skip to Main Content
Tunnel tussen Europa en Afrika is technisch haalbaar
Stock

Tunnel tussen Europa en Afrika is technisch haalbaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Tunnel tussen Afrika en Europa haalbaar

Stock

MADRID – Er wordt al tientallen jaren over gesproken en er zijn al meerdere rapporten en onderzoeken verschenen maar een nieuw onderzoek laat zien dat een tunnel die Europa met Afrika moet verbinden haalbaar is. De bouw van een tunnel onder de straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko is iets wat moeilijk aan te leggen is en wat veel geld zal kosten maar technisch is het haalbaar.

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

In het nieuwe onderzoek wordt gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben. Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt.

De grootste fabrikant van tunnelboormachines ter wereld, Herrenknecht in Duitsland, heeft echter geoordeeld dat het mogelijk is om de benodigde boormachines en apparatuur te bouwen met een kostprijs van zo’n 32 miljoen euro.

Zowel Spanje alsook Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen. De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren.

De bouw zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van dus bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Naast treinen die personenwagens, vrachtwagens en personen gaan vervoeren zouden er ook goederentreinen kunnen rijden en moet er plaats zijn voor andere mogelijkheden zoals telecommunicatie en elektriciteitsverbindingen zoals groene stroom opgewekt door zonne energie in Marokko.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Misschien een mooie gelegenheid om illegalen snel terug in Marokko te krijgen. En als het niet lukt is het nog te gebruiken als een riool. Echt een idioot plan!!!

 2. Idioot project, twee arme landen die een megalomaan idee hebben. Het zal niet doorgaan, maar anders is het een groot bodemloze put, dat kan nooit uit.

  1. Het is wel een inkomstenbron voor veel politici,Je denkt toch niet dat Spanje gaat betalen? Daar heb je toch de EU voor?Ik ben het helemaal met je eens ,te zot voor woorden en economisch is het al helemaal niet. Krijg je gelijk een tweede Calais aan de andere kant.Voor de basis van IS wordt het ook heel makkelijk, lekker dichtbij. Ongelofelijk.

 3. R. Puister, ik ben geen xenofoob, wel een realist. Het zijn ook altijd dezelfde type mensen die beginnen met beschuldigen. Ik denk dat dit probleem van totale ellende hetgeen de arme inwoners van Calais is overkomen eerst eens goed onder de loep genomen moet worden. Er staan minimaal 500.000 gelukzoekers te wachten in Marokko om door te stromen naar Europa. Heel wat meer dan de paar duizend illegalen in Calais die daar al voor een enorme ellende hebben gezorgd.

 4. Naïef… ik hoef alleen maar te wijzen op The Jungle bij Calais, en dat is dan alleen nog maar van Frankrijk naar Engeland i.p.v. Afrika naar Europa.
  Is geen kwestie van xenofobie maar van realisme. Al zal de EU dit wel weer van harte toejuichen.

 5. Pracht project! Het zal Afrika ‘om de hoek’ brengen. Al zullen de xenofoben onder ons wel meteen weer bang zijn dat er nog meer ongewenste immigranten onze kant opkomen. Maar dat lijkt mij met een tunnel van een dikke 30 kilometer wel mee te vallen. Maar zoals met alle grote infrastructurele werken in de wereld betekend makkelijk reizen ook een economische impuls aan beide kanten. Dus ik ben helemaal vóór.

  Wat me wel opviel was dat er in de laatste regel werd geopperd dat de tunnel ook kan dienen voor elektriciteitstransport….. en wel om ‘groene’ stroom te importeren vanuit Marokko….. pardon?
  Dat zou toch echt getuigen van ‘het paard achter de wagen spannen’… Spanje kan prima zelf groene stroom opwekken ware het niet dat de regering daar niet aan mee werkt. Spanje zou een energie leverancier voor een groot deel van Europa kunnen zijn zoveel ruimte en zon is er hier voorhanden… “Stroom uit Marokko halen” is echt een maf idee…..

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by