Voor het eerst in zes jaar een jonge walvis gezien voor de Costa Dorada

Voor het eerst in zes jaar een jonge walvis gezien voor de Costa Dorada
Beeld: EDMAKTUB / web

Voor het eerst in zes jaar een jonge walvis gezien voor de Costa Dorada

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Slechts enkele dagen geleden heeft het team van de vereniging Edmaktub met een drone een walvis en haar jong tussen Comarruga en Calafell opgenomen. Het was zes jaar geleden, sinds 2017, dat ze vergelijkbare opnames konden maken. Dit is goed nieuws, maar het roept ook zorgen op. “Er is geen andere populatie van cetaceans waarin de voortplantingsgraad zo laag is” volgens de vereniging Edmaktub. “Wat is er aan de hand?” Onderaan dit artikel is een video van de walvissen te zien.

De vereniging Edmaktub heeft al 237 gewone vinvissen geïdentificeerd, het op één na grootste dier ter wereld, tijdens hun reis door de Catalaanse Middellandse Zee. Al tien jaar lang bestudeert deze non-profitorganisatie deze zoogdieren met als thuisbasis Vilanova i la Geltrú. Het “Project Rorcual” is hun vlaggenschip. Het is het eerste onderzoek dat de reis van deze met uitsterven bedreigde walvissen langs de Catalaanse kust in detail bestudeert, van Palamós aan de Costa Brava (Girona) tot Ametlla de Mar in het zuiden van de Costa Dorada (Tarragona).

De gewone vinvis is het op één na grootste dier ter wereld, alleen de blauwe vinvis is groter. Deze zoogdieren kunnen 24 meter lang worden. Het is nu het seizoen: van maart tot juni wordt de Catalaanse kust, vooral de Costa Garraf, overspoeld door walvissen die niet zouden misstaan in de film Finding Nemo. Voor de normale persoon klinkt dit misschien als een expeditie van een of andere avonturier, maar al tien jaar wordt deze Middellandse Zee-snelweg van vinvissen onderzocht.

Edmaktub heeft al 237 waarnemingen in haar catalogus, zoals beschreven in haar jaarverslag 2022 dat deze week is gepresenteerd. Hiervan werden er 166 vorig jaar geïdentificeerd. Het lijkt erop dat deze walvissen net zo vasthoudend zijn als Duitse toeristen die Mallorca bezoeken: meer dan 22% van de geïdentificeerde individuen is in verschillende jaren waargenomen.

Tot nu toe hebben ze dit jaar weinig walvissen gezien. Slechts zes aan het begin van het seizoen. (Eigenlijk acht, maar ze tellen alleen degene die ze hebben geïdentificeerd). Het goede nieuws is dat er een kalf bij zit. En dat is belangrijk, want sinds 2017 zijn er geen soortgelijke waarnemingen geweest.

Ga naar de inhoud