Catalaanse separatistische partijen slagen er niet in om een regering te vormen

Catalaanse separatistische partijen slagen er niet in om een regering te vormen
Beeld: Twitter

Catalaanse separatistische partijen slagen er niet in om een regering te vormen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De separatistische politieke formaties ERC, Junts en CUP zijn het opnieuw niet eens geworden en de regionale premierskandidaat Pere Aragonès kreeg niet genoeg stemmen om een regionale regering te kunnen vormen in Catalonië. Het is de tweede keer dat de tijdelijke opvolger van Quim Torra niet genoeg stemmen heeft gekregen wat kan betekenen dat er nieuwe regionale verkiezingen op komst zijn in Catalonië als de partijen het niet eens gaan worden.

Afgelopen vrijdag 26 maart wist de regionale premierskandidaat Aragonès niet genoeg stemmen te krijgen tijdens de eerste parlementaire stemronde. Tijdens de tweede stemronde op dinsdag 30 maart gebeurde in feite hetzelfde en was er geen verandering wat betreft de aantallen stemmen.

Pere Aragonès kreeg de steun van zijn eigen politieke partij ERC en de Catalaanse extreemlinkse partij CUP met in totaal 42 stemmen. Maar Aragonès kreeg opnieuw niet de steun van de tevens separatische ‘Puigdemont’ partij Junts (32 stemmen) en niet de steun van PSC-Units, Vox, los comuns, Cs en de PP (samen 61 stemmen).

De regionale partijen hebben nu twee maanden de tijd om alsnog tot compromissen te komen om nogmaals te stemmen. Daarbij wordt met name gekeken naar de separatische partijen ERC, Junts en CUP die blijkbaar niet samen door één deur kunnen. 

Lukt het deze partijen niet om samen een meerderheid te krijgen, dan kan het zomaar zijn dat er nieuwe regionale verkiezingen komen in Catalonië. Dat zouden dan de 14e democratische regionale verkiezingen sinds 1980 zijn in Catalonië, de autonome regio met de meeste regionale verkiezingen van Spanje.

Voorlopig moet Catalonië het echter doen met een demissionaire regionale overheid totdat bekend wordt wat er gaat gebeuren. Ondertussen zal de andere presidentskandidaat, Salvador Illa van de PSOE-partij die de regionale verkiezingen wat betreft stemmen op 14 februari wist te winnen, ook proberen genoeg steun te krijgen om een alternatieve regionale regering te vormen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.