Illegaal Spaans plastic afval in Maleisië ontdekt

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Illegaal Spaans plastic afval in Maleisië ontdekt

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Maleisië is een grote lading illegaal afval opgedoken wat geleid heeft tot een politieke discussie in Spanje. Het met name plastic afval was afkomstig uit Spanje, een land dat net zoals andere ‘rijke en ontwikkelde’ landen afval op de boot naar andere ‘armere en minder ontwikkelde’ landen exporteert.

De wereld genereert teveel afval en ook Spanje kan de hoeveelheid blijkbaar niet meer aan. Net zoals andere grote landen worden verschillende soorten afval op de boot gezet en wordt dat naar andere landen geëxporteerd.

Tot voor kort was China de hoofdbestemming maar de discussie over de wijze waarmee dit Aziatisch land met het milieu omgaat heeft ervoor gezorgd dat er minder afval naar China gaat en men dat land heeft vervangen voor Maleisië.

Maar in dat land is een partij illegaal afval opgedoken dat afkomstig was uit Spanje wat geleid heeft tot een onderonsje tussen ministers van beide landen. Door de Equo partij in Spanje werden vragen gesteld om op deze wijze om meer transparantie te vragen bij de verantwoordelijke organisatie Ecoembes.

Spanje staat volgens de krant Público wereldwijd op de achtste plaats wat betreft de afvalimport in Maleisië. Binnen Europa staat Spanje op de zesde plaats waarbij er in 2018 voor 318.926.161 ton aan plastic afval werd geëxporteerd.

Weliswaar bestaan er regels en normen over wat landen binnen de Europese Unie wel en niet mogen exporteren maar zoals zo vaak bestaat er ook een grote illegale handel van afval. Dat kwam dus recent aan het licht na de ontdekking van de grote partij plastic afval in Maleisië waarbij dit of in zee verdwijnt of verbrand dient te worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.