Algo de españa – deel 39: Sommige Spaanse tradities….

Algo de españa – deel 39: Sommige Spaanse tradities….
Beeld: Supergoedspaansleren

Algo de españa – deel 39: Sommige Spaanse tradities….

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Hardlopend vindt de Maagd Maria haar Jezus op straat. Iedereen gaat klappen. Ik had deze prachtige Spaanse Paastraditie nog nooit gezien. Zoveel tradities, gewoonten, gedachten het is bij de mensen erin gestopt vanaf kleins af aan en er wordt niet over nagedacht. Het is nou eenmaal zo.

De Maagd Maria ontmoet al rennend Jezus

Vorig jaar met Pasen zei mijn schoonzus, ga je morgen mee naar de ontmoeting van de Maagd Maria met Jezus? Uh? Wat bedoel je, ik weet namelijk niet zoveel over Pasen, de kerk en typische tradities.  Ze laat mij een paar filmpjes zien over de ontmoeting – El Encuentro. Een hobbelende Maria, soms met lang krullend haar, op een plateau op de schouders van een aantal vrouwen, rennend naar haar zoon, die gedragen wordt door de mannen uit het dorp. Echt ik viel van mijn stoel van het lachen. Dit moet ik in het echt zien.

El Encuentro

Mijn schoonzus vertelde over deze typische Paastraditie – El Encuentro. De ontmoeting tussen de Maagd Maria en Jezus Christus. De vrouwen vertrekken vanuit de kerk met het beeld van een rouwende Maagd Maria op een plateau op hun schouders de ene kant op het dorp in. En de mannen met het beeld van Jezus Christus op een plateau op hun schouders de andere kant op.

Ondertussen zingen de vrouwen klaagliederen voor Maria. Op een gegeven moment ontmoeten de twee elkaar in de straat, rennen naar elkaar toe en zijn dan weer herenigd. De pastoor van de kerk staat in het midden. Hij haalt het zwarte rouwkleed van Maria af en samen worden de Maagd Maria en Jezus begeleid door de dorpsbewoners terug naar de kerk.

encuentro
Beeld: 123rf

Wel lachwekkend voor mij

Mooie traditie hoor, maar ik sta hier natuurlijk helemaal neutraal in, echt ik lag dubbel van het lachen toen ik het hoorde. Zeker omdat mijn schoonzus het verhaal nog grappiger maakte door te vertellen dat in een nabij gelegen dorpje ze ook deze traditie deden. Ze renden keihard met Maria op hun schouders, Maria had van dat lange krullende haar, echt prachtig. Alleen bleef het haar in de straat achter de stroomkabels hangen en rende Maria kaal verder. Echt dat had ik graag willen zien, je had me op kunnen vegen.

Mooie Spaanse traditie

En zeker niet dat ik een prachtige Spaanse traditie belachelijk wil maken. Dat nooit, want elk land heeft zo zijn tradities en ik vind het geweldig en zorgt voor een onderlinge band en samenhorigheid. En het verhaal erachter snap ik. Dat mensen gelovig zijn, daarin mag iedereen natuurlijk zelf een keuze in maken. Alles mag vind ik, als je maar geniet van het leven en van elkaar.

LIVE de ontmoeting van Jezus en Maria

Dus die dag stond ik om 10:00 uur te wachten op straat. Het dorpsplein en rondom de kerk stroomde vol met mensen gekleed op zijn Paasbest. De straat van de ontmoeting versierd met takken en bladeren. Het was precies wat ik verwachtte. Alleen ‘onze’ beelden van Maria en Jezus waren prachtig. Werden met eerbied gedragen en de mensen gingen juichen op het moment van de ontmoeting.

En we doen altijd hetzelfde

Dat doen ze natuurlijk al jaren. Elk jaar opnieuw, want dat hoort zo en dat doen we zo. Maar soms kun jij je best eens afvragen, ok wat ze in mij gestopt hebben qua overtuigingen, klopt dat eigenlijk wel. En dan heb ik het niet zozeer over en traditie, maar bijvoorbeeld over het feit dat mensen misschien altijd tegen jou gezegd hebben, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Of als je als dubbeltje geboren bent dan zal je nooit een kwartje worden. Of dat kan jij helemaal niet.

Ik ben eens kritisch gaan kijken

Zo zeg ik natuurlijk altijd, Spaans leren lukt echt wel in 11 of 16 weken,  of in 6 maanden (60 uur) weet je ALLES. En bij iedereen in zijn/haar hoofd zit de overtuiging. Nee hoor dat kan niet, 3 jaar heb je minimaal nodig. Nou bij mijn unieke lesmethode ben ik eens heel kritisch gaan kijken naar het leren van een taal. En de conclusie. Dat kan ook supermakkelijk en snel. En die resultaten halen mijn cursisten. Dat is toch geweldig.

LIVE mooie Spaanse Paastradities

Binnenkort is het weer Pasen. We gaan weer genieten van mooie eeuwenoude tradities. Ik zal ze je LIVE laten zien via www.facebook.com/supergoedspaansleren en wil je eens zelf ervaren met een neutrale blik hoe je Snel, Makkelijk en Leuk Spaans kan leren kijk dan eerst eens bij mijn Gratis Spaanse lessen via www.supergoedspaansleren.nl/gratis

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud