Archeologen vinden mogelijk resten van Atlantis in Extremadura

Archeologen vinden mogelijk resten van Atlantis in Extremadura
Beeld: @ArqueologicoBa / twitter

Archeologen vinden mogelijk resten van Atlantis in Extremadura

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een groep Spaanse archeologen heeft een reeks beelden ontdekt die meer dan 2.500 jaar oud zijn en de oude beschaving van Tartessos vertegenwoordigen, die vermoedelijk de Atlantis is waar Plato over sprak. Dit maakt de ontdekking uniek en van bijzonder belang voor de geschiedenis.

Op de archeologische vindplaats van Casas del Turuñuelo (in de gemeente Guareña, Badajoz) zijn vrouwelijke bustes gevonden. Het opgravingswerk begon in 2014 en gezien de locatie van de vindplaats wordt vermoed dat het in het verleden een plaats was waar een groot deel van de regio werd gecontroleerd. Deze bustes zijn de eerste menselijke representatie van de Tartessische cultuur, wat hun culturele relevantie buitengewoon hoog maakt.

De bustes zijn gevonden op een deel van de vindplaats waar ook veel dieren resten zijn gevonden, vermoedelijk geofferd om een bepaalde reden. Veel aspecten van de Tartessische cultuur blijven grotendeels een mysterie, waaronder de onverklaarbare verdwijning van deze beschaving. Hoewel sommige mysteries zijn opgelost, blijven er nog talloze vragen onbeantwoord. Deze recente vondsten suggereren echter dat er binnenkort nieuwe relevante details over de Tartessische cultuur bekend kunnen worden.

Tartessos was een beschaving die zich vestigde in het gebied tussen Huelva, Cádiz en Sevilla, en zich uitstrekte tot delen van Badajoz. Plato associeerde deze mythische beschaving met Atlantis. Tartessos zou West-Europa en Noord-Afrika hebben veroverd, totdat het werd gestopt door het leger van Athene. Opmerkelijk genoeg werd Tartessos, volgens onderzoek in Doñana, vernietigd door twee tsunami’s in 1500 en 200 v.Chr. De locatie die in het verleden aan deze mythische beschaving werd toegeschreven en de manier waarop het verdween, maken dat de legendes goed passen bij de legende van Atlantis.

Atlantis is een mythische stad die, volgens Plato, in één dag en één nacht onderging in de oceaan. De locatie en het bestaan van Atlantis is nooit bewezen en er wordt nog steeds gedebatteerd over de mogelijkheid van het bestaan ervan. Atlantis is echter een intrigerend onderwerp gebleven in de geschiedenis en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van talrijke verhalen en theorieën. Het komt vaker voor dat het zuiden van het huidige Spanje, zoals de regio’s Extremadura en Andalusië, gelinkt worden met Atlantis.

Ga naar de inhoud