Supermarkten in Spanje verhogen prijzen en producenten doen aan ‘krimpflatie’

Supermarkten in Spanje verhogen prijzen en producenten doen aan 'krimpflatie'
Beeld: Canva

Supermarkten in Spanje verhogen prijzen en producenten doen aan ‘krimpflatie’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Vereniging van Consumenten OCU hebben veel supermarkten in Spanje hun prijzen verhoogd. Verder wordt er door veel producenten aan het zogenaamde ‘krimpflatie’ gedaan. De OCU heeft de prijzen van de bekende supermarkten vergeleken waaruit de conclusie getrokken kan worden dat praktisch alle supermarkten hun prijzen de afgelopen maanden hebben verhoogd.

Het is veel consumenten al opgevallen dat prijzen van producten verhoogd zijn. En in de gevallen dat de prijzen hetzelfde zijn gebleven of slechts minimaal zijn verhoogd, is de inhoud van de verpakkingen verlaagd. Dat laatste heet ‘krimpflatie’ een Nederlandse term wat in het Spaans ‘reduflación’ heet.

Vanwege de hoge inflatie zijn supermarkten en producenten soms maar niet altijd genoodzaakt hun prijzen te verhogen. Producenten proberen de prijsstijgingen aan de consumenten door te berekenen waardoor de supermarktprijzen dus stijgen. Het verhogen van prijzen is iets wat de consument direct merkt.

Maar de ‘krimpflatie’ of ‘reduflación’ is lastiger te ontdekken omdat de verpakkingen hetzelfde zijn maar er minder in zit. Veel consumenten voelen zich dan beetgenomen en uiten hun ongenoegen op met name de sociale media. Het probleem is dat deze praktijk is toegestaan, consumenten moeten alleen beter opletten. De OCU spreekt HIER over enkele producten zoals Danone Activia, Gallo spaghetti en macaroni, Tulipan margarine, Cola Coa chocolademelk en voorverpakte vis van Pescanova.

Online

De OCU heeft een onderzoek uitgevoerd naar de online verkopen van supermarkten en daarbij gekeken naar 156 artikelen. Daaruit blijkt dat het online boodschappen doen gemiddeld 9,4% maar tot 10% duurder is geworden, afhankelijk van de supermarkt.

Carrefour staat bovenaan de lijst met een stijging van 12,1% gevolgd door Mercadona met 11,4% en El Corte Inglés met 7,7%. Volgens de OCU is 84% van de 156 artikelen in prijs verhoogd waardoor consumenten tot 500 euro meer per jaar kwijt zijn aan hun boodschappen.

Ga naar de inhoud