skip to Main Content
Het probleem van de in de steek gelaten paarden in Galicië
La Voz de Galicia

Het probleem van de in de steek gelaten paarden in Galicië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

La Voz de Galicia

LUGO – De gemeente Lugo heeft een groot probleem met loslopende dieren. Dit keer heeft dat echter niets te maken met honden en katten maar met paarden die in een niemandsland leven want ze hebben geen eigenaar meer en werden in de steek gelaten om daarna op straat te gaan te leven. Volgens dierenactivisten doen de autoriteiten niets aan dit probleem en kijken ze de andere kant op.

Het is in en rondom de stad Lugo in Galicië niet vreemd om paarden op straat te zien lopen of groepjes paarden die rustig in een weiland staan te zien eten of slapen. De gemeente Lugo wordt al maanden geplaagd door loslopende paarden die van niemand lijken te zijn, geen identificatiechip hebben en aan hun lot zijn overgelaten. Veel van deze paarden zijn gewond of ziek maar er is niemand die blijkbaar voor deze paarden wil zorgen.

Volgens dierenactivisten worden de verantwoordelijkheden van de ene naar de andere instelling afgeschoven maar wordt er geen actie ondernomen terwijl de paarden op straat leven en zichtbaar gewond zijn. Volgens inwoners van de omgeving weten de autoriteiten wie de eigenaren zijn van de paarden maar omdat deze geen geld hebben worden ze niet aangesproken, ook omdat veel van hen geen vast woonadres hebben blijkbaar.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat zij alleen bevoegd zijn om actie te ondernemen wanneer er loslopende paarden op straat lopen of wanneer deze staan te grazen op een terrein waar ze dat niet mogen doen. In dat laatste geval kan de gemeente alleen iets doen wanneer de eigenaar van dat terrein een klacht indient. Daarnaast heeft het ook te maken met de bevoegdheden van de lokale politie van Lugo en de Seprona dienst van de Guardia Civil.

De regioregering van Galicië schuift de verantwoordelijkheid weer terug naar de gemeente en zelfs de Seprona dienst van de Guardia Civil zegt dat ze geen bevoegdheden hebben om actie te ondernemen omdat de loslopende paarden op straat lopen en dat is de bevoegdheid van de Lokale Politie van Lugo.

En dus is de bureaucratische cirkel rond, aldus de dierenactivisten die zeggen dat niemand de verantwoording wil nemen over de loslopende paarden. Het dierenasiel in Lugo zegt dat zij niet voor de paarden kunnen zorgen omdat paarden niet gecatalogiseerd staan als huisdieren en dit dus niet hun verantwoordelijkheid is.

Ondertussen lopen er nog steeds paarden rond, staan er paarden in weilanden waar ze soms aan een touw of ketting staan en dus een eigenaar hebben die de paarden verplaatst. Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurt met loslopende paarden maar de kans is groot dat dit in de toekomst wel zal gaan gebeuren en wie neemt dan de verantwoordelijkheid op zich.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Wat een vreemd verhaal. Hier bij ons in Galicië (en dus ook rond Lugo) wemelt het van de wilde koeien en paarden. Zij lopen vrij rond boven in de bergen op de gemeenschappelijke gronden (en dus soms in een dorpje) en het is een plezier ze daar relaxed bezig te zien. Op de universiteitscampus van Vigo bijvoorbeeld, midden in de natuur, is men gewend deze dieren regelmatig te zien opduiken!
    Eens per jaar worden ze bijeen gedreven. Men kijkt welke veulens/ kalveren er bij welke merrie/ koe horen en daar krijgen ze een stempel of chip. Dan mogen ze weer vrij. Niets van dierenmishandeling, stel je voor wat een heerlijk leven het is voor deze dieren! Ja, oppassen met autorijden in de bergen, maar dat is vanzelfsprekend.

  2. Ach laat die dieren toch lekker hun gang gaan. Wat wil een paard nog meer: los rondlopen, gras eten. Water zal er ook wel zijn, anders bleven ze daar niet. En verder zou het me niet verbazen als ze af en toe nog paarden ook. Een mooi leven toch?

  3. Tis gewoon vreselijk. Als je paarden aan gaat schaffen weet je dat die dieren een hand vol geld kosten. Wat een enorme dierenliefhebbers zeg, geen geld genoeg meer en dan laat je maar los lopen. Gods geklaagd hoe ze met dieren omgaan.

  4. Als ‘paard in nood Spanje’ voldoende financiële steun zou krijgen, dan nam Laura ze zeker mee bij al haar andere rescues. Maar zij vangt al bijna alles op in Andalusië en heeft daarenboven voor de paarden van de Oostvaardersplassen een oplossing uitgedokterd.
    Maar als ze kon, nam ze deze paarden er ook nog bij…

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken