waarbij gesproken wordt van diefstal en het verzinnen van vals nieuws om Podemos en Pablo Iglesias in diskrediet te brengen.

OK Diario

Een andere naam die naar boven komt in het politieonderzoek is de naam Eduardo Inda, de hoofdredacteur van de krant OK Diario en vaste medewerkers van televisieprogramma’s zoals La Sexta Noche en Al Rojo Vivo.

Inda heeft privé en werk berichten die op de gestolen telefoon stonden naar buiten gebracht en daarbij, aldus het onderzoek, valse nieuwsberichten verzonnen om Pablo Iglesias en Podemos aan te vallen. Als je ooit La Sexta Noche (zaterdagavond op La Sexta) hebt gezien is bekend dat Inda een persoonlijke vendetta heeft tegen Iglesias. Als je op dit moment de krant OK Diario bekijkt wordt er nergens iets geschreven over Pablo Iglesias en Podemos.

Telefoon

Alles draait om de smartphone die in 2016 werd gestolen in een winkelcentrum. Dat werd door de Podemos medewerkster Dina Bousselham aangegeven bij de politie die dat gearchiveerd heeft als een normale diefstal van een telefoon.

Maar een jaar later in 2017 dook deze gestolen telefoon op in het onderzoek genaamd Operación Tandem. Daarbij werd geconstateerd dat berichten die door de krant OK Diario waren gepubliceerd letterlijk van de telefoon kwamen waarop men verder ging onderzoeken en de naam Villarejo en de voormalige minister van Binnenlandse Zaken ook naar boven kwamen.

Partijen

Ondanks dat deze zaak, als later uit het onderzoek blijkt dat het allemaal waar is, kan zorgen voor een van de grootste politieke schandalen in Spanje waarbij een partij (PP) de andere (Podemos) aanvalt, diefstal pleegt en vals nieuws naar buiten brengt, schrijven weinig kranten hierover.

Ook de politieke leiders van de grootste partijen PP, PSOE en Ciudadanos hebben nog niets over dit schandaal gezegd. Niemand wil zijn/haar vingers hieraan branden met nog maar een maand te gaan voor de verkiezingen op 28A.

De PP en Pablo Casado zeggen niets, Ciudadanos en Albert Rivera zeggen niets en de regering van de PSOE zegt dat ze, omdat het onderzoek nog loopt, niets mogen zeggen. Alleen Podemos kan dit schandaal gebruiken om de overige partijen aan te vallen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

7
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Fred

Tjee dat schreeuwden we in 2016 al, Pablo is trouwens de enige die ik nog geloof in zijn uitspraken de rest trolt rond om macht en liegt er op los en doet vanalles om de macht te krijgen goed of fout.

Pepe

Ik dacht het al; Spanje behoort nog steeds niet tot de beschaafde wereld, samen met de andere mediterrane broeders Italië, Frankrijk, Portugal, Griekenland, om dan maar te zwijgen van de Roemenen, Bulgaren, Kosovaren en Bosniërs. En dan hebben we het over westerse waarden en een wellicht te vaak belachelijk gemaakte Calvinistische of Lutheriaanse inslag van de Europese noorderlingen. Kijk eens kritisch naar de Spaanse “administratie”: pijnlijk voor gezond verstand

Jose m

Ik klik op die link van OkDiario.En wat zie ik als eerst??Die kop van Iglesias,lol!!!
Oja en flink veel geweld van onze grote vrienden,de ‘antifascisten’van het cdr die Barcelona afbreken en mensen aanvallen.

Juan74

Ach ja Jose, de vaste PP hater Fred staat er al weer om de PP te beshuldigen.
Alleen noemt hij nu eens niet de PP bij naam.

Rob

Nou Juan, volgens mij haat Fred het hele leven . Niets deugt bij hem. We mogen zelfs geen spaarcentjes op de bank hebben.

jose m

Dat Fred de PP haat moet hij zelf weten lol.
Wat ik niet kan geloven is dat er nog mensen zijn die in die Podemita met zijn chalet,in beschermd natuurgebied nota bene geloven.
Daar valt mijn mond van open…..

Juan74

Volgens Rob is de naam…..Kerk….Paul Kerk. Recent gezien met paardenstaart, kromme rug en verder een niet al te verzorgd uiterlijk. Had een kroonprins met een brilletje, maar zoals het wel vaker gaat met politici met een brilletje, willen de sponsoren van die brilletjes toch meer ¨kijkers¨ ja ja. Dus ging de kroonprins weg bij Paul Kerk en begon zijn eigen clubje, Paul Kerk achtergelaten in volkomen desillusie, want echt, was nu iedereen ineens tegen hem? Hij ging terug naar zijn dik 1,4 miljoen kostende casa en accepteerde zijn lot, dik verliezen bij de verkiezingen omdat geen hond hem nog geloven… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.