Spaanse presentatrice van 68 jaar wordt moeder dankzij draagmoeder

Spaanse presentatrice van 68 jaar wordt moeder dankzij draagmoeder
Beeld: Canva

Spaanse presentatrice van 68 jaar wordt moeder dankzij draagmoeder

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spaanse presentatrice en producer Ana Obregón is moeder geworden van een meisje op 68-jarige leeftijd. Dit kon gebeuren dankzij een surrogaat. Het meisje is het tweede kind van de biologe, na haar zoon Álex Lequio, die geboren werd uit de relatie met Alessandro Lequio. Álex overleed op zijn 27e aan kanker in mei 2020. Er is een foto gepubliceerd in het tijdschrift ¡Hola!, waarin Ana te zien is bij de deur van een medisch centrum in Miami (Florida) met de kleine in haar armen. 

Het tijdschrift vermeldt ook dat de presentatrice al vier dagen in de Amerikaanse stad aan het wachten was op de geboorte van de kleine. De actrice was jarig op 18 maart. Op 20 maart werd het meisje geboren en op die dag is de presentatrice gezien toen ze het medisch centrum binnen ging. Op 23 maart ging ze weer naar buiten met de kleine in haar armen. Het meisje heeft de naam Ana gekregen.

Het feit dat Ana moeder is geworden op 68-jarige leeftijd heeft voor veel discussie gezorgd in Spanje. Er zijn voorstanders, maar ook tegenstanders en zelfs binnen de politieke partijen wordt over het draagmoederschap gesproken en of het betalen voor een baby wel ethisch is voor een vrouw van 68 jaar oud.

Verboden in Spanje

In Spanje is draagmoederschap bij wet verboden volgens artikel 10 van de Wet 14/2006 over Assisterende Technieken voor Menselijke Voortplanting. Toch kunnen mensen het laten uitvoeren in andere landen waar de praktijk legaal is, zoals de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zuid-Afrika, Thailand, India, Oekraïne of Rusland, onder andere landen, hoewel elke locatie specifieke voorwaarden heeft. 

Vanaf begin 2021 waren er in Spanje minstens 2.350 minderjarigen geregistreerd die geboren waren via draagmoederschap sinds 2010. Als men zich houdt aan de lokale wetten van het land van herkomst, kan men in het buitenland een contract ondertekenen voor deze dienst en terugkeren naar Spanje met de baby, zoals Ana Obregón heeft gedaan na de bevalling.

Moeilijke jaren voor Ana

Het afgelopen lustrum is erg moeilijk geweest voor Ana Obregón. In het begin van 2018 werd haar zoon gediagnosticeerd met kanker. De familie probeerde hem te genezen in Spanje en in de Verenigde Staten, waar hij uiteindelijk overleed in mei 2020, midden in de pandemie. Een jaar later overleed ook haar moeder, Ana María Obregón Navarro, op 95-jarige leeftijd. Afgelopen september overleed ook nog haar vader, de zakenman Antonio García Fernández. Hij was 96 jaar toen hij overleed. 

Gedurende deze moeilijke jaren heeft Ana zich volledig op haar werk gestort. Ze ging weer bij de televisie werken, waar ze verschillende programma’s presenteerde, zoals de veel bekeken jaarwisseling in Madrid, en daarnaast is ze ook bezig met de voorbereidingen voor een serie over haar eigen leven. Enkele weken geleden maakte ze zelfs bekend dat ze een boek ging publiceren waar haar zoon aan begonnen was, maar dat hij nooit af heeft kunnen maken. In zijn naam is ook een stichting opgericht waarvan het doel is om onderzoek naar kanker te kunnen financieren.

Ga naar de inhoud