Tunnel tussen Europa en Afrika is technisch haalbaar

Oeps ... foto ontbreekt!

Tunnel tussen Europa en Afrika is technisch haalbaar

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt al tientallen jaren over gesproken en er zijn al meerdere rapporten en onderzoeken verschenen maar een nieuw onderzoek laat zien dat een tunnel die Europa met Afrika moet verbinden haalbaar is. De bouw van een tunnel onder de straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko is iets wat moeilijk aan te leggen is en wat veel geld zal kosten maar technisch is het haalbaar.

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

In het nieuwe onderzoek wordt gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben. Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt.

De grootste fabrikant van tunnelboormachines ter wereld, Herrenknecht in Duitsland, heeft echter geoordeeld dat het mogelijk is om de benodigde boormachines en apparatuur te bouwen met een kostprijs van zo’n 32 miljoen euro.

Zowel Spanje alsook Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen. De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren.

De bouw zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van dus bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Naast treinen die personenwagens, vrachtwagens en personen gaan vervoeren zouden er ook goederentreinen kunnen rijden en moet er plaats zijn voor andere mogelijkheden zoals telecommunicatie en elektriciteitsverbindingen zoals groene stroom opgewekt door zonne energie in Marokko.

Ga naar de inhoud