Illegaal Spaans plastic afval in Maleisië ontdekt

Oeps ... foto ontbreekt!

Illegaal Spaans plastic afval in Maleisië ontdekt

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Maleisië is een grote lading illegaal afval opgedoken wat geleid heeft tot een politieke discussie in Spanje. Het met name plastic afval was afkomstig uit Spanje, een land dat net zoals andere ‘rijke en ontwikkelde’ landen afval op de boot naar andere ‘armere en minder ontwikkelde’ landen exporteert.

De wereld genereert teveel afval en ook Spanje kan de hoeveelheid blijkbaar niet meer aan. Net zoals andere grote landen worden verschillende soorten afval op de boot gezet en wordt dat naar andere landen geëxporteerd.

Tot voor kort was China de hoofdbestemming maar de discussie over de wijze waarmee dit Aziatisch land met het milieu omgaat heeft ervoor gezorgd dat er minder afval naar China gaat en men dat land heeft vervangen voor Maleisië.

Maar in dat land is een partij illegaal afval opgedoken dat afkomstig was uit Spanje wat geleid heeft tot een onderonsje tussen ministers van beide landen. Door de Equo partij in Spanje werden vragen gesteld om op deze wijze om meer transparantie te vragen bij de verantwoordelijke organisatie Ecoembes.

Spanje staat volgens de krant Público wereldwijd op de achtste plaats wat betreft de afvalimport in Maleisië. Binnen Europa staat Spanje op de zesde plaats waarbij er in 2018 voor 318.926.161 ton aan plastic afval werd geëxporteerd.

Weliswaar bestaan er regels en normen over wat landen binnen de Europese Unie wel en niet mogen exporteren maar zoals zo vaak bestaat er ook een grote illegale handel van afval. Dat kwam dus recent aan het licht na de ontdekking van de grote partij plastic afval in Maleisië waarbij dit of in zee verdwijnt of verbrand dient te worden.

Ga naar de inhoud