Zes op de tien Spanjaarden geloven dat Spanje er slechter aan toe zou zijn als het geen lid van de EU zou zijn

Zes op de tien Spanjaarden gelooft dat Spanje er slechter aan toe zou zijn als het geen lid van de EU zou zijn
Beeld: via canva.com

Zes op de tien Spanjaarden geloven dat Spanje er slechter aan toe zou zijn als het geen lid van de EU zou zijn

Hoewel Spanje een belangrijke rol speelt in de Europese Unie, blijven er veel vragen en discussies over de rol van Spanje binnen de EU. Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) heeft naar de mening van Spanjaarden over hun lidmaatschap van de Europese Unie en de impact daarvan op hun land gevraagd.

De Spanjaarden hebben een gemengd gevoel over hun lidmaatschap van de Europese Unie. Aan de ene kant zien veel Spanjaarden de voordelen van het EU-lidmaatschap, maar aan de andere kant zijn er ook zorgen over de gevolgen ervan.

Volgens de laatste enquête van het Spaanse Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) denkt 64% van de Spanjaarden dat Spanje er slechter aan toe zou zijn als het niet lid was van de EU. Dit toont aan dat de meerderheid van de Spanjaarden de voordelen van het EU-lidmaatschap erkent.

Een groot deel van de Spanjaarden (80%) is van mening dat het lidmaatschap van de EU voordelig is voor de Spaanse cultuur. Daarnaast denkt 88% dat het lidmaatschap gunstig is voor de zakelijke kansen in Spanje. Ook vindt 76,5% van de Spanjaarden dat Spanje dankzij het EU-lidmaatschap meer invloed heeft op het wereldtoneel. Verder gelooft 73% van de Spanjaarden dat het lidmaatschap van de EU meer kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Ondanks de voordelen zijn er ook veel Spanjaarden die zich zorgen maken over de gevolgen van het EU-lidmaatschap voor hun land. Ongeveer 18% van de Spanjaarden denkt dat Spanje er beter aan toe zou zijn als het geen deel uitmaakte van de EU. Een ander deel van de Spanjaarden (14%) is van mening dat de situatie in Spanje niet zou veranderen als het land de EU zou verlaten.

Veel mensen in Spanje maken zich zorgen over de groeiende macht van de EU, die ten koste lijkt te gaan van de soevereiniteit van de lidstaten. Er heerst bezorgdheid over de toenemende centralisatie van besluitvorming op Europees niveau, waardoor de invloed van nationale regeringen wordt beperkt.

Ga naar de inhoud