Spanje favoriete bestemming voor internationaal toerisme in de zomer van 2024

Spanje favoriete bestemming voor internationaal toerisme in de zomer van 2024
Beeld: via canva.com

Spanje favoriete bestemming voor internationaal toerisme in de zomer van 2024

Het Spaanse Ministerie van Industrie heeft via Turespaña een rapport genaamd “Informes de Tendencias de Verano” gepubliceerd. Het rapport is samengesteld door Spaanse toeristische kantoren wereldwijd en onderzoekt de verwachte reisactiviteiten van onder andere Nederlandse en Belgische toeristen in Spanje deze zomer.

Dit is een serie van 25 rapporten die informatie geven over 25 verschillende landen. Ze bevatten analyses en conclusies over belangrijke economische en politiek-sociale factoren, alsook over recente en toekomstige ontwikkelingen in het toerisme. Deze rapporten zijn erg handig voor mensen in de toerismesector om inzicht te krijgen in hoeveel mensen er naar verwachting zullen reizen en hoe ze hun diensten daarop kunnen aanpassen.

Spanje is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor de zomer van 2024. Dit geldt vooral voor grote toeristenmarkten zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en de VS. In vergelijking met andere landen heeft Spanje de voorkeur.

In het Verenigd Koninkrijk is er een verwachte groei van meer dan 8% in het aantal vluchten tijdens de zomermaanden vergeleken met de zomer van 2023. Voor Frankrijk blijft Spanje de populairste vakantiebestemming, na Frankrijk zelf. In Duitsland tonen voorspellingen dat de Duitsers, ondanks economische moeilijkheden, deze zomer toch naar Spanje zullen reizen, een van hun favoriete vakantiebestemmingen.

Nederland

In het rapport over Nederland (PDF) staat dat de belangrijkste reden voor Nederlanders om niet op zomervakantie te gaan de kosten zijn. Toch hebben Nederlandse toeristen in 2023 bijna 15% meer uitgegeven in Spanje. Ook het aantal toeristen nam toe met 5%. De gemiddelde uitgaven per persoon waren € 1310.

Voor veel Nederlanders is Spanje de favoriete bestemming voor een zomervakantie. Andere populaire landen zijn Griekenland, Frankrijk, Italië en Turkije. Strandvakanties zijn het meest geliefd, maar ook rondreizen, stedentrips en kamperen zijn populair. Dit jaar zegt 77% van de Nederlanders dat ze één of meerdere weken op vakantie gaan. De meeste mensen (55%) vliegen naar hun vakantiebestemming, terwijl 34% met de auto gaat, vooral naar Spanje.

België

Als we naar het rapport over België (PDF) kijken, merken we dat veel Belgen ook vanwege geldzorgen afzien van een zomervakantie. Toch hebben Belgische toeristen in 2023 meer in Spanje uitgegeven; ze gaven 10% meer uit en het aantal toeristen steeg met 11%. De gemiddelde uitgave per persoon was € 1039.

België kiest in de zomer vooral voor Spanje als vakantieland, maar ook Griekenland, Italië, Frankrijk en Turkije zijn populair. Ze houden het meest van strandvakanties, dan van citytrips en kamperen. Belgische reizigers nemen vaak het vliegtuig en soms hun eigen auto, maar er zijn geen verdere details beschikbaar.

Ga naar de inhoud