Vakantiewoning eigenaren vragen om valse schaderapporten om toch naar Alicante te reizen

Vakantiewoning eigenaren vragen om valse schaderapporten om toch naar Alicante te reizen
Beeld: Freepik (aangepast)

Vakantiewoning eigenaren vragen om valse schaderapporten om toch naar Alicante te reizen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De huidige corona-maatregelen nemen de autoriteiten in Spanje niet om mensen lastig te vallen maar wel om te proberen de corona-pandemie in te dammen. Als iedereen zich houdt aan de regels dan is de ellende sneller voorbij. Als mensen zich niet houden aan de regels en het gaat weer fout, dan komt de zomerperiode in gevaar en daar zit niemand op te wachten in Spanje.

Of je nu voor- of tegenstander bent van de corona-maatregelen, ze zijn er en je dient je eraan te houden. De maatregelen worden genomen om zo snel mogelijk een einde aan deze ellendige periode te maken en deze vergaande maatregelen nemen de autoriteiten echt niet voor de lol.

Helaas is het zo dat er veel mensen zijn die de regels niet zo nauw nemen en bijvoorbeeld proberen te reizen met valse negatieve PCR-testuitslagen of gewoon uit een gebied reizen terwijl dat niet is toegestaan. 

In vakantieperiodes zoals nu met de Semana Santa en Paasvakantie neemt het aantal niet-regels-opvolgende personen toe en men wil graag naar de tweede woning of het vaste vakantieadres reizen. Dat geldt voor buitenlanders maar ook voor inwoners van Spanje.

Aan de Costa Blanca heeft men gemerkt dat er een behoorlijke stijging is waargenomen van personen die om schaderapporten vragen van schades die niet bestaan. Met een vals rapport zou men een geldige reden hebben om naar een vakantiewoning te kunnen reizen want dat wordt gezien als een uitzondering om de regionale lockdowns te omzeilen in Spanje.

In de regionale krant van de Costa Blanca staat dat er bij administratiekantoren van appartementen en huizen meer dan 800 aanvragen zijn binnengekomen van eigenaren die om valse schademeldingen vragen zoals gesprongen waterleidingen of lekkages etc.

Wanneer deze administratiekantoren dat weigeren af te geven worden veel eigenaren boos en wordt er zelfs gedreigd met acties. In de krant staat verder dat de meeste aanvragen uit de Madrid regio en uit Albacete (Castilla-La Mancha) komen waarbij het gaat om personen die een vakantiewoning aan de kust hebben in de provincie Alicante.

In de provincie zijn circa 450 administratiekantoren waar duizenden tweede woningeigenaren zijn bij aangesloten. Het gaat dus om een klein aantal eigenaren dat probeert via valse schaderapporten de regionale lockdowns en de daarbij horende boetes te omzeilen maar het gebeurt wel. De politie is er inmiddels van op de hoogte gesteld en kan er rekening mee houden wanneer ze controleren.

Ga naar de inhoud