Het probleem van de in de steek gelaten paarden in Galicië

Pixabay
Beeld: Pixabay

Het probleem van de in de steek gelaten paarden in Galicië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LUGO – De gemeente Lugo heeft een groot probleem met loslopende dieren. Dit keer heeft dat echter niets te maken met honden en katten maar met paarden die in een niemandsland leven want ze hebben geen eigenaar meer en werden in de steek gelaten om daarna op straat te gaan te leven. Volgens dierenactivisten doen de autoriteiten niets aan dit probleem en kijken ze de andere kant op.

Het is in en rondom de stad Lugo in Galicië niet vreemd om paarden op straat te zien lopen of groepjes paarden die rustig in een weiland staan te zien eten of slapen. De gemeente Lugo wordt al maanden geplaagd door loslopende paarden die van niemand lijken te zijn, geen identificatiechip hebben en aan hun lot zijn overgelaten. Veel van deze paarden zijn gewond of ziek maar er is niemand die blijkbaar voor deze paarden wil zorgen.

Volgens dierenactivisten worden de verantwoordelijkheden van de ene naar de andere instelling afgeschoven maar wordt er geen actie ondernomen terwijl de paarden op straat leven en zichtbaar gewond zijn. Volgens inwoners van de omgeving weten de autoriteiten wie de eigenaren zijn van de paarden maar omdat deze geen geld hebben worden ze niet aangesproken, ook omdat veel van hen geen vast woonadres hebben blijkbaar.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat zij alleen bevoegd zijn om actie te ondernemen wanneer er loslopende paarden op straat lopen of wanneer deze staan te grazen op een terrein waar ze dat niet mogen doen. In dat laatste geval kan de gemeente alleen iets doen wanneer de eigenaar van dat terrein een klacht indient. Daarnaast heeft het ook te maken met de bevoegdheden van de lokale politie van Lugo en de Seprona dienst van de Guardia Civil.

De regioregering van Galicië schuift de verantwoordelijkheid weer terug naar de gemeente en zelfs de Seprona dienst van de Guardia Civil zegt dat ze geen bevoegdheden hebben om actie te ondernemen omdat de loslopende paarden op straat lopen en dat is de bevoegdheid van de Lokale Politie van Lugo.

En dus is de bureaucratische cirkel rond, aldus de dierenactivisten die zeggen dat niemand de verantwoording wil nemen over de loslopende paarden. Het dierenasiel in Lugo zegt dat zij niet voor de paarden kunnen zorgen omdat paarden niet gecatalogiseerd staan als huisdieren en dit dus niet hun verantwoordelijkheid is.

Ondertussen lopen er nog steeds paarden rond, staan er paarden in weilanden waar ze soms aan een touw of ketting staan en dus een eigenaar hebben die de paarden verplaatst. Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurt met loslopende paarden maar de kans is groot dat dit in de toekomst wel zal gaan gebeuren en wie neemt dan de verantwoordelijkheid op zich.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.