Kustplaats Cambrils krijgt ‘chiringuitos’ maar later dan gepland

Kustplaats Cambrils krijgt 'chiringuitos' maar later dan gepland
Beeld: Ayuntamiento Cambrils

Kustplaats Cambrils krijgt ‘chiringuitos’ maar later dan gepland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Veel nationale en internationale bezoekers en toeristen van de populaire kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada stonden de afgelopen Semana Santa Paas-vakantieweek raar te kijken toen bleek dat er geen typische Spaanse strandbars of -paviljoens waren, ook wel ‘chiringuitos’ genoemd. Wat is er aan de hand en zal dat de hele zomer zo blijven? 

Na een vakantieweek zonder ‘chiringuitos’ werd meteen gevreesd dat vanwege de problemen rondom de nieuwe ontwerpen en vergunningen er helemaal geen strandbars zouden zijn deze zomer. Maar volgens de gemeente hoeft niemand zich zorgen of druk te maken want de ‘chiringuitos’ zullen er zijn maar iets later dan gepland.

Feit is dat sinds de gemeente het een en ander gewijzigd heeft wat betreft de vergunningen en de ontwerpen van nieuwe geünificeerde (allemaal hetzelfde) strandbars, er van alles fout gaat. De meeste uitbaters die gedurende soms tientallen jaren een strandbar hebben gehad, zullen er dit jaar niet meer bij zijn want andere bedrijven hebben de vergunningen gekocht en nemen de hoge kosten van circa 130.000 per strandbar euro voor rekening, een bedrag dat de voormalige uitbaters niet wilden en/of kunnen betalen.

Maar de drukke Semana Santa Paas-vakantieweek en nu de Puente de Mayo zijn verloren want de nieuwe uitbaters zijn nog steeds niet open kunnen gaan. Pas recent is men begonnen met de voorbereidingen van de 14 nieuw vormgegeven ‘chiringuitos’ die dus deze zomer open zijn, volgens de gemeente. 

De bouw van de nieuwe moderne strandbars wordt uitgevoerd door drie bedrijven. Maar de staking van de vrachtwagenchauffeurs enkele weken geleden, de algemene problemen wat betreft de levering van onderdelen van de ‘chiringuitos’ en de periodes met slecht weer hebben ervoor gezorgd dat er vertragingen zijn waardoor op de bovengenoemde data de Cambrils-gangers geen strandbars hebben kunnen gebruiken.

De verdeling van de vergunningen ging ook niet helemaal goed. Maar uiteindelijk waren er 15 van de 21 ‘chiringuito’ vergunningen vergeven aan 9 bedrijven of personen. Uiteindelijk is een bedrijf afgehaakt waardoor het aantal te openen strandbars is geëindigd op 14. Het bezoeken van een strandbar in Cambrils deze zomer zal echter niet meer zo zijn als voorheen.

Ga naar de inhoud