De opkomst van kampeerauto’s op Tenerife dwingt gemeenten tot nieuwe regels

De opkomst van kampeerauto's op Tenerife dwingt gemeenten tot nieuwe regels
Beeld: via canva.com

De opkomst van kampeerauto’s op Tenerife dwingt gemeenten tot nieuwe regels

Het aantal campervans en kampeerauto’s op Tenerife groeit, dus het eilandbestuur kondigt nieuwe regels aan. Tijdens feestdagen, zoals de Semana Santa en Pasen, neemt de populariteit van kampeerauto’s toe. Beelden tonen campers op ongeschikte plekken zoals in natuurgebieden of op parkeerplaatsen die niet geschikt zijn voor de afmetingen van kampeerauto’s. Er zijn echter niet genoeg kampeergebieden op het eiland.

Gemeenten zoals Los Silos, die al geruime tijd te maken hebben met de toename van kampeerauto’s aan de aantrekkelijke kust met talrijke stranden en alternatieve zwemplekken, wachten op de nieuwe verordening. Andere gemeenten, zoals Granadilla de Abona, zijn echter niet bereid te wachten en nemen al maatregelen. Zij kondigden aan dat ze een einde zullen maken aan het wildkamperen in de omgeving van het strand La Tejita en bij de Cueva del Hermano Pedro, waar beschermd gebied wordt bezet.

Arona kiest ervoor om een gemeentelijke verordening goed te keuren om dit fenomeen te reguleren, gezien het gebrek aan concrete regels. Daarnaast zal de gemeente een of meerdere kampeer- of parkeerplaatsen aanwijzen voor deze voertuigen, net zoals andere gemeenten al hebben gedaan.

Tijdens de Paasdagen wordt de omvang van het fenomeen duidelijk zichtbaar. Overal op het eiland zijn campervans en kampeerauto’s te zien, vaak geparkeerd op plekken die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Beschermde natuurgebieden, kleine parkeerplaatsen in dorpjes en stadscentra worden bezet door deze voertuigen.

Een van de belangrijkste problemen is het gebrek aan geschikte faciliteiten voor deze voertuigen. Slechts enkele gemeenten hebben speciaal aangewezen parkeerplaatsen of kampeerterreinen voor deze doelgroep. Hierdoor moeten veel reizigers noodgedwongen uitwijken naar minder geschikte locaties, wat tot overlast en vervuiling kan leiden.

Opvallend is de diversiteit aan kampeerautotoeristen die Tenerife aantrekt. Van gezinnen met kinderen tot gepensioneerden, van avonturiers tot digitale nomaden: ze worden allemaal aangetrokken door de vrijheid en flexibiliteit die deze levensstijl biedt. Sommigen verblijven slechts een paar dagen, anderen blijven maanden op het eiland.

Ga naar de inhoud