Een mysterieus projectiel (raket?) stort in de Middellandse Zee na een vlucht over Spanje

Een mysterieus projectiel (raket?) stort in de Middellandse Zee na een vlucht over Spanje
Beeld: X video / screenshot

Een mysterieus projectiel (raket?) stort in de Middellandse Zee na een vlucht over Spanje

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de Spaanse lucht opgeschrikt door een vliwgend object dat van noord naar zuid vloog en uiteindelijk in de Middellandse Zee bij Valencia neerstortte. Dit mysterieuze fenomeen werd vastgelegd door talrijke ooggetuigen en wetenschappers van een onderzoeksinstituut van de CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Na analyse van de beelden concludeerden ze dat het waarschijnlijk ging om een ballistische raket, mogelijk afkomstig uit Frankrijk. Dit incident roept niet alleen vragen op over de oorsprong, maar ook over de frequentie en intenties achter dergelijke gebeurtenissen.

Volgens het Instituto de Ciencias del Espacio vond het incident plaats om 23:59 uur plaatselijke tijd. Het projectiel, aangeduid als SPMN290324ART, werd voor het eerst waargenomen boven Girona en Barcelona. Vervolgens vloog het over de Middellandse Zee bij de Balearen eilanden en stortte het uiteindelijk neer ten zuiden van de regio Valencia. De wetenschappers baseerden hun conclusie dat het om een ballistische raket ging op de specifieke vliegbaan en de intense lichtsporen die het naliet.

De onderzoekers vermoeden dat het projectiel afkomstig was uit Frankrijk, hoewel er nog geen definitief bewijs is. Deze hypothese is gebaseerd op de geschatte vliegbaan en de richting vanwaar het leek te komen. Als dit inderdaad het geval is, roept het ernstige vragen op over de redenen achter zo’n lancering boven Spaans grondgebied zonder voorafgaande waarschuwing of coördinatie.

Dit incident is geen alleenstaand geval. In november 2023 werd een soortgelijke “vurige bol” waargenomen boven de Baskische kustgebieden. Destijds gaf het Franse ministerie van Defensie toe dat het ging om een test van een M51-raket, gelanceerd vanaf de basis in Biscarrosse. Hoewel deze test officieel geen militaire lading droeg, veroorzaakte het toch ongerustheid bij de Spaanse autoriteiten en bevolking.

De herhaling van dit soort gebeurtenissen binnen een relatief korte tijdspanne is zorgwekkend. Het roept vragen op over de frequentie en intenties achter deze rakettesten, evenals de coördinatie en communicatie tussen de betrokken landen.

Dergelijke onverwachte luchtverschijnselen kunnen niet alleen angst veroorzaken bij de bevolking, maar ook potentiële risico’s met zich meebrengen. Zelfs als de gelanceerde objecten officieel geen militaire lading dragen, bestaat er altijd een kans op ongelukken of afwijkingen van de geplande vliegbaan.

Ga naar de inhoud