Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (103)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (103)
Beeld: Ingezonden

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (103)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuisd om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

De wegen bij ons in de omgeving zijn slecht. De doorgaande wegen tussen de grotere dorpen en steden gaan wel, maar het meeste van de binnenwegen is slecht en soms zelfs gevaarlijk. In Chili heb je heel veel binnenwegen waar geen asfalt op ligt. Die wegen worden eens in de zoveel tijd met een grote schuiver weer vlak gemaakt. Als we in Chili zijn, ga ik er met gemak met 80 km/h overheen. Geen centje pijn! Maar hier zijn er wegen waar 40 km/h al veel te snel is. Er zitten gaten in de weg waar je alles van je auto op kapot kunt rijden, als je niet weet waar de gaten zitten. 

We wonen in de provincie Lugo en volgens de buurman heeft het daar alles mee te maken. Ik moet zeggen dat het er ook weleens op lijkt dat hij gelijk heeft, de wegen in de andere provincies zijn beter. Zonder al te politiek te willen worden ligt het er volgens de buurman aan omdat we in Lugo een links bestuur hebben en in de andere provincies een rechts bestuur. Er zit natuurlijk wat in. Een deel van de linkse partijen in Nederland wil je ook het liefst uit je auto hebben en rechts wil graag heel Nederland asfalteren met hier en daar een groene rotonde. Volgens de buurman komt er nog wat bij kijken. Links van Lugo is het er niet mee eens dat er een rechts gemeentebestuur is in onze gemeente, het zou een reden zijn waarom er volgens de buurman dus niets aan de wegen gedaan wordt.

De politiek, het zal allemaal wel. Gevolg is wel dat ik al twee keer een lekke band heb gereden op slechte wegen en dat de banden die ik eind 2021 nieuw onder de auto liet leggen na 23000 kilometer alweer vervangen zijn. Ook de remblokken zijn vervangen, waarmee de auto weer helemaal klaar is om naar de ITV te gaan voor de keuring eind komende week.

Mijn werk is op anderhalve kilometer bij ons vandaan. Het eerste stukje weg gaat wel, het tweede stuk is belachelijk slecht, er zijn hele stukken asfalt weg. Ik ben een week op de fiets gegaan omdat mijn schoonouders de auto mee hadden, maar dat was eigenlijk niet te doen. Afgelopen week gingen ze ineens wat aan de weg doen, waaraan het bedrijf ligt waar ik werk. Zo’n schuiver, die in Chili de gravelwegen netjes maakt, komt ineens het weggetje schoonschrapen. Als de weg netjes is, zien we een paar dagen helemaal niemand meer. 

Maar dan gaat het gebeuren! Als ik aan het werk ben, ruik ik ineens naast de koeien en hun stront ook vers asfalt. Misschien gek, maar ik vind dat, net als nieuwe autobanden, lekker ruiken. Als ik koffie ga drinken ga ik met bij mok koffie ook maar eens kijken wat ze allemaal aan het doen zijn. Mooi! Geen gaten vullerij, maar een nieuwe dikke laag asfalt. De volgende dag gaan ze het tweede stuk opnieuw asfalteren. Een ding is dan even lastig, als mijn ochtenddienst er namelijk op zit mag ik van de wegwerkers niet met de auto het terrein af. Te voet is geen probleem. Dan maar te voet en na de siësta te voet terug naar het werk. Geen probleem natuurlijk, we krijgen er een nieuw wegdek voor terug.

Als ik met de buurman praat over de weg, dan slaat hij de politieke weg weer in. Volgens hem asfalteren ze dat stuk weg omdat de burgemeester in mei herkozen wil worden. Ja ja, buurman. Ik vraag me wel af waarom er dan een stuk weg gedaan wordt waar maar één bedrijf aan ligt en verder helemaal niets. Als ik dan burgemeester zou zijn, dan zou ik een stuk weg opknappen waar veel mensen aan wonen, zo zou je misschien stemmen kunnen scoren. Ik ga er maar niet op in want dan belanden we weer op het punt waarop Franco het beste was wat Spanje is overkomen. Het verhaal van de buurman klopt ook helemaal niet, want dat zou betekenen dat onze rechtse burgemeester, burgemeester is in meerdere gemeentes in de omgeving. 

Nu maar hopen dat ze de weg waaraan wij wonen niet vergeten. Burgemeester rechts of links, mijn stem heb je hoor als je de weg op laat knappen 😉

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud