Illegaal Spaans plastic afval in Maleisië ontdekt

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

MADRID – In Maleisië is een grote lading illegaal afval opgedoken wat geleid heeft tot een politieke discussie in Spanje. Het met name plastic afval was afkomstig uit Spanje, een land dat net zoals andere ‘rijke en ontwikkelde’ landen afval op de boot naar andere ‘armere en minder ontwikkelde’ landen exporteert.

De wereld genereert teveel afval en ook Spanje kan de hoeveelheid blijkbaar niet meer aan. Net zoals andere grote landen worden verschillende soorten afval op de boot gezet en wordt dat naar andere landen geëxporteerd.

Tot voor kort was China de hoofdbestemming maar de discussie over de wijze waarmee dit Aziatisch land met het milieu omgaat heeft ervoor gezorgd dat er minder afval naar China gaat en men dat land heeft vervangen voor Maleisië.

Maar in dat land is een partij illegaal afval opgedoken dat afkomstig was uit Spanje wat geleid heeft tot een onderonsje tussen ministers van beide landen. Door de Equo partij in Spanje werden vragen gesteld om op deze wijze om meer transparantie te vragen bij de verantwoordelijke organisatie Ecoembes.

Spanje staat volgens de krant Público wereldwijd op de achtste plaats wat betreft de afvalimport in Maleisië. Binnen Europa staat Spanje op de zesde plaats waarbij er in 2018 voor 318.926.161 ton aan plastic afval werd geëxporteerd.

Weliswaar bestaan er regels en normen over wat landen binnen de Europese Unie wel en niet mogen exporteren maar zoals zo vaak bestaat er ook een grote illegale handel van afval. Dat kwam dus recent aan het licht na de ontdekking van de grote partij plastic afval in Maleisië waarbij dit of in zee verdwijnt of verbrand dient te worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pank

“Onwaarheden en onwetendheid” in het artikel van
https://www.spanjevandaag.com/18/05/2019/recycling-afvalscheiding-en-uitleg-over-containers-in-spanje/
klopt dus niet helemaal. Maleisië heeft genoeg van het afval uit Australië, Canada en nu ook Spanje. Dit schandaal stimuleert Jan met de pet niet echt om het afval te scheiden.

martin@aaldering.name

Volgens bronnen is in Spanje ruim 90% van alle kraanwater te drinken zonder nabehandeling. Mij lijkt flessenwater een luxe probleem.

Rob

Het is niet verbazingwekkend dat Spanje zoveel plastic afval produceert, kijk maar eens in de supermarkten hoe bijvoorbeeld croissants/cruasans verpakt zijn en groenten en fruit. Schandalig dat Spanje niet zelf de eigen afval recycleert maar exporteert naar een ander land. En wat die export op zich ook weer voor vervuiling veroorzaakt. Laten de supermarkten meer onverpakte producten verkopen (a granel) en hun verantwoording nemen voor de toneladas plastic die ze veroorzaken.

Ernest

Je kunt maar liever iets kwijt dan rijk zijn….daarnaast is het ooit als ideaal gezien…wat is korte termijn denken toch geweldig!!
Door een continue groeiende wereldbevolking blijft het afval gewoon meegroeien!! Minder vaak er voor zorgen dat 1+1 drie gaat worden….is een begin…maar ja dan is de vergrijzing weer direct het einde daarvan!!

maclaren0@gmail.com

als ze eens beginnen met goed drinkbaar water te leveren in spanje dan zal er al heel veel plastic afval minder zijn maar nee de grote industrie houd dit tegen en dan nog de zakken vullers aan de regering

leo

Je kunt het Spaanse water uit de kraan zelf ook drinkbaar maken door een filter te gebruiken er bestaan verschillende filters waardoor ook de smaak veranderd. En water hoeft niet persee in plastic verkocht te worden dit zou ook in kartonnen verpakkingen kunnen waar ze ook vla in doen en wijn.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.